Pozornost by si prvotně zasloužila ta centra cyklistiky, která nám dávají po desetiletí cyklistickou základnu, tam, kde funguje cyklistický klub opravdu dlouhou dobu.

Česká republika je státem "maloměst". Ty byly vždy základnou české cyklistiky. Já začínal s cyklistikou v TJ Stadion Louny. A tak si beru za své, přinést o této tělovýchovné jednotě informace a zasadit její činnost i do dnešních dní. Proč se v Lounech, ve městě  sméně než 20 tisíci obyvateli, tolik cyklistice daří? Kde se berou děti, kteří se cyklistice chtějí věnovat, jak to s cyklistikou v Lounech začalo a kdo jí přinesl největší úspěchy?


Ale než budu hledat odpověď v tomto konkrétním klubu, vyzývám cyklistické příznivce k dalším podnětům. V první fázi seriálu článků se zaměřím na tradiční, léty ověřená centra české cyklistiky. Bylo jich hodně, nejde si vzpomenout na všechny jednou pamětí, ale v kolektivním vzpomínání si je připomeneme.

TJ Stadion Louny, Sparta Praha, Slavia Praha, kluby v Brně, ještě před více než šedesátiletým Favoritem a Duklou, Plzeň... připomínejte další, nejde si hned všechny vybavit.

Za mých závodních let byli aktivní v Uničově, Jihlavě, Hradci Králové... a jen v mém regionu to byly Podbořany, Žatec, Klášterec, Kadaň, Chomutov, Litvínov, Most, Bílina... Tady všude byly kluby, zde všude se pořádaly závody, organizovala mládež a vychovávali reprezentanty.


Na úvodní fotografii jsem já sám v kategorii kadetů - mladšího dorostu. Jsem zachycen při závodu se startem v Chomutově, na trase do Klášterce, výjezd na Měděnec, na Výsluní a zpět do Chomutova - snad/možná to tak nějak bylo, ale bylo i v tomto regionu tolik závodů, že si přesně nevzpomenu. Dnes závody a kluby chybějí.

V Lounech se pořádaly i závody celorepublikového významu, třeba Velká cena Chmele, mezi městy Louny - Žatec - Rakovník - Louny. Takový závod by si zasloužil obnovení. Nový život. I s původním názvem