Loni touto dobou sháněl ředitel týmu Jonathan Vaughters a jeho kolegové sponzora, který by americký celek udržel při životě. A podařilo se to, masivní veřejná podpora týmu zaujala vedení společnosti EF Education First a nejméně do konce roku 2021 má tým zajištěno financování. K úspěchu na silnici to přesto nevedlo. Jezdci v růžových dresech získali jen šest vítězství, na triumf ve WorldTour čekali až do konce srpna. V žebříčku WorldTour tým obsadil až 16. místo. 

Tým cílil na celkové pořadí na všech třítýdenních závodech, ale to se skoro vůbec nepodařilo. Michael Woods se neprosadil na Giro d´Italia, Rigoberto Uran na Tour de France a úspěšná byla jen Vuelta, kde Uran skončil sedmý a Simon Clarke a Michael Woods vyhráli etapy. 

Změny proto byly potřeba. Odešli Pierre Rolland (Vital Concept), Will Clarke (Trek-Segafredo) a Kim Magnusson (Riwal). Tým neprodloužil smlouvu s Danielem Morenem, Tomem van Asbroeckem, Danielem McLayem, Brendanem Cantym a Tomem Scullym. Celkem končí osm závodníků, ale přijde hned devět nových. 

Největší posilou je Tejay van Garderen. Americký specialista na etapové závody už nemůže být řazen mezi favority na dobrý výsledek na Grand Tour, protože v dresu BMC opakovaně zklamal. Dokáže však vítězit v amerických etapových závodech a také v Evropě zajíždí v krátkých etapácích velmi dobré výsledky. A umí vyhrát etapu na Grand Tour. 

„Těším se na nový tým. Myslím, že už jsem to musel udělat, musel jsem přestoupit a získat novou motivaci. Už nejsem mladý závodník, ale rozhodně ještě nekončím. Mám za sebou dobré výsledky, dobré i horší časy. Uvidím, co přinese budoucnost, zda budu pomáhat kolegům, nebo budu jezdit na vlastní výsledky. Myslím, že mám stále co nabídnout, ať už jsou to Grand Tours, nebo týdenní závody," řekl k přestupu van Garderen, který teprve letos překročil třicítku.

Velkou posilou do kopců je také zkušený Estonec Tanel Kangert, který si překvapivě vybral EF Education First po odchodu z Astany. Kangert byl důležitým domestikem Vincenza Nibaliho při mnoha velkých vítězstvích a ačkoliv umí zajet dobrý výsledek i sám, je především loajálním pomocníkem. 

Astanu opouští po osmi letech: „Chtěl jsem zkusit a objevit něco nového. V Astaně jsem byl rád, ale po osmi letech to chtělo změnu. Chci pryč z komfortní zóny. Závodil jsem za francouzský (AG2R La Mondiale) a kazašský tým s velkým italským vlivem a cíleně jsem vybíral tým s odlišnou kulturou," řekl k přestupu Tanel Kangert. 

„Chci být fyzicky připravený už na začátku sezóny. Rád bych se zlepšoval v časovkách a samozřejmě chci pomoci týmu zajet skvělé výsledky," dodal. 

Po roce v BMC se k týmu vrací talentovaný Ital Alberto Bettiol. Všestranný cyklista neměl dobrou sezónu a rád se vrací do celku, ve kterém slavil své největší úspěchy, druhé místo na Bretagne Classic, třetí místo na Kolem Polska a tak dále. Zpět je také Australan Lachlan Morton (Dimension Data), který je solidním vrchařem. Na hromadné dojezdy a klasiky se chystá Nizozemec Moreno Hofland (Lotto Soudal).

Hned čtyři nováčci jsou zároveň neoprofesionálové. Z australského development týmu Drapac EF postupuje James Whelan, z Hagens Berman Axeon příchází Američan Sean Bennett. Na doporučení Richarda Carapaze, závodníka konkurenčního týmu Movistar, přijde do EF Education First jeho krajan, Ekvádorec Jonathan Klever Caicedo. A později v sezóně tým posílí Mexičan Luis Villalobos. 

Villalobos je objevem letošní sezóny na americkém kontinentu. V malém týmu Aevolo řádil v kopcích na prestižních závodech v USA a vyhrál mexický titul v časovce, ačkoliv je mu teprve dvacet let. Villalobos stráví první polovinu sezónu v Aevolu a k EF Education First se připojí až 1. července. Tento unikátní kontrakt vymyslel Jonathan Vaughters ve spolupráci s Michaelem Creedem, manažerem týmu Aevolo. 

Villalobos se vyhne těžkému evropskému jaru, které je pro závodníky ze zámoří náročné i psychicky a v létě a na podzim se seznámí s týmem a s velkými závody.   

Ačkoliv tým vyměnil velkou část závodníků, lídři zůstávají stejní. Na etapové závody a také kopcovité klasiky se zaměřují Rigoberto Uran a Michael Woods. Velký potenciál má Kolumbijec Daniel Felipe Martinez. 22letý vrchař zaujal třetím místem na Kolem Kalifornie a pátým místem na Colombia Oro y Paz. Příští rok mu končí smlouva a určitě o něj bude zájem ve větších týmech. Sep Vanmarcke bude lídrem na kostky, ale Taylor Phinney by rád uspěl na Paříž - Roubaix a vlastní ambice má i Sebastian Langeveld. Hlavním sprinterem zůstává Ital Sacha Modolo.  


Spolupráce s Raphou a nové cíle

Tým už také oznámil novou spolupráci s výrobcem oblečení Rapha. A zároveň představil nový širší závodní kalendář. Závodníci nebudou jezdit jen profesionální silniční závody, ale zkusí si i závody na kolech gravel, kritéria typu Red Hook Crit na kolech s pevným převodem a ultra maratony.          

Vzhledem k nedostatku úspěchů na důležitých závodech musí tým logicky hledat i jiné způsoby prezentace. Zda to bude mít úspěch, jde těžko odhadnout. 

Tým přišel o sekundárního sponzora Drapac, který se nově zaměří jen na podporu kontinentálního development týmu v Austrálii.  

Foto EF Education First