Hned v prvních hodinách veletrhu se v našem stánku zastavil Petr Kubias, spolupořadatel Mistrovství České republiky (společně s manželkou Romana Kreuzigera Michaelou): „Přípravy na šampionát jsou v plném proudu, lze říci, že vše probíhá bez zádrhelů. Zatímco silniční závod kategorie Elite se pojede na okruhu v okolí Plzně, časovka bude v Karlových Varech. Starosta Petr Kulhánek má se sportovními akcemi zkušenosti, vždyť tam probíhá i světový pohár v triatlonu, a je rád, že se v regionu uskuteční další významná akce, ve všem nám vyšel vstříc. Michaela Kreuzigerová pochází z Ostrova, v Karlových Varech je tedy téměř jako doma. Trať časovky je hodně atraktivní, nechybějí na ní stoupání, určitě si nenechte šampionát v Plzni a Karlových Varech ujít.“

U stánku RoadCycling.cz se už během prvního dne veletrhu zastavili i zástupci seriálu amatérských závodů RoadCup 2018 – pořadatel Beskyd Tour Libor Hrdina, Radek Beny Beneš z Pavé Tour a šéf organizačního týmu Krušnotonu Jan Tančin. A též Vítězslav Šklebený z pořadatelského týmu Krále Šumavy.

Zastavte se také, mj. se můžete zúčastnit soutěže o cyklistické helmy a brýle francouzské značky Ekoï nebo zvýhodněné startovné na závod Tour de Zeleňák (součást RoadCupu). Dále budete moci napsat své přání oblíbenému jezdci přímo na jeho plakát. Plakáty budou závodníkům předány na Mistrovství České a Slovenské republiky v Plzni, svá přání již připojilo množství osobností cyklistického světa.

Vystavovatelé na veletrhu nabízejí široký cyklistický sortiment včetně kol, na kterých jezdí špičkoví profesionálové. Jednou z firem, které v posledních desetiletích určují vývoj jízdních kol, je Trek. Jakub Truksa ze společnosti Bretton, která je zástupcem Treku na českém trhu, ukáže návštěvníkům i kolo Domane pro Peklo severu: „Máme tři modely silničních kol – Emonda, Madone a Domane, na těch posledních pojede v neděli sestava týmu Trek – Segafredo Paříž – Roubaix. Podívejte se na tyto dva pružící prvky modelu Domane, byly vyvíjeny ve spolupráci s Fabianem Cancellarou. Přední se jmenuje Front Iso Speed v horní části hlavové trubky, ten systém dokáže eliminovat vibrace a nerovnosti, u modelu SLR je navíc možnost nastavovat tuhost zadního Iso Speedu, ve spodní části je pružení nejměkčí, takže takové si nastavíte právě na Paříž – Roubaix, vytažením nahoru se pružení více a více eliminuje. Pro nastavení zadního pružení se musí povolit šroubek držení láhve, což lze dokázat i za jízdy, není to vůbec pohodlné, ovšem během závodů jsme již viděli leccos.“

Tomáš Glabazňa ze společnosti Canyon se mohl pochlubit větou: „Máme tady samé šperky“. A mají také soutěž o kolo Canyon Neuron Al 8.0 v hodnotě 67 399 Kč, krásné celoodpružené kolo z hydroformovaných hliníkových trubek zajišťujících nízkou hmotnost a odolnost. Stačí vyplnit údaje na soutěžní kartě a budete součástí losování o supercenu. Když nevyhrajete, nemusíte zoufat, můžete si prohlédnout (a pořídit, samozřejmě) i speciál Movistaru Canyon Aeroad Alejandra Valverdeho, který letos v závodech UCI nasbíral již devět vítězství včetně celkového pořadí Okolo Katalánska a víkendové Grand Prix Miguela Induraina.

Colnago patří ke společnostem, které nelze přehlédnout, zvláště reprezentuje-li ho i na veletrhu trojnásobný mistr ČR Petr Benčík: „Jsme nejlepší“, jednoduše dvěma slovy shrnul nabídku společnosti bývalý cyklista, jako vždy v dobré náladě. V jeho případě mají návštěvníci veletrhu možnost zblízka potkat bývalého profíka a v současnosti i občasného spolukomentátora, s největší pravděpodobností ho uslyší diváci Eurosportu během Gira d´Italia. Petr Benčík se s obdivem vyjadřuje o svém šéfovi daleko v Itálii: „Ernesto Colnago je neuvěřitelný pán. Přes vysoký věk 86 let je stále motorem firmy, kolem něj se vše točí. U nás byl naposledy před čtyřmi lety, ale byla to z jeho strany vážně jízda, dopoledne přiletěl, zvládl veškerý náročný pražský program, večer zpět do Milána. V jeho věku je neskutečně aktivní.“

Ve stánku RoadCycling.cz se zastavil i Michael Moureček, zakladatel společnosti Festka Bicycles, která se věnuje designu a stavbě unikátních jízdních kol na míru. „Když jsem kdysi skončil s cyklistikou, čtyři roky jsem na kolo nesedl a začínal jsem být nevrlý. Někdy mi říkali: Když jsi jezdil, byl jsi takový milý kluk, a teď jsi takový debil. A najednou mám svá kola, to je úplně jiný pocit, než když jezdíte na kole nějakého výrobce. To kolo je totiž jeho vizitka, ale když někde opřu moje kolo, je to vizitka moje. Každopádně, už nejsem nevrlý.“ Michael Moureček dokonce zavzpomínal, že byl nejednou hostem Roberta Bakaláře v kabině Eurosportu v roli spolukomentátora.

Na veletrhu se nenabízejí pouze kola a nejrůznější cyklodoplňky. Svou nabídku představují regiony nejen z České republiky, ale i okolních zemí, početné je především rakouské zastoupení. Můžete si naplánovat mj. návštěvu mistrovství světa na silnici, které se letos koná v Innsbrucku 22. až 30. září a bude to šampionát, jakých bylo v historii málo, trať je vysloveně vrchařská a chystají se na ni špičkoví vrchaři silničního pelotonu, před pár dny na ní trénoval i Vincenzo Nibali. Svůj stánek tu má mj. Stoneman Taurista, což je 123 kilometrů dlouhé parádní dobrodružství na horských kolech v úchvatné scenérii Alp v okolí lyžařského střediska Flachau. Je opravdu z čeho vybírat.

Řeč byla i o nedělním Paříž – Roubaix. Bývalý profík Pavel Padrnos, zdá se, vidí šance Zdeňka Štybara optimisticky: „Pokolikáté jede? Pošesté? Jednoduchá odpověď, bude první. Druhou variantou je třetí příčka, jinak to nevidím.“

Veletrh nabízí i bohatý doprovodný program, mj. akrobacii na kolech se spoustou adrenalinových skoků, závody, dnes např. silniční kritérium, které vyhrál Vojtěch Hačecký z týmu Elkov Author a exhibice v trialu, rozhovory s osobnostmi nejen ze světa cyklistiky, expozice historických bicyklů, dětskou stezku atd.

Foto v ikoně: Naše milé hostesky Karolína a Lucie vám poradí s odpovědí na soutěžní otázku a představí vám knížku Jindry Pulmana 50 let za mikrofonem, kterou si u nás můžete koupit. (RC)

Další foto: Jan Brychta / Světcyklistiky.cz