Třetí etapa z Péronne do Mont-Saint-Éloi připravila závodníkům 170 km a 1573 výškových metrů přes 6 vrchařských prémií. Z pohledu výškových metrů šlo o druhou nejtěžší etapu 66. ročníku tohoto francouzského etapového závodu.

Etapa byla vystavěna tak, že z místa startu dojeli cyklisté k cílovému 13 km okruhu, který absolvovali 5x a v jehož rámci museli mj. překonat 600 metrové stoupání o průměru 4%, ovšem obsahující dvě 100 metrové pasáže pohybující se kolem 11%. A na jeho vrcholu, kdy se na něj dostali po páté, byl také umístěn cíl.

Už 3 km po startu se odtrhla dvojice Alex Colman (Sport Vlaanderen - Baloise) a Samuel Leroux (Go Sport - Roubaix Lille Métropole), do které se po dalších 20 km podařilo doskočit ještě Kevinu   Bessonovi (Nice Métropole Côte d'Azur). Colman po včerejší etapě vezl dres nejlepšího vrchaře, a jelikož tři VP se nacházely v úvodních 35 km, bylo jasné, proč se ocitl v úniku a proč tak brzo. Také všechny tři vyhrál a významně svou pozici upevnil.

Když poprvé najela vedoucí trojice na cílový okruh 60 km před cílem, zbývalo z původního 5ti minutového náskoku už jen 1:45 min. Jenomže pak to v pelotonu vyhodnotili tak, že je to příliš brzo, zvolnilo se a náskok uprchlíků se opět navýšil, takže o 20 km dál činil 2:25 min. Colman tak mohl sbírat další body do vrchařské soutěže.

35 km před cílem dostal Jason Tesson (St Michel-Auber93), lídr průběžného pořadí, defekt, neustál to a skončil mimo silnici. V té době se v pelotonu začalo závodit na plný plyn. Při nájezdu do předposledního okruhu se i tak Tessonovi podařilo za pomoci týmového kolegy dotáhnout v koloně doprovodných vozidel zpět do pelotonu.

Náskok cyklistů v úniku se začal pochopitelně krátit. Z pelotonu se pokoušely odjíždět malé skupinky, aktivní byli především jezdci AG2R, Arkéa, Cofidisu i Lotto-Soudal. Ale zatím se v hlavní skupině vždy našla síla schopná tyhle pokusy eliminovat.

Při nájezdu do závěrečného okruhu měla vedoucí trojice stále ještě 20 sekund k dobru a za ní se střídala období útoků a příměří. Záleželo na profilu a kvalitě vozovky. Ke zvýšení aktivity docházelo na úzkých venkovských cestách posypaných trochou štěrku, případně ve stoupavých pasážích.

Odpovědnost za tempo pelotonu na sebe vzali jezdci TotalEnergies v čele s Maciejem Bodnarem a bylo jejich zásluhou, že celodenní únik byl s konečnou platností zlikvidován 6,5 km před cílem.

3 km před cílem už šlo do tuhého. Jednotlivé týmy se snažily vytvořit co nejlepší pozici do cílového stoupání. Nejlépe se to dařilo Groupama-FDJ, Cofidisu a Lotto-Soudal. Kilometr před cílem se dokázali srovnat na čele tři cyklisté Go Sport - Roubaix Lille Métropole, mimořádně motivovaní v "domácím" prostředí. 

Do závěrečných stovek metrů najeli ale na čele početné hlavní skupiny dva jezdci TotalEnergies, ovšem nejlépe si nakonec rozložil síly nestor pelotonu Philippe Gilbert z Lotto-Soudal. Mohl si dovolit zvednout ruce dostatečně daleko před cílovou čarou.

Za ním dospurtoval lídr průběžného pořadí Jason Tesson a udržel by s přehledem i po dnešku vedoucí postavení nebýt jeho nedovoleného počínání při dojíždění do pelotonu po defektu, za které ho rozhodčí potrestali, takže novým lídrem se stal Arvid De Kleijn z Human Powered Health. Gilbert je se stejným časem na druhém místě.

Philippe Gilbert tím dosáhl na své 79. vítězství ve své 20ti leté kariéře. Trvalo mu tři roky, než se opět dočkal. Poslední úspěch totiž zaznamenal v září roku 2019 na španělské Vueltě.