Do dnešní 153 km dlouhé etapy nenastoupily týmy Human Powered Health a Gazprom-RusVelo. Důvod je nasnadě.

V jejím průběhu závodníci nastoupali téměř 3 tisíce výškových metrů, ale vrchol posledního náročnějšího kopce se nacházel 30 km před cílem, takže z pohledu profilového skóre byla etapa nejsnadnější v celém letošním ročníku. Podstatné ale bylo, že cíl byl opět ve stoupání, tentokrát o délce 2,5 km, ovšem zdaleka ne tak extrémním jako včera.

Po 10 km se vytvořil únik, v němž nechyběl nositel trika pro nejlepšího vrchaře Barrenetxea (Caja Rural), a s ním tam byli dva borci Euskaltelu Isasa a Azurmendi a jeden Burgosu López-Cózar. O co šlo Barrenetxeovi, bylo jasné, o totéž ale šlo i Isasovi, který před etapou ztrácel na průběžného lídra této soutěže jen 4 body. Po etapě zůstal dres Barrenetxeovi, který navýšil náskok před Isasou na 9 bodů.

Kontrola úniku pochopitelně připadla týmu, který měl v držení žlutý dres, tedy UAE Team Emirates. Jenže tenhle tým nastoupil k etapáku pouze v pěti lidech, což mohl být jistý hendikep. V posledním náročnějším kopci ve chvíli, kde se únik rozplýval, si totiž nastoupil z pelotonu Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) a výrazně zredukoval čelo závodu. O chvíli později ho napodobil Simon Yates (BikeExchange) a to už se závodilo s maximálním nasazením.

Výsledkem těchto aktivit bylo, že 10 km před cílem jela na čele pouze 30členná skupina. Jenže snaha všech, kteří se střídali v nástupech a jimž šlo o to sundat Coviho z prvního místa, přicházela nazmar, jelikož Ital si vše s přehledem hlídal, i když na to byl už sám. Pochopitelně mu nahrávalo složení skupiny, kde mělo několik týmů početnější zastoupení a ti se vzájemně hlídali.

Vše nakonec vyústilo v souboj o etapový vavřín. A byl to opět Kämna, kdo se dnes cítil dobře a znovu to 1,5 km před cílem sólově zkusil. Ovšem o 500 metrů dál šel přes něj Magnus Sheffield (Ineos) a dokázal vybudovaný náskok dovézt až na pásku se ziskem 3 sekund. Tím si připsal ve svých 19 letech první profesionální vítězství.

Alessandro Covi dokončil na 7. místě a i nadále vede průběžné pořadí s náskokem 8 sekund na Miguela Ángela Lópeze (Astana) a 10 na další čtyři borce. Ke žlutému vlastní Covi i dres pro nejlepšího v bodovací soutěži.