V rovinatém začátku 3. etapy z Vasta do Melfi měli jen dva závodníci dost odvahy vyrazit do dlouhého úniku a oba byli v dresu Corratec-Selle Italia. Alexander Konyčev a Veljko Stojnić vydrželi na čele většinu závodu, ale 40 kilometrů před cílem se silnice začala zvedat směrem k první vrchařské prémii a uprchlíci byli brzo dostiženi.

Na cyklisty se snášel déšť, poprvé v letošním ročníku Giro d'Italia, se tým Jayco AlUla srovanl na čele balíku a udával dostatečně vysoké tempo, aby se zbavil ryzích sprinterů. A dařilo se to, 37 kilometrů před cílem odpadl Mark Cavendish (Astana Qazaqstan), nestačil ani Magnus Cort (EF Education-EasyPost) a vítěz nedělní etapy Jonathan Milan (Bahrain Victorious). Tempo se snažil vytvářet i tým Trek-Segafredo, ale jejich lídr Mads Pedersen měl jisté problémy. Na vrcholu stoupání 3. kategorie byl na konci malého pelotonu.

Pinota zajímá vrchařská soutěž 

Pro devět vrchařských bodů si zde vysprintoval Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) a okamžitě se dostal do virtuálního vedení vrchařské soutěže. V dalším stoupání 4. kategorie se dopředu vrátil tým Jayco AlUla a tentokrát zatopil Pedersenovi ještě víc. Italský mistr Filippo Zana odváděl skvělou práci, stejně jako Callums cotson. Před technickým sjezdem se dopředu tlačil také tým Ineos Grenadiers a tempo ještě navýšil. To už bylo na Pedersena moc a 26,6 km před cílem odpadl.

Na vrcholu však ztrácel jen několik sekund a měl k dispozici tři týmové kolegy. Pinot si mezitím dojel pro další tři body a pojistil si modrý trikot. Pedersen se díky pomoci svého týmu vrátil do pelotonu už 21 kilometrů před cílem a za chvíli byl vpředu připraven na hromadný dojezd.

Na mokrých a zamotaných silnicích regionu Basilicata měli problémy i někteří favorité celkového pořadí. Joao Almeida (UAE Emirates) se zapletl do lehkého pádu 15 km před cílem, ale dokázal se vrátit do pelotonu a nic neztratil. Naopak největší favorité Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) a Primož Roglič (Jumbo-Visma) neměl díky svým týmům žádné potíže. A dokonce si zaspurtovali na rychlsotní prémii 9,5 km před cílem. Koen Bouwman rozjel Rogličovi sprint, ale Evenepoel byl agresivnější a připsal si tři bonusové sekundy. Roglič získal dvě. 

Pedersenovi nezbylo dost sil 

Poté už lídři na celkové pořadí šli z cesty sprinterům. Tým Jayco pracoval na čele, Matthews měl podporu Zany, Scotsona a  Eddieho Dunbara. Pedersen měl také několik pomocníků, stejně jako Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), který také přežil všechna stoupání.

Poslední kilometr závodu byl nezvykle pomalý. V mokrých zatáčkách nikdo nechtěl riskovat, Trek rozjížděl spurt, zatímco Matthews už si psolední stovky metrů řídil sám, schoval se za Vincenza Albaneseho (Eolo-Kometa), ale velmi dobře poznal, kdy je třeba začít spurtovat. Dostal se do čela a ve stoupajícím dojezdu udržel za sebou i znatelně unavené soupeře Pedersena a Grovese. 

"Dnes jsme jeli celý den, všichni byli plně odhodláni pomoci mi vyhrát etapu. Nemám pro to slov," říká dojatý Matthews. "Letošní rok byl opravdu jako na horské dráze. To, že jsem teď třetí den urval etapu, je víc, než jsem si vůbec dokázal představit."

"Slyšel jsem, že Pedersen ve stoupání odpadl, takže jsem doufal, že je na sprint trochu unavený. Věděl jsem, že musím zaútočit trochu dřív a získat trochu náskok. To se povedlo. Na tohle Giro jsem se přijel jen bavit, užít si cyklistiku a být se svými týmovými kolegy. Dnes to byl opravdu týmový výkon. Tohle vítězství je pro kluky," dodal matthews. 

V celkovém pořadí se nic zásadního nezměnilo, z pořadí vypadl Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), což znamená, že druhý je nyní Almeida se ztrátou 32 sekund. Třetí Roglič ztrácí 44 sekund. Milan udržel dres pro lídra bodovací soutěže a Pinot oblékl trikot nejlepšího vrchaře.