Tour de la Provence je zvláštní tím, že každý rok postaví jinou trasu. Začínal v roce 2016 jako tří etapový a v kategorii 2.1. V roce 2018 se rozšířil na čtyři etapy. Letos poprvé postoupil o kategorii výš, do 2.Pro. A připravil dosud nejtěžší ročník. Vynechal úvodní časovku a nahradil ji etapou pro sprintery. A v dalších etapách přidal kopce.

Takže zatímco loni tu bylo devět WorldTour týmů, tento rok jich je 14. K nim 5 ProTour včetně třech nejlepších: Arkéa-Samsic, Total Direct Energie a Circus-Wanty Gobert. A jelikož jsme ve Francii, tak ještě  B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM a Nippo Delko One Provence. Do počtu 21 týmů je doplňují dva domácí ProConti: St Michel-Auber93 a Natura4Ever-Roubaix Lille Métropole.

Kde se závod jede, je zřejmé z jeho názvu, to znamená u Středozemního moře kolem Marseille. Ve stejné lokalitě, jako se jela nedávno GP Cycliste la Marseillaise a tento víkend tu skončil etapový závod Étoile Bességes. Oba tyto závody vyhrál Benoit Cosnefroy (AG2R-La Mondiale), 24 letý velký talent francouzské cyklistiky, který tak hned na úvod sezóny navázal na svých 5 vítězství z předešlého roku. V sestavě AG2R však pro Tour de la Provence není.

Etapy:

1. 150 km, jednoznačně pro sprinter.

2. 175 km, v první čtvrtině dvě vrchařské „1“, pak ještě dvě „3“, ta druhá 23 km před cílem, a cíl do téměř 5 km stoupání, z toho posledních 3,5 km se průměrem blíží k 10%.

3. 140 km, vypointovaných jako klasické drama, nejprve dvě „3“, pak ještě 7,5 km a 4% kopec, závěr na Mont Ventoux k restauraci Chalet Reinard, 10 km s průměrem 9,2%!

4. 170 km, v první polovině tři obtížná stoupání od 6 do 9 km, v posledních zhruba 25 km ještě dva kratší kopce, poslední 4 km sjezd do cíle.

I s ohledem na skladbu etap je ve startovní listině pouze jeden sprinter z nejužší sprinterské špičky: Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic), který se sem přesunul ze Saudi Tour. Pokoušet se nad ním vyzrát bude armáda dobrých sprinterů. Někteří z nich mají potenciál přejet i obtížnější terén a z něho zasprintovat. Mezi ty nejpravděpodobnější aspiranty etapového úspěchu by měli patřit Giacomo Nizzolo (NTT), Tom Van Asbroeck (Israel), Leonardo Bonifazio (Total), Magnus Cort (EF), Timothy Dupont (Circus), Chris Lawless (Ineos), Alexander Kamp (Trek), Gabriel Cullaigh (Movistar), Alex Aranburu (Astana) a Jakub Mareczko (CCC).  

John Degenkolb, 4. etapa 2019

Především druhá a třetí etapa by měly být vrchařskými bitvami mezi uchazeči o celkové prvenství. Čtvrtá pak taktickou bitvou o možnost změny na poslední chvíli.

Arkéa dala svou nominací jasně najevo, že o úspěch na tomto domácím etapovém závodě mimořádně stojí. Na sprinty vyslala Bouhanniho a na celkové pořadí Naira Quintanu, Warrena Barguila a Winnera Anaconu, kteří si tady kromě ambicí na celkové prvenství také vyzkouší, jak jim to bude společně fungovat v průběhu sezóny na nejdůležitějších závodech.

Nejsilnějšími soupeři těmto výborným vrchařům z francouzského týmu by měli být lídři taktéž domácího Groupama-FDJ Thibaut Pinot a David Gaudu, kteří tu úřadovali už loni: Pinot 4. a Gaudu 6. Přitom David je tentokrát napsaný jako číslo jedna.

