První etapa dlouhá 195 km etapa vedla z hlavní města Estonska Tallinu do druhého největšího města země Tartu. Probíhala ve zvlněném terénu nádherné estonské krajiny, ale velkou roli sehrával silný vítr, který aktivní peloton stále dělil na různě velké skupiny.

Až po polovině etapy se zformovala na čele stabilní jedenáctičlenná skupina, kde měl Tufo Pardus zastoupení Wojciechem Pszczolarskim. Závodníci velmi dobře spolupracovali a udržovali si dostatečný náskok před pelotonem. V závěru etapy se však skupina rozzávodila a začala se dělit. Nakonec z ní zůstala pouze pětice, bohužel bez Pszczolarského.

Pro prostějovský tým to znamenalo realizovat druhou variantu: připravit do finiše co nejlepší pozici pro Daniela Babora. Cílová rovinka vzhledem k prudkému stoupání po hrubé kamenité cestě nebyla pro Dana ideálním finišem. V cíli z toho bylo solidní 14. místo.

Další členové týmu přijeli do cíle v nataženém pelotonu. Jediným prostějovským závodníkem, který etapu nedokončil, byl Marek Dolníček, který byl po pádu odvezen do nemocnice v Tartu. Marek byl po důkladném vyšetření ještě týž den propuštěn z nemocnice a je v pořádku.

Druhá etapa se jela na okruzích v Tartu a náročné cílové stoupání dojezdu předchozí etapy čekalo na závodníky šestnáctkrát.

Již v prvním okruhu se vydal do úniku ve tříčlenné skupině Daniel Babor. Ve třetím okruhu se skupina rozrostla na 12 lidí a tato skupina si vytvořila více než 4 minutový náskok. Dan si v ní počínal velmi dobře, o čemž svědčí i vítězství na vrchařské prémii, která byla na vrcholu cílového stoupání ve druhém okruhu.

S touto situací se však nesmířil polský Voster ATS, který neúnavně začal pracovat na špici pelotonu a přibližně 40 km před cílem vedoucí skupinu dostihl. Ve velmi silně zredukovaném pelotonu si pak velmi aktivně počínal Pavel Gruber, který etapu dokončil na 15. místě.

V celkové klasifikaci se Pavel Gruber umístil na 19. pozici, což znamenalo první letošní body do rankingu UCI. Velmi dobře si vedl také Filip Řeha a jeho výkon mu vynesl lichotivou 5. příčku mezi jezdci do 23 let. Zajímavostí také je, že pro Daniela Babora, který je svými dispozicemi sprinter, vyneslo jeho aktivní pojetí závodu 3. příčku v klasifikaci vrchařů.

Obě etapy je možno ve skvělé kvalitě zhlédnout na youtube: Tour of Estonia - Stage 1, Stage 2

Závodníci elitního týmu si však moc neodpočinou, protože již ode dneška na ně čeká další náročný etapový závod z kalendáře UCI Tour of Malopolska.