Tomáš Bábek v poslední den šampionátu dosáhl v závodu na 1 km s pevným startem času 1:00,517 a tento výkon nikdo nedokázal překonat. Druhý Ethan Vernon z Británie byl pomalejší o téměř půl vteřiny. Trikot evropského šampiona oblékl Bábek podruhé, před čtyřmi lety ovládl ve Francii keirin.

„Výkon sice nebyl zcela ideální, ale mám opravdu velkou radost z toho, že to dopadlo. I když tato sezóna byla taková, jaká byla, je tento výsledek příjemnou tečkou a pro mě potvrzením, že to jde dobrým směrem. Radost je o to větší, že to včera nevyšlo v keirinu. Byl jsem po včerejší smůle zdravě naštvaný a tímto titulem jsem si hodně spravil náladu. Odvážím si dvě medaile a jsem za ně moc rád,“ komentoval svůj úspěch Bábek.

Bábek se podílel na druhém místě v týmovém sprintu, když čeští borci nestačili pouze na sprintery Ruska. O cenný kov se postarali Tomáš Bábek, Martin Čechman, Dominik Topinka a Jakub Šťastný. V prvním kole zajelo trio Bábek, Čechman, Topinka druhý nejrychlejší čas 43,942, lepší bylo pouze Rusko. V Plovdivu se jelo trochu jiným způsobem než obvykle. Ve druhém kole, v němž naši nastoupili proti Ukrajině, jim stačilo k postupu do finále jakékoliv vítězství bez ohledu na dosažený čas. Proto trenér Petr Klimeš na druhý úsek místo Čechmana nasadil Šťastného a navíc Bábek nemusel jet na hranici možností, protože Češi měli jasný náskok.

"Do finálové trojice se vrátil zpět Čechman, ale bohužel nezachytil rekordní čas Topinky na prvním úseku, který byl rychlejší o dvě desetiny vteřiny (17,382) jak český rekord a musel ztrátu dotahovat. Jsem spokojen, ale jak jsem říkal před mistrovstvím, nebereme tento úspěch jako medaili z plnohodnotného šampionátu. Za práci, kterou kluci v přípravě odvedli, si ji však každopádně zasloužili," řekl trenér sprinterů Petr Klimeš.

Soutěž v keirinu začaly ženy rovnou semifinálovými jízdami a Kaňkovská si postup do finále zajistila třetím místem. V souboji o medaile jela s přehledem, pohlídala si zkušeně druhou pozici, kterou za Starikovou bezpečně uhájila před třetí Španělkou Helenou Casas Roigeovou.

"Pro Sáru je to velký úspěch. Sára začala v ženách závodit tak, jak byla zvyklá jezdit v juniorkách, to jest nebojácně. Ukrajinka byla výkonnostně nejlepší a vyhrála zaslouženě," řekl jeden z reprezentačních trenérů Lubomír Vojta.

Sára je dalším v řadě slavného cyklistického rodu Kaňkovských. Otec Martin Kaňkovský je několikanásobným mistrem Československé republiky v cyklistice, vítěz Českého poháru, účastník Světového poháru a účastník Olympijských her v roce 1988. Její strýc Alois Kaňkovsky se stal v roce 2007 mistrem světa v omniu a v současné době závodí za nejlepší český silniční tým Elkov-Kasper. Další strýc Jiří má vlastní cyklistickou stáj Mapei Merida Kaňkovský Olomouc, odkud aktuálně vzešla jedna z velkých nadějí české cyklistiky Pavel Bittner. A další strýc Josef Kaňkovský je také několikanásobným mistrem České republiky v cyklistice, držitel několika medailí z Mistrovství Evropy a z Mistrovství světa a držitel několika českých rekordů.

Tyto tři medaile rozšířily letošní sbírku českých cyklistů z mistrovství světa a Evropy na osm! Na Mistrovství Evropy na silnici ve francouzském Plouay získal zlato v časovce juniorů Mathias Vacek, stříbro v silničním závodě téže kategorie vzpomínaný Pavel Bittner a bronz v kategorii U23 Vojta Řepa.

A z Mistrovství světa v MTB přivezla česká výprava dvě bronzové medaile: Martin Stošek z turecké Sakarye v maratonu horských kol a juniorka Aneta Novotná v cross-country (XC) z rakouského Leogangu.

Tuhle sbírku zkompletujme ještě vyhranými etapami českých silničářů: Zdeněk Štybar v argentinském San Juanu (2.Pro) a Josef Černý jednak časovkou při Tour Poitou-Charentes (2.1), ale hlavně 19. etapou na Giro d´Italia!