Tomáši, již po sedmé se v Olomouckém a Moravskoslezské kraji uskuteční od 6. do 9. června Závod míru pro kategorii U23. V minulosti vygeneroval spoustu skvělých cyklistů, kteří se dnes prosazují v kategorii World Tour. Za všechny lze jmenovat loňského vítěze Tadeje Pogačara, který letos ovládl etapáky Algarve a Kalifornii. Z našich se na tomto závodě v minulosti výrazněji prosadili Josef Černý či Michal Schlegel. Jaká konkurence se sejde na závodě letos?

Jmenovitá startovka zahraničních týmů ještě není k dispozici, ale objeví se tu v naprosté většině ti nejlepší, kteří v této kategorii jezdí. Jde o mimořádně i v mezinárodním měřítku prestižní závod, jehož vítěz je vždycky zasloužený a okruh největších favoritů čítá omezený počet jmen obdobně jako na velkých Grand Tour. Je součástí Světového poháru v cyklistice U23 a společně s Tour de l´Avenir tvoří dva nejdůležitější a nejtěžší závody pro tuto věkovou kategorii. Jde o super závod, kde o vítězi rozhoduje v naprosté převaze výkonnost, a proto je tak ceněný v mezinárodním měřítku a mimořádně sledovaný skauty týmů nejvyšší cyklistické ligy.

Závod je pro české závodníky určitě velmi důležitý i z pohledu jejich další cyklistické kariéry. Podařilo se zajistit, že postavíme dva týmy. Máte už jmenovitou nominaci?

Tým A bude závodit pod mým vedením ve složení: Karel Vacek, Jakub Otruba, Peter Kelemen, Vojtěch Sedláček, Tomáš Jakoubek a Jan Kašpar. Druhý tým zajišťuje TJ Favorit Brno (což si zaslouží zvláštní ocenění), povede ho František Trkal a na start by se měl postavit v sestavě: Karel Tyrpekl, Michal Procházka, Petr Klabouch, František Honsa, Vojtěch Řepa a Michal Rotter. Tři kluci, jmenovitě Vacek, Kelemen a Sedláček jezdí venku, ostatní se rekrutují ze všech nejvýznamnější domácích týmů. Při nominaci jsme společně s Frantou Trkalem brali v úvahu řadu kritérií, počínaje tím, že šest nejlepších ještě nemusí tvořit nejsilnější tým, že nemůžeme postavit jeden tým s převahou jezdců jednoho klubu, někteří ze širší nominace jsou limitováni zraněními atd. Důležité pro nás je, že všichni budeme bydlet společně na jednom hotelu a všem bez rozdílu se dostane stejného zabezpečení. Co je na tomto závodě také mimořádně důležité, je skutečnost, že dosažené výsledky mohou významně ovlivnit nominaci národního výběru na Tour de France této věkové kategorie: Tour de l´Avenir, kam má zajištěnu přímou účast pouze 15 nejlepších národních výběrů dle žebříčku NCupu a kam bychom se rozhodně rádi nominovali.

Z profilu jednotlivých etap a dosavadních výsledků nominovaných cyklistů lze odvodit, že lídrem číslo jedna bude Karel Vacek.

