Start i cíl silničního závodu je situován do samé blízkosti budovy nové radnice, tzn. Magistrátu města Mladá Boleslav. Konkrétně na křižovatku Komenského náměstí s ulicí 9. května.

Na úvod absolvují muži, kteří odstartují v sobotu 22. srpna ve 14:00 hodin, 1x tzv. Velký okruh, který je po 23 km vrátí opět do prostoru startu a cíle. Pak se po totožné trase vrátí na tzv. Malý okruh, jehož délka je pouhých 9 km, a cyklisté ho absolvují 7x. Na závěr si pak dají ještě 4x Velký okruh. Celkem by měli natočit 192 km.

Velký okruh vede z ulice 9. května do ulice Pražská brána, Viničná, Na Celně, do Jemníků a Bojetic. Odtud na Týnec, Ctiměřice, Semčice a Dobrovice. Přes Bojetice zpět do Mladé Boleslavi a do prostoru cíle na ulici 9. května nejprve ulicí Jičínskou, pak Třídou T. G. Masaryka a nakonec přes Náměstí Míru.

Malý okruh tvoří část Velkého okruhu, konkrétně Bojetice – Týnec – Ctiměřice – Semčice – Dobrovice.

Podle webu mapy.cz činí převýšení Velkého okruhu 330 metrů, převýšení Malého okruhu zhruba 110 metrů a nájezd na Malý okruh cca 140 metrů. Takže dohromady by ti, kteří objedou kompletní závod, měli nastoupat kolem 2.700 výškových metrů. Na 192 km jde o slušné převýšení, pro profesionální cyklisty ovšem spíše klasikářský než vyloženě vrchařský terén.

Záhodno si při této příležitosti připomenout jednu z cyklistických pravd: kopec není těžký svým profilem, ale způsobem, jakým se jede. Nejnáročnější se na trase jeví úsek přes obec Jemníky na Bojetice, při němž bude nutno nastoupat na 3 km kolem 130 výškových metrů.

Náročnost trasy ovšem zvyšuje ještě jeden fakt. Malý okruh je velmi krátký. Při průměru 40 km/hod. by ho cyklisté projeli za zhruba 13 minut. Proto pořadatelé musí stanovit limit, po jehož překročení při průjezdu jak Malého, tak Velkého okruhu, bude cyklista ze závodu odvolán. A limit to bude muset být s ohledem na kilometráž Malého okruhu ne příliš tolerantní.

Pokud koukneme do výsledků předešlých šampionátů, pak při limitu v rozmezí např. 8-10 minut by se v roce 2015 dostalo z českých závodníků do cíle zhruba 37 cyklistů, v dalším roce 25, v roce 2017 se pod 8 minut ztráty v cíli dostalo 12 závodníků, o rok později 18 a konečně vloni 33.  Všechno špatné k něčemu dobré: asi se nebude moci přespříliš spekulovat.

Jelikož při Velkém okruhu se v samotné Mladé Boleslavi odjede mini okruh v délce 4 km, budou muset pořadatelé ještě několik kilometrů silnice směrem na Jemníky oddělit plůtky nebo kužely, neboť se dá předpokládat, že se zde bude potkávat čelo závodu s těmi, co v té chvíli budou zaostávat.

To jsou chlapi. Ženy a juniorky to mají samozřejmě trošku odlišně: odstartují ve stejný den, ovšem ráno v 9 hodin také u Magistrátu, najedou na Malý okruh, ten si dají 8x a vrátí se do cíle tam, kde odstartovaly. Celkem 86 km a zhruba 1.150 výškových metrů.

A když už máme zabrousit do úplných detailů, pak pevný bufet bude v Dobrovicích v ulici 1. Máje, ve stoupání na Bojetice. A hlavním rozhodčím je mezinárodní rozhodčí UCI a šéfka RoadCycling.cz v jedné osobě Simona Davídková.

Časovka, která se odehraje ve čtvrtek 20. srpna, startuje z mladoboleslavské městské části Čejetice od areálu firmy Benet Automotiv a směřuje přes Dalovice, Bukovno a Líny před Katusice, kde je ještě na silnici 259 umístěna otočka. Muži si to dají dvakrát, ženy a juniorky jednou.

První juniorka se vydá na trať ve 14 hodin, žena v 15 hodin a první muž odstartuje v 17 hodin.

112 nastoupaných výškových metrů na 20 km je opravdu jen lehce zvlněný terén. Nejtěžší z pohledu převýšení bude úsek před obcí Bukovno, kde bude nutno na 1,3 km překonat 40 výškových metrů. Ovšem pozor: vše se odehraje komplet v otevřené krajině bez lesů a kopců. Takže vítr může mít hody.

Tak teď už víme, kde přesně se budou cyklisté při domácím šampionátu pohybovat a už si můžeme vybírat místa, kde je budeme chtít vidět a povzbuzovat: Na vršku stoupání mezi Jemníky a Bojeticemi? Nebo na kopečku nad Týncem? Nebo celé v prostoru startu a cíle? A nebo nějaká kombinace? No to už je každého věc.

Kromě toho si ale můžeme hrát i se jmény favoritů. Jestliže by terén i taktika nahrála klasikářům, pak ze sólového úniku nebo úniku malé skupinky Josef Černý, který byl v posledních třech letech 2., 1. a 6.? Zdeněk Štybar, který se nechal slyšet, že by letos při normálních termínech měl nejlepší formu na vrcholných klasikách, a jenž byl na domácím šampionátu za poslední tři roky 1., 5. a 10.? Nebo Petr Vakoč, který za posledních 5 let – vyjma roku, kdy kvůli těžkému úrazu pauzíroval – dokončil 1., 4., 3. a 3.? A proti profesionálům ze zahraničních týmů profesionálové v domácích dresech, logicky prvořadě v dresu Elkov Kasper: Michal Kukrle, Jakub Otruba, Adam Ťoupalík či na koho to slovo padne?

To už jsou jen spekulace s proměnlivou mírou pravděpodobnosti. Ale s vysokou mírou jistoty můžeme vsadit na to, že podívaná by to měla být pěkná!