Prestižní je tento závod i pro třetí francouzský WorldTour tým AG2R-La Mondiale. Jedničkou bude nejspíš Alexandre Geniez, který na tomto etapovém závodě skončil v roce 2017 na 3. místě a v roce 2018 ho vyhrál! Loni ho na 3. příčce zastoupil týmový kolega Tony Gallopin, který o rok předtím nestačil právě jen na Genieze. Gallopin dal letos přednost závodu Kolem Valencie, kde si zlomil ruku. V kopcích by měl být společně s Geniezem nejlepší Nans Peters, který se významně zviditelnil, když loni vyhrál 17. etapu Gira.

Z Cofidisu by měl být nejsilnější Jesús Herrada. V kopcích ale bude nejspíš osamocený. Možná úspěch v podobě etapy z úniku ve chvíli, kdy nebude ohrožovat nejlepší v celkovém pořadí.

Eduard Prades, 2. etapa 2019

Z nefrancouzských týmů bude určitě silný Pavel Sivakov podporovaný Gianni Mosconem (Ineos). Jumbo posílá do kopců Seppa Kusse a Roberta Gesinka. Jedničkou Sunwebu bude Wilco Kelderman, černým koněm Marc Hirschi. EF posílá do kopců Hugh Cartyho a Simona Clarka, loni druhého v celkovém pořadí!

Zajímavou sestavu vysílá Deceuninck Quick-Step. Nemá žádného vrchaře specialistu, ale Dries Devenyns nedávno vyhrál v Austrálii v obtížnějším terénu. Kasper Asgreen už v minulosti dokázal, že je schopen i v kopcích vydržet hodně dlouho. Vypadá to, že tady nemají žádného pořádného sprintera ani pořádného vrchaře, ale všichni víme, že tým je schopen kdykoli překvapit.

V týmu Astany startuje obhájce loňského prvenství Gorka Izagirre. Je to jeho letošní první závod, takže zatím neznámá. Druhým lídrem je Alexej Lutsenko. Opakovaně dokázal, jak kvalitní závodník je a jaké terény mu vyhovují, takže 2. a 4. etapu budou jeho šance. A zvědavi budeme na mimořádně talentovaného ruského mladíka, nováčka v týmu, Alexandra Vlasova.

Phillipe Gilbert, 3. etapa 2019

V sestavě NTT by v kopcích měli být vidět dva. Domenico Pozzovivo, jehož forma je ovšem velkou neznámou, po zranění a dlouhé rekonvalescenci. Naposledy závodil v srpnu v Polsku. A druhým je Roman KREUZIGER. Roman nebude ve vrcholné formě. Přijede sem ze Saudi Tour, kde do nohou dostával první intenzity. Svou formu směřuje k významnějším cílům: ardenské klasiky, Grand Tours, olympiáda. To ovšem bude dělat značná část favoritů tohoto závodu. Na druhou stranu by Romanovi měly z pohledu převýšení náročnější etapy vyhovovat víc než v Saúdské Arábii.

V CCC jsou z nominovaných nejlepšími vrchaři Fausto Masnada a Jan HIRT. Lídrem bude pravděpodobně Masnada, který loni ještě v dresu Androni vyhrál dvě etapy na Tour of Alps a jednu na Giru! Honzovi Hirtovi by měl mimořádně sedět výjezd na Mont Ventoux! Mohl by tu zanechat další významnou českou stopu.

Petr Vakoč totiž v prvním ročníku v roce 2016 skončil v celkovém pořadí o 7 vteřin na druhém místě za Thomasem Voecklerem.

Tip na vítěze:

***** Quintana

**** Sivakov, Pinot, Gaudu

*** Kelderman, Clarke

** Barguil, Gorka Izagirre, Kuss

* Lutsenko, Herrada, Hirschi, Geniez

Eurosport v programu závod neuvádí.