11. etapa Tour de France s cílem na La Rosiére byla v druhé polovině plná akce. Na Col du Pré zaútočil z pelotonu Alejandro Valverde (Movistar) a ve spolupráci s Marcem Solerem (Movistar), který na něj počkal z úniku, odjeli a vypracovali si až dvouminutový náskok. 

Na vrchol dalšího stoupání Cormet de Roselend vyjeli Valverde a Soler s náskokem jedné minuty před pelotonem, tažený týmem Bahrain Merida. To vyhovovalo týmu Sky, který mohl šetřit síly na poslední stoupání. 

Ve sjezdu z Cormet de Roselend zaútočili Tom Dumoulin (Sunweb) a Søren Kragh Andersen (Sunweb) a ještě před nájezdem do cílového výjezdu La Rosiére dojeli Valverdeho a Solera. Valverde nechtěl Dumoulinovi pomáhat a Nizozemec musel udávat tempo sám. A postupně ztrácel náskok na hlavní skupinu vedenou opět týmem Sky, i když Valverdeho utrhl. 

Dumoulin postupně dojížděl všechny závodníky z dlouhého úniku, na čele se držel už jen Mikel Nieve (Mitchelton-Scott). To už se v pelotonu neudrželi Rafal Majka (BORA-hansgrohe) a Ilnur Zakarin (Katusha Alpecin), odpadli i Adam Yates (Mitchelton-Scott), Pierre Latour (AG2R La Mondiale) a také Jakob Fuglsang (Astana). 

Neudržel se ani Egan Bernal (Sky) a po dlouhé špici si vystoupil i Michal Kwiatkowski (Sky). To byla příležitost k prvnímu útoku a využil ji Geraint Thomas. 5,5 kilometru před cílem se odpoutal od soupeřů a dojel Toma Dumoulina. 

Ve skupině za ním zaútočil Daniel Martin (UAE Emirates) a udržel se ho jen Chris Froome. Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Nairo Quintana (Movistar), Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) a Primož Roglič (LottoNL Jumbo) zaváhali a Frooma a Martina už nedostihli. 

Kilometr před cílem nastoupil Geraint Thomas, předjel unaveného Nieveho a zvítězil. Chris Froome těsně před cílem dojel Dumoulina a se ztrátou 20 sekund projeli páskou. Danielu Martinovi etapa vyšla, ztratil jen 27 sekund. Bardet, Nibali, Roglič a Quintana po velmi špatném taktickém výkonu zaostali o 59 sekund za Thomasem. 

Časový limit překročili Mark Cavendish (Dimension Data) a Marcel Kittel (Katusha Alpecin) a na Tour končí. O 5 sekund překročil limit i Rick Zabel (Katusha Alpecin), ale může pokračovat. 

Thomas suverénním lídrem

V celkovém pořadí má tým Sky vše pod kontrolou. Geraint Thomas vede s náskokem 1:25 před Chrisem Froomem. Třetí Tom Dumoulin ztrácí 1:44. Čtvrtý je Vincenzo Nibali s odstupem 2:14 a pátý Primož Roglič, +2:23. 

Celou první desítku obsadili lídři na celkové pořadí. Steven Kruijswijk (LottoNL Jumbo) ztrácí 2:40, sedmý je Mikel Landa (Movistar), který měl dost špatný den, cílem projel 1:47 za Thomasem a celkově ztrácí už 2:56. Za ním jsou Bardet, Quintana a do desítky pronikl Daniel Martin. 

Zablokovaný závod

Z hlediska divácké atraktivity to nevypadá vůbec dobře. Tým Sky je jasně nejlepší a už nemusí vůbec útočit, protože má dva závodníky na čele pořadí. A Geraint Thomas má solidní náskok. Navíc se Thomas a Froome můžou spolehnout na skvělou časovku. 

Quintana, Bardet a Nibali nejsou dost silní. Romain Bardet chtěl závodit, ale udělal chybu při nástupu Daniela Martina. Nairo Quintana se spíše bránil, sice se také pokoušel dojet Frooma, ale nezvládl to. Vincenzo Nibali se udržel Bardeta a Quintany jen v situaci, kdy ani jeden z nich nejel naplno. Italský cyklista bude usilovat o pódiové umístění, celkové vítězství je už hodně daleko. 

Těžko říct, zda se soupeři týmu Sky ještě budou pokoušet zvrátit vývoj závodu, nebo zda se zaměří na pódium. Tom Dumoulin předvedl skvělý a bojovný výkon, ale vydal spoustu sil. Přežije etapu na Alpe d'Huez? 

V bodovací soutěži stále vede Peter Sagan (BORA-hansgrohe), který opět vyhrál rychlostní prémii na začátku etapy. Ve vrchařské soutěži udržel vedení Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors). Pierre Latour je stále lídrem soutěže do 25 let. Movistar vede týmovou soutěž. 

Foto Sirotti