Od letošního roku může v jednom týmu na Grand Tour startovat jen osm závodníků a to vytváří ve Sky ještě větší tlak na výběr správné sestavy. Sky má nejvíce možností ze všech týmů. Movistar sice má tři ambiciózní lídry, ale užší seznam deseti závodníků má vybraný už dlouho. Kádr Movistaru rozhodně není tak široký. 

Sky vyzkoušel špičkovou sestavu už na Critérium du Dauphiné a dopadlo to skvěle. Britský tým suverénně vyhrál časovku družstev, Geraint Thomas vyhrál celkově, Michal Kwiatkowski vyhrál úvodní prolog a Gianni Moscon jel ve žlutém dresu. Základ týmu na Dauphiné by se měl objevit i v sestavě na Tour de France. 

Jistotu zatím má Chris Froome, který bude lídrem. Samozřejmě pokud mu nezabrání UCI svým rozhodnutím v kauze Salbutamol, což je velmi nepravděpodobné. Froome téměř jistě Tour pojede. Dále by měl mít jistotu záložní lídr Geraint Thomas. Ten by si určitě přál, aby Froome zůstal doma, protože by byl jedničkou. Takto musí poslouchat Frooma. 

Pojede i Michal Kwiatkowski. Polský cyklista byl loni nejužitečnějším domestikem na Tour a spousta práce ho čeká i letos. Kwiatkowski je použitelný na rovinách, v časovce družstev, i v kopcích a dobře čte závod. Na Tour chybět nebude. 

Všestranným závodníkem je i Gianni Moscon. Mladý Ital je vynikající časovkář, klasikář i schopný vrchař. Loni debutoval na Vueltě, letos by mohl na Tour. Ale jisté místo na Tour nemá. Do kopců budou potřeba špičkoví vrchaři. Wout Poels už objel Giro ďItalia a byl vynikající. Je to nejlepší parťák Chrise Frooma ve Sky a také proto Tour pojede. To je téměř jisté. 

Na Dauphiné se předvedl mladý Tao Geoghegan Hart. V kopcích byl nejlepším domestikem pro Gerainta Thomase, ale na Tour nebude. Zatím žádnou Grand Tour nejel a postavit ho na start Tour de France je příliš velké riziko. Pojede až Vueltu. A co Jonathan Castroviejo? Skvělý časovkář přestoupil z Movistaru a na Dauphiné byl vidět i v kopcích. Umí tahat mezi kopci, dlouho vydrží udávat tempo ve vysokohorských etapách a to se vždy hodí. 

Brzký debut na Tour pravděpodobně čeká Egana Bernala. Kolumbijský supertalent vyhrál už dva etapové závody (Colombia Oro y Paz a Kolem Kalifornie) a druhý skončil na Kolem Romandie. Po Kalifornii měl jet další týdenní etapový závod, jenže místo toho odjel domů do Kolumbie, kde se připravuje na Tour. Jel by poprvé, je mu teprve 21 let, ale ve stejném věku už slavní závodníci minulosti velké závody vyhrávali. Nebyl by to předčasný start. 

Potřeba jsou tempaři, specialisté na roviny, zejména se zkušenostmi z Paříž - Roubaix. Dylan van Baarle je logickou volbou. Jel Dauphiné, jeho výkonnost je výborná a na kostkách to umí. V minulých letech byl kapitánem na silnici Luke Rowe. Loni si však komplikovaně zlomil nohu a nikdo nevěřil, že by se dal do pořádku. Ale povedlo se, startoval už na jarních klasikách a jel Dauphiné, kde vzdal v poslední etapě. Rowe je oblíbeným členem týmu Sky, mezi závodníky i fanoušky. 

Tour se pravděpodobně vyhne Vasilu Kiryjenkovi, který vzdal Giro ďItalia. Nedostane se ani na další účastníky Gira, například nepojedou vrchaři Sergio Henao, Kenny Elissonde a David de la Cruz, tempaři Christian Knees a Salvatore Puccio. Nedostane se asi ani na Diega Rosu, který vynechal i Giro ďItalia. Smůlu má i Ian Stannard. Britský klasikář má špatnou sezónu, jiní tempaři mají větší šanci. 

Nejpravděpodobnější sestava týmu Sky na Tour de France je tato: Chris Froome, Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski, Wout Poels, Egan Bernal, Gianni Moscon, Dylan van Baarle a Luke Rowe. Ale je to spekulace, jistotu mají jen Froome, Thomas a Kwiatkowski, velkou šanci má Poels. Druhá polovina týmu jistá není. Ale Sky bude nejsilnějším týmem Tour, ať vybere kohokoliv. To je celkem jasné už dnes.

Foto Sirotti