Posledním závodníkem, který podepsal novou smlouvu na rok 2019 je Němec Christoph Pfingsten. Tento bývalý cyklokrosař letos vezl žlutý trikot na Czech Cycling Tour a plnil úkoly domestika na jarních klasikách a Giro d′Italia. Pfingsten doplnil kádr, který je velmi stabilní. Odchází pouze tři závodníci a další tři je nahradí. 

Za BORA-hansgrohe bude v příštím roce závodit celkem 27 závodníků z deseti zemí: Německa, Rakouska, Polska, Irska, Velké Británie, Lucemburska, Itálie, Slovenska, Austrálie a nechybí ani Česká republika zásluhou Leopolda Königa. Ten podepsal na konci sezóny 2016 tříletou smlouvu, která mu vyprší až na konci roku 2019. Avšak obě uplynulé sezóny téměř vůbec nezávodil, naposledy stál na startu v březnu tohoto roku na Tirreno - Adriatico. Od té doby kvůli zdravotním problémům nejezdí a zlepšení není pravděpodobné ani v dalším roce. 

Tým BORA-hansgrohe nedávno prodloužil smlouvu s Petrem Saganem až do konce roku 2021. Slovenský mistr zůstává hlavním lídrem sestavy a největší hvězdou. Cíle pro příští rok by měly zůstat stejné, nejdůležitější budou jarní klasiky, poté Tour de France a nakonec Mistrovství světa v Anglii. Zvažuje také start na Giro d′Italia, ale rozhodne se podle trati, kterou pořadatelé brzo představí. Je pravděpodobné, že Sagan bude motivován i finančním příspěvkem od pořadatelů, stejně jako Chris Froome letos a Nairo Quintana loni. 

Klasikářský tým posílil o dva závodníky, z Astany přichází Oscar Gatto, který je také dobrým kamarádem Petra Sagana a z BMC Lucemburčan Jempy Drucker. Sagan bude mít opět o něco větší podporu týmu. 

Největší posilou je Němec Maximilian Schachmann. Ten se letos v dresu Quick-Stepu zařadil k velkým hvězdám německé cyklistiky a BORA-hansgrohe po nejlepších německých cyklistech dlouhodobě touží, protože to chtějí sponzoři. Hned osm závodníků týmu jsou Němci, další čtyři jsou Rakušané. 

„Složili jsme velmi vyrovnaný tým pro rok 2019, poté co Michael Kolář skončil a Alex Saramotins a Matteo Pelucchi odcházejí. Důležitý je podpis Maximiliana Schachmanna, protože nyní máme tři klíčové talenty německé cyklistiky v sestavě. Máme osm německých závodníků a Jempy Drucker a Oscar Gatto posílí skupinu na klasiky a zároveň přinášejí spoustu zkušeností. Věřím, že se budeme stále zlepšovat, hlavně na Grand Tours máme co vylepšovat,” řekl Ralph Denk, manažer týmu. 

Denk zmínkou o třech důležitých německých talentech myslel Maxe Schachmanna, Pascala Ackermanna a Emanuela Buchmanna. Zatímco Schachmann by se měl zaměřovat na krátší etapové závody a kopcovité klasiky, Ackermann se už řadí k nejlepším spurterům a je velkým objevem sezóny. Pouze Buchmann zatím nedosahuje výsledků, jaké se od něj v nejtěžších etapových závodech očekávají. Má hodně prostoru a podpory, jaké by se cyklistovi se stejnou výkonností, ale bez německého občanství, rozhodně nedostávalo. Přesto nezískal žádný mimořádný úspěch. Na Vueltě byl dvanáctý, na Dauphiné šestý, na Kolem Polska sedmý a nejlepším výsledkem bylo čtvrté místo na Kolem Baskicka.  

Na třítýdenní závody má BORA-hansgrohe kromě Buchmanna také Rafala Majku, Davide Formola a Patricka Konrada. Rakušan Konrad zaujal sedmým místem na Giru, Majka neuspěl nikde. Ani v celkovém pořadí, ani v etapách. 

Celkově je ale sezóna 2018 pro tým velmi úspěšná. Závodníci Bory zatím získali 31 vítězství, z nichž hned dvacet patří do série WorldTour. Největším úspěchem byl triumf Petra Sagana na Paříž - Roubaix, dále jeho tři etapy na Tour de France, zelený trikot, vítězství na Gent - Wevelgem, tři etapy Sama Bennetta na Giru a osm velkých vítězství Pascala Ackermanna. 


Soupiska BORA-hansgrohe pro rok 2019: 

Pascal Ackermann (Německo), Erik Baška (Slovensko), Cesare Benedetti (Itálie), Sam Bennett (Irsko), Maciej Bodnar (Polsko), Emanuel Buchmann (Německo), Marcus Burghardt (Německo), Jempy Drucker (Lucembursko), Davide Formolo (Itálie), Oscar Gatto (Itálie), Felix Großschartner (Rakousko), Peter Kennaugh (VB), Leopold König (Česká republika), Patrick Konrad (Rakousko), Rafal Majka (Polsko), Jay McCarthy (Austrálie), Gregor Mühlberger (Rakousko), Daniel Oss (Itláie), Christoph Pfingsten (Německo), Pawel Poljanski (Polsko), Lukas Pöstlberger (Rakousko), Juraj Sagan (Slovensko), Peter Sagan (Slovensko), Maximilian Schachmann (Německo), Andreas Schillinger (Německo), Michael Schwarzmann (Německo), Rüdiger Selig (Německo).

Foto Sirotti