Obdoba Tour de France pro jezdce do 23 let měla velmi dramatický závěr. Průběžně vedoucí Nor Tobias Halland Johannessen vstupoval do poslední etapy s náskokem 2:18 na Španěla Carlose Rodrigueze.

Etapa o délce 152 km, při níž cyklisté nastoupali 4280 metrů, končila na vrcholu 25 km dlouhého stoupání v průsmyku Col du Petit Saint-Bernard. Ale než se k tomuto kopci dostali, museli přejet dvě náročná stoupání: Col de la Madeleine (3,7 km, 7,3 %) a hlavně Col de l´Iseran (12,9 km, 7,4 %).

20letému Španělovi, jedoucími v dresu nejlepšího vrchaře, se podařilo sólově odjet a v cílovém stoupání postupně navyšovat náskok na skupinu pronásledovatelů, v níž byl i průběžně vedoucí Johannessen. Jemu zpočátku pomáhal držet tempo jeho bratr dvojče Anders, ale když odpadl, už to bylo jen na Tobiasovi.

S Norem zůstala šestice jezdců, kteří mu většinu kopce pouze viseli na zadním kole, aby mu dva z nich v závěru odjeli: Němec Steinhauser a Ital Zanna. Johannessen ale dokázal vedoucí postavení uhájit o pouhých 7 sekund!

V konečném pořadí skončil na 3. místě nám známý Filippo Zanna (+2:05), který letos na našem území ovládl jak Závod míru U23, tak Sazka Tour. Čtvrtá pozice patřila Nizozemci Gijs Leemreizemu s odstupem 2:54. Cyklisté umístění od 5. místa ztratili v konečném účtování 12 a více minut.

Johannessen, kterému bylo 23. srpna 22 let a jenž od letoška jezdí v záložním týmu Uno-X, má stejně jako jeho bratr, který na l´Aveniru skončil na 7. místě, na další tři roky podepsáno s prvním týmem, který má statut Pro.  

Rodriguez už od loňska nosí dres Ineos Grenadiers a má podepsáno do konce roku 2023. Zanna (22 let) je druhým rokem součástí sestavy druhodivizního italského Bardiani, kde mu letos končí smlouva, tak uvidíme, kam ho jeho výkony vynesou. Leemreize (21) letos nastoupil do Jumbo-Visma a měl by v něm setrvat minimálně do roku 2023.

Největším předstartovním favoritem byl Španěl Juan Ayuso, který v průběhu sezóny podepsal na dalších 5 let s týmem UAE – Team Emirates, ovšem musel po pádu ve 4. etapě své učinkování ukončit.

Češi po dvouleté pauze nastoupili v sestavě Mathias Vacek (Gazprom – RusVelo), Pavel Bittner (Development Team DSM), Jakub Ťoupalík a Petr Kelemen (oba Elkov Kasper), Jakub Bouček (Israel Cycling Academy) a Tomáš Kopecký (Acrog Tormans), který nahradil původně nominovaného a zdravotními potížemi postiženého Vojtu Řepu (Equipo Kern Pharma).

Reprezentační trenér Tomáš Konečný se nechal slyšet, že cílem je pokusit se vyhrát etapu a být do deseti v konečném pořadí jednotlivců. Přičemž hlavním kandidátem na vítězství v etapě byl Pavel Bittner, který disponuje velmi dobrým závěrem v hromadných dojezdech, lídrem na celkové pořadí byl Mathias Vacek.

Pavel Bittner

Jenže Mathias Vacek hned v první etapě spadl a musel ze závodu odstoupit. Aby té smůly nebylo málo, Tomáše Kopeckého, který v úvodním prologu dojel na 5. místě, postihl stejný osud ve 3. etapě. Jakub Bouček ve všech etapách dojížděl až ve druhé stovce a v předposlední nesplnil časový limit a v závodě skončil. Petr Kelemen si připsal nejlepší výsledek ve 3. etapě (10.) a celkově mu patří 37. příčka 48 minut za vítězem. Pavel Bittner dokázal být třikrát do desítky, nejlépe v 1. etapě na 4. místě. Celkově to dalo na 63. místo (+1:10:41). Nejlépe se umístil Jakub Ťoupalík na 20. pozici se ztrátou 28 minut. V soutěži o bílý dres, kterou ovládl Carlos Rodriguez, mu patří 5. místo.

Závod, jehož se zúčastnilo 25 národních týmů, tři domácí klubové celky a výběr cyklistů z afrických zemí pod hlavičkou Světového cyklistického centra, sestával z prologu a 9 etap. Z toho druhá byla časovkou týmů, v níž naši obsadili 13. místo. Závod postupně gradoval, úvodní etapy byly spíše klasikářské, od 6. etapy se najelo do kopců, které si náročností nezadaly s těmi, které musí na Tour de France překonávat elitní kategorie.

Norové tu excelovali, když první dva díly vyhrál Waerenskjold a po dva dny nesl žlutý dres, 6. až 8. etapu ovládl Tobias Johannessen, díky čemuž se po 7. etapě, kdy přijel sólově do cíle na slavném Grand Colombieru, oblékl do trika vedoucího jezdce závodu a uhájil ho až do cíle poslední etapy. Norové nakonec vyhráli i týmovou soutěž, v níž naši skončili na 11. místě z 23 klasifikovaných celků.

Závodu se účastnili i Slováci, v týmech byli klasifikováni na posledním místě. Nejlépe dokončil Matúš Štoček (Topforex ATT Investments) na 67. pozici (+1:13:39).