Název změnil etapák ve chvíli, kdy rozšířil svou působnost do části přilehlého Rakouska. Letos se tedy při 45. ročníku startuje v italském Brixenu a hned v první etapě překročí cyklisté hranice do Rakouska a cílovou metu najdou v Innsbrucku. Ve třetí etapě se opět vrátí na italské území a závod zakončí dojezdem do Riva del Gardy.

Od pondělí 19. do pátku 23. dubna tedy čeká na cyklisty 5 etap a všechny se odehrají v kopcovitém terénu. První patří v rámci srovnání k relativně snadnějším, zbylé jsou už ale vyloženě horské. S ohledem na profil tu nenajdeme etapy extrémně dlouhé, nejdelší čtvrtá měří 169 a nejkratší pátá 121 km. V průběhu pěti dnů nastoupají cyklisté 13.000 výškových metrů!

Závod kromě prestiže, prize money či získání UCI bodů slouží i jako velmi dobrá příprava na Giro d´Italia, které začne 14 dnů po skončení Tour of the Alps.

Z favoritů na celkové pořadí letošního Tour of the Alps mají v plánu jet následně Giro Sivakov, který tu bude obhajovat prvenství z roku 2019, Martínez a Sósa (Ineos), Vlasov a Tejada (Astana), Bardet a Hindley (DSM), Buchmann a Fabbro (Bora), Carthy (EF), Bilbao (Bahrain), Dan Martin (Israel), Pinot (FDJ), Simon Yates (BikeExchange), Ciccone (Trek) i Pozzovivo (Qhubeka).

Týmy staví v takovémto typu závodů obvykle záložního lídra a posledního pomocníka. S Bilbaem by měl v kopcích nejdéle vydržet Pernsteiner, s Yatesem Kangert, Nieve či Schultz, s Martinem Hermans, s Pinotem Valter, s Cicconem Brambilla.

Z druhodivizních by měli být hodně vidět Tesfatsion (Androni), Traen (Uno-X) a především Nairo Quintana (Arkéa), který by sice Giro rád jel, ale přetlak zájmu a národní priority pochopitelně jeho tým na start nepustily, takže co se týče Grand Tours, uvidíme ho až na Tour de France.

Původně měl startovat i Egan Bernal, ale nakonec dal přednost přípravě formou tréninku. Vincenzovi Nibalimu znemožnilo účast zlomené zápěstí, které si přivodil při tréninku.

Top ten? Bardet, Bilbao, Buchmann, Carthy, Fabbro, Martínez, Quintana, Sosa, Vlasov, Yates.

Tip na stupně vítězů: Quintana, Vlasov, Yates.

Karel Vacek (Qhubeka), 20 let, má letos odzávoděno 11 dnů. Nedokončil dvě ze tří jednorázovek a sedmidenní Katalánsko ukončil po 4. etapě, nejlepším jeho umístěním je 70. místo ve 3. etapě Tour de La Provence.

Mathias Vacek (Gazprom), 18 let, má na kontě letos 7 závodních dnů, jednu ze dvou jednorázovek nedokončil, při etapáku Settimana slezl z kola v poslední etapě. Jeho nejlepším individuálním výsledkem je 81. místo ve 3. etapě Settimany.