Poslední klání Challenge Ciclista Mallorca 2022 odstartovalo v S´Arenalu na jihu ostrova a po 169 km skončilo o pár kilometrů vedle v Palmě.

Jelo se zprvu po zvlněné trase vnitrozemím ostrova, v závěru se cyklisté dotkli nejobtížnějším stoupáním dne (Coll de Sa Creu, 9,1 km, 3,2 %) pohoří Tramuntana, odkud po sjezdu vedla do cíle už jen 25 km rovina.

Závěr po rovině i celkem nastoupaných 1550 metrů dávalo tušit hromadný závěr. Šance pro Nizzola (Israel), Matthewse (BikeExchange), Kristoffa (Intermarché), Ackermanna a Molana (UAE), Hofstettera (Arkéa) či Aberasturiho a Moschettiho (Trek).

Do závodu dnes nenastoupil žádný český cyklista. Čtyři předešlé díly absolvoval Michal Schlegel (Caja Rural) a připsal si postupně 101., 34., 28. a 110. místo. 

Únik se dnes vytvořil velmi rychle. Po pár kilometrech se do něj dostala pětice ve složení Martín (Caja Rural), Azparren (Euskaltel), Okamika (Burgos), Canton (Manuela Fundación) a Hoppezak (Beat), který však z úniku brzo vypadl. Zbylá čtveřice si užívala nezájem pelotonu, když na 30. km měl k dobru víc jak 6 minut. Pak už začal peloton pracovat na tom, aby to nepřehnal. Za první hodinu ujeli borci v úniku 45,5 km.

Cestou sbírali různorodé prémie a postupně přicházeli o svůj náskok. Na 110. km činil 2:30 min. a pak už to šlo rychle: 45 km před cílem 1:30 min., 40 km 30 sekund. Coll de Sa Creu a bylo po úniku. V čele 36členná skupina.

K nejaktivnějším v následujících kilometrech patřili cyklisté domácího Euskaltelu. Dvěma z nich se podařilo v ulicích Palmy odskočit, ale šance na úspěch byla minimální. 5 km před cílem bylo vše pohromadě a chystala se hromadná koncovka.         

Nejúspěšnější? Arnaud De Lie z Lotto Soudal (na titulním snímku vlevo), borec, jemuž v březnu bude 20 let a který se českému divákovi předvedl na loňském etapovém Okolo jižních Čech čtyřmi pódiovými umístěními a celkovým vítězstvím. Zdá se, že do světa velké cyklistiky přichází super sprinter s velkou budoucností!