Finská sauna
Finská sauna je tradiční typ sauny, která nabízí suché teplo a vysokou teplotu  (obvykle kolem 80-100°C). Pro sportovce je to ideální prostředí pro uvolnění svalů a eliminaci toxinů z těla. Díky zvýšenému pocení se urychluje proces detoxikace a regenerace. Vyšší teploty zároveň zvyšují krevní oběh, což podporuje hojení svalů po intenzivním tréninku.

Parní sauna
Parní sauna pracuje s nižší teplotou (kolem 40-50°C), ale vyšší vlhkostí vzduchu, což umožňuje proniknutí tepla do těla do hlubších vrstev kůže. Tento typ sauny je skvělý pro uvolnění svalů a zklidnění mysli po náročném tréninku. Navíc její vlhký vzduch zabraňuje vysychání kůže a dýchacích cest.

Infrasauna
Infrasauna využívá infračervené záření k ohřevu těla zevnitř. To pomáhá proniknout hlouběji do svalů a kloubů, což zlepšuje pružnost a zrychluje hojení drobných zranění. Pro sportovce je to efektivní způsob, jak zkrátit dobu regenerace a zamezit přetížení svalů.

Biosauna
Biosauna kombinuje vysokou teplotu s esenciálními oleji a bylinkami, což posiluje účinky sauny na relaxaci a detoxikaci. Díky své teplotě 60-70°C je biosauna ideální volbou pro saunování i s malými dětmi. Rovněž tolik nezatěžuje organismus. Pro sportovce je to příjemný způsob, jak si odpočinout a obnovit energii mezi sportovními výkony po fyzické i psychické stránce díky zvýšení subjektivní pohody.  

Sauna_2.jpg

biosauna od firmy BWS-Přerov

Jakou saunu vybrat?
Každý druh sauny má své specifické účinky a výhody pro sportovce. Volba správného typu sauny závisí na individuálních preferencích a potřebách sportovce a také na kombinaci s dalšími typy regenerace. Samozřejmě záleží také na fyzické dostupnosti, jelikož některé typy saun jsou rozšířenější než jiné.

Pokud chcete mít jistotu, že budete mít saunu k dispozici kdykoliv, kdy si to vaše fyzická nebo psychická pohoda žádá, obraťte se na profesionály, kteří vám saunu postaví doma nebo na zahradě. Například sauny od BWS Přerov si můžete plně přizpůsobit svému životnímu stylu a navíc Vám odborníci z BWS-Přerov rádi poradí jak s výběrem samotného typu sauny, tak s výběrem materiálů či funkčních prvků.

Shrnutí
Díky pravidelnému využívání sauny mohou sportovci zlepšit svou regeneraci, minimalizovat riziko zranění a dosáhnout optimálních výkonů. Účinky sauny jsou neocenitelným nástrojem pro každého, kdo chce dosáhnout vrcholových sportovních výsledků, lépe jen předejít riziku zranění, nebo zrychlit jeho hojení.