Ředitel závodu Mike Turtur a jeho tým nezměnili mnoho, ale i malé novinky mohou mít velký dopad na vývoj závodu. Vše vyvrcholí nejtěžší etapou na Willunga Hill, která často rozhoduje o celkovém vítězi. Výsledek Tour Down Under tak nebude jasný až do posledních stovek metrů.  

Pořadatelé také zrušili etapu s klasikářským dojezdem do Stirlingu a přidali další klasikářskou etapu do Uraidly. Na závodníky čeká celkem šest etap, očekává se velmi teplé počasí dalece přesahující třicet stupňů celsia, minimálně na první dvě etapy, poté by se mělo trochu ochladit. 

1. etapa North Adelaide - Port Adelaide (132,4 km)

Na startu Tour Down Under je několik vynikajících spurterů a o vítězství by si to měli rozdávat Caleb Ewan, Peter Sagan a Elia Viviani. A protože první etapa může skončit hromadným dojezdem, sprinterské týmy by si tuto příležitost neměly nechat uniknout. Průběh etapy je sice zvlněný, ale závěr je naprosto rovinatý.


2. etapa Norwood - Angaston (122,1 km∗)

Pravděpodobně další sprinterský dojezd. Etapa nakonec bude vypadat jinak, než měla původně, protože pořadatelé kvůli vedrům závod zkrátili o téměř třicet kilometrů. Očekávají se teploty nad 40 stupňů. Ale vývoj a výsledek etapy by to nijak výrazně ovlivnit nemělo.   


 3. etapa Lobethal - Uraidla (146,2 km)

Třetí etapa je úplně nová. Končí se ve městě Uraidla, které už dříve dojezdy Tour Down Under hostilo, ale trasa sem je jiná. Na trati je spousta krátkých a strmých stoupání. Většina závodníků etapu nezná, není proto snadné předpovídat vývoj. Favorité si budou muset dávat pozor, na sprintery bude nejspíš příliš těžká. Snad kromě Petra Sagana. Ale nechme se překvapit. 


4. etapa Unley - Campbelltown (129,2 km)

Dva roky chybělo v itineráři Tour Down Under populární stoupání Corkscrew Road. Nyní je zpět a etapa do Campbelltownu bude pro celkové pořadí důležitá. Stoupání měří 2,3 kilometru a má v průměru 8,9 %. Pokud někomu nesedne, ztratí spoustu času, protože cíl je hned po sjezdu a velká skupina o vítězství spurtovat nebude. 


5. etapa Glenelg - Strathalbyn (149,5 km)

Další příležitost budou spurteři mít v páté etapě.


6. etapa McLaren Vale - Willunga Hill (151,5 km)

Vše skončí nejtěžší a nejdelší etapou s cílem navrcholu stoupání Willunga Hill. Pět let po sobě zde zvítězil Richie Porte a velkým favoritem je i letos, ale celkové pořadí vyhrál jen jednou. Pokud by vyhrál někdo jiný, bylo by to překvapení, ale konkurence mezi vrchaři není malá. 


Favorité 

Vítězství obhajuje Daryl Impey. Jihoafrický univerzál loni těžil z bonifikací. Bonusové sekundy v cíli etap mu zajistily stejný čas, jako měl druhý Richie Porte. Letos to pro něj bude mnohem těžší. Hlavním favoritem není, protože Willunga Hill je pro něj příliš těžký výjezd, ale může překvapit stejně jako loni. 

Velkým favoritem, jako každý rok, je Richie Porte. V lednu bývá v dobré formě a je mistrem Willungy. Jenže celkové pořadí vyhrál jen předloni a třikrát skončil druhý. Porte není rychlý a ve sprinterských a klasikářských dojezdech nesbírá bonifikace. A Willunga Hill není tak dlouhý kopec, aby zde vše zvrátil. Porte je expertem na týdenní etapové závody, možná nejlepším na světě. Po přestupu do Trek - Segafredo by se určitě chtěl uvést vítězstvím. 

V dobré formě se zdá být Kanaďan Michael Woods. Pro tým EF Education First by bylo dobré získat velké vítězství v závodě WorldTour takto brzo, protože síla kádru za jinými sestavami zaostává. Woods je vynikající vrchař a v porovnání s Portem je mnohem rychlejší. Když se vyhne pádům a jiným problémům, bude pro Porteho velkým soupeřem.

Australané mívají na domácím závodě převahu, protože sezóna je dlouhá a většina profesionálů nechce být v lednu v příliš dobré formě. Mezi favority tak patří i závodníci, kteří většinou jinde plní spíše práce domestiků. To je případ Jaye McCarthyho z BORA-hansgrohe a Nathana Haase z Katusha - Alpecin. McCarthy je černým koněm závodu, protože je solidním klasikářem, kterému vyhovují strmá stoupání a je i velmi rychlý. Pouze Willunga Hill je na něj občas příliš. Loni zde ztratil příliš času. Podobně je na tom Nathan Haas. I on je rychlý, ale v delších kopcích trpí. 

Z bývalých vítězů startuje Rohan Dennis, kterému by nová skladba etap mohla vyhovovat a rád by napravil zklamání z australského mistrovství v časovce, kde nečekaně prohrál s Lukem Durbridgem. 

A co další? Do Austrálie rád jezdí Diego Ulissi. Ital byl loni čtvrtý pouze čtyři sekundy za Tomem-Jeltem Slagterem, dalším bývalým vítězem, který také patří k širšímu okruhu favoritů. Příležitost by měl dostat mladý Brit James Knox z Deceuninck - Quick-Step, Novozélanďané Patrick Bevin (CCC) a George Bennett (Jumbo - Visma) a lídrem týmu Sky bude Wout Poels. 


Favorité Tour Down Under 2019: 

∗∗∗∗∗ Richie Porte, Michael Woods

∗∗∗∗ - 

∗∗∗ Daryl Impey, Jay McCarthy

∗∗ Diego Ulissi, Tom-Jelte Slagter 

∗ Wout Poels, Rohan Dennis, Nathan Haas, Patrick Bevin

Foto Sirotti