Ano, trať je Karlovi jako šitá na míru. Na závod se intenzívně a dlouhodobě připravuje, teď o víkendu se bude rozjíždět na závodě v Polsku, a pak se přesune rovnou do Jeseníků, aby si projel důležité úseky jednotlivých etap. Jeho hendikepem může být, že je v této kategorii prvním rokem, na druhou stranu je natolik vynikajícím vrchařem, že minimálně do první pětky, bude-li nám přát i pověstné štěstí, by se měl umístit. Záložním lídrem bude Jakub Otruba, který tu loni skončil na 24. místě a letos je o rok starší, a tudíž zkušenější a výkonnější. Koneckonců jeho vítězství na letošní Bíteši je toho důkazem. Peter Kelemen je mimořádně chytrý závodník s výrazně týmovým pojetím, s Karlem Vackem tvoří sehranou dvojici. Vojta Sedláček se letos vrátil po dlouhodobějším zranění, ale v kopcích není vůbec špatný atd. Vše bude podřízeno úspěchu v klasifikaci jednotlivců, celý tým bude pracovat na tom, aby nám nic důležitého neodjelo a aby své lídry dovezl pod nejspíš rozhodující stoupání Dlouhé Stráně, které se pojedou dokonce dvakrát! Ve druhém týmu se jako výborný vrchař profiluje Karel Tyrpekl, ale i ostatní kluci jsou nadějemi české cyklistiky, prokazují velmi dobrou výkonnost, a proto jsou také v nominaci. Do závodu jdeme s nejvyššími ambicemi. Když máme natrénováno, v úspěch věříme a zvolíme správnou taktiku, pak je možné vyhrát každý závod. 

_______________________________________________________________________________

 

Františku, váš klub bude na Závodě míru U23 zajišťovat pro tým B (Výběr Čech a Moravy) vozový park a personál. Kde vznikla myšlenka této spolupráce?

Nápad se zrodil při jarním soustředění v Chorvatsku, kde se potkal náš Favorit Brno s českou reprezentací. A s Tomášem Konečným jsme si řekli, že by stálo za to pokusit se zažádat o výjimku, abychom na tomto špičkovém závodě, kde se sejde nejlepší možná světová konkurence, měli možnost postavit dva týmy. Jsme moc rádi, že se to nakonec podařilo. Zajistit účast na jednom ze dvou světově nejvýznamnějších etapácích kategorie U23 pro dva české týmy je mimořádně důležité pro rozvoj našich mladých cyklistů a české cyklistiky jako celku. Výchozí podmínkou, že jsme se touto myšlenkou vůbec začali zabývat, je fakt, že současná generace českých třiadvacítkářů je dobrá a nadějná. Svou roli v tom sehrává i skutečnost, že letos do této kategorie přišla řada dobrých kluků z kategorie juniorů. Jen v nominaci B týmu jsou čtyři kluci, kteří jsou v U23 prvním rokem.

Jaké jsou vaše ambice z pohledu výsledků coby trenéra a sportovního ředitele? Co si od závodu slibujete především? Je třeba reálné umístění někoho z B týmu řekněme do 20. místa?

Nominace vznikla samozřejmě s ohledem na profil celého závodu. Sprinteři by tady neměli šanci. Takže přednost dostali vrchaři a tempaři. V A týmu jsou jasní lídři Karel Vacek a Jakub Otruba. Ti do závodu vstupují s vysokými ambicemi i z pohledu celkového pořadí. Hlavní přínos pro většinu kluků vidím ve zkušenosti, kterou si účastí na ZM U23 projdou. Tady se sejde to nejlepší, co ve světě jezdí. Stačí se podívat na vítěze dosavadních ročníků, kam se dostali a jakých dosahují výsledků (Pogačar: UAE, Lambrecht: Lotto, letos 4. na Valónském a 5. na Brabantském šípu, 6. na Amstelu, Gaudu: FDJ, letos 3. UAE Tour, 5. na Romandii, 6. na Lutychu atd.) a je jasné, že tohle je vysoká škola cyklistiky. V B týmu se i z pohledu toho, jak si v minulosti vedl na těžších závodech, jeví nejnadějněji Karel Tyrpekl, ale celkově jde o vyrovnaný tým kluků, kteří mají dobrou perspektivu. Umístění do 20. místa je mimořádně vysoká meta.

Tomášovi a Františkovi děkujeme za rozhovor a budeme držet palce nadějím české cyklistiky, aby se i přes zkušenosti a případný úspěch v tomto mimořádně důležitém mezinárodním závodě odrazili k prosazení se ve „velké“ cyklistice.