První etapa Etoile de Bességes měla převážně rovinatý charakter. Ovšem cíl se nacházel na vrcholu šestisetmetrového stoupání Cote de La Tour o průměrném sklonu 6,3%.

Ze závodu na poslední chvíli odstoupil tým Sport Vlaanderen kvůli nákaze koronavirem.

AG2R pracovalo usilovně celý den na Van Avermaeta, ale jejich úsilí nakonec ovoce nepřineslo.

V úvodních kilometrech se vytvořil tradiční únik outsiderů. Z Delko to byl Alexandre Delletre, z Bingoal Tom Paquot a ze St Michel Louis Louvet. Peloton jim dopřál něco přes 5 minut a pak je začal stahovat.

Aktivní v tom byly zvláště domácí, francouzské týmy a z nich vynikal aktivitou AG2R Citroën, který pracoval usilovně pro Van Avermaeta, kterého mohl v případě výpadku zastoupit Oliver Naesen.

Náskok zvláště rychle klesal s blížící se jedinou vrchařskou prémií, jíž bylo zároveň cílové stoupání, které si jezdci zkusili nanečisto 40 km před závěrem etapy. Jenže dojet uprchlíky se před prémií nepodařilo, takže dres nejlepšího vrchaře si pro zítřejší etapu zajistil Francouz Delletre a peloton trošku zvolnil.

Zviditelnit se opět podařilo nováčkovi v kategorii Pro týmů španělskému Kern Pharma, v jehož sestavě startoval i Vojta Řepa (druhý zprava).

Ukázalo se, že v cílovém stoupání bude velmi důležitá výchozí pozice, jelikož jde o technický dojezd na kvalitní, ale úzké silnici. Přitom úvodní část je prudší, takže i správné načasování nástupu bude velmi důležité. A boj o pozice před nájezdem do rozhodujícího stoupání bývá velmi dramatický a zvyšuje pravděpodobnost pádů.

Borci v úniku bojovali srdnatě, ještě 20 km před cílem měli k dobru něco přes půl minuty. Dojeti byli až na metě 10 km.

Vedle World týmů se nechtěly nechat zahanbit ani týmy z nižších divizí, speciálně španělská Kern Pharma se hodně snažila.

Stalo se, co bylo pravděpodobné: pád v pelotonu. Na zemi bylo vidět dresy Bory, Treku, Cofidisu, Izraele. Jednou z hlavních obětí byl Felix Grosschartner (Bora). I ambice Bettiola (EF) vzaly v pádu za své. Aby toho nebylo dost, po pár kilometrech přišel další pád.

První do spurtu šel Nacer Bouhanni. Ale jednoho přemožitele přeci jen našel.

Na čele okleštěného balíku bylo poté vidět nejvíc dresů Cofidisu a Ineosu. Ale v posledním kilometru to vzali na sebe borci Treku připravující pozici pro Pedersena.

Na dlouhý spurt se ale jako první zvedl Nacer Bouhanni (Arkéa). Jenže jemu se do háku pověsil Christophe Laporte (viz titulní snímek) a svého bývalého konkurenta v týmu, s nímž neměli dobré vztahy, přespurtoval!

Za nimi na třetí pozici dojel Mads Pedersen (Trek) před dalšími favority Giacomo Nizzolem (Qhubeka) a Michalem Kwiatkowskim (Ineos).