Únik č. 1

Od startu se pokoušeli dostat do úniku cyklisté domácích druhodivizních celků Burgos, Kern Pharma a Euskaltel. Jenže na 25. km čekala první vrchařská prémie a vypadalo to, že teprve po ní bude vůle propustit lidi do úniku dne, jelikož bude následovat 80 km profilově nenáročný úsek, než přijde na řadu další vrchařská trojka. Je 13°C a prší.

A skutečně poté, co si pro prémii odskočil Nizozemec Molenaar z Burgosu, tak za ním brali body borci World týmů Kruijswijk (Jumbo-Visma) a Verveake (Quick-Step). Teprve po sjezdu se zformoval únik. Byli v něm Bol z Burgosu, García Pierna z Kern Pharma, dva cyklisté Euskaltelu Soto a Canal a s nimi Caisedo z EF Education a Brenner z DSM. A velmi rychle si vybudovali solidní náskok, jenž 100 km před cílem činil 3,5 minuty.

Drama uprostřed etapy

Vypadalo to na standardní průběh, kdy bude únik dojet tak, aby mohlo dojít k rozuzlení v samém závěru etapy. Jenže 85 km před cílem nastal v pelotonu poplach. Oddělila se totiž 18ti členná skupina, dorazila vedoucí šestici a 75 km před cílem měla na peloton náskok minutu. O tenhle husarský kousek se postaraly především dva týmy, které měly v té chvíli na čele kompletní sestavu: Israel 6 lidí, protože De Marchi nenastoupil na start, a BikeExchange 7 lidí včetně Simona Yatese. Z Jumba tu byli Dennis a Kruijswijk, z Treku Skjelmose Jensen a Cataldo a k naší radosti tu byli i dva borci Intermarché, z nichž jedním byl Jan Hirt. Ineos tu měl pouze Sivakova.

Zatímco v první linii dřel na špici Rohan Dennis pro Kruijswijka, tak v pelotonu dřel Movistar pro Vaverdeho v závěsu s borci týmu Arkéa, kteří pracovali pro Quintanu, aby nebezpečnou situaci zažehnali. Do sjíždění se následně zapojili i cyklisté AG2R, ti potřebovali dopředu dostat O´Connora. 50 km před cílem se úsilí druhé skupiny vyplatilo a vpředu se to sjelo do kupy.

Únik č. 2

Ovšem klid zbraní nenastal. Bezprostředně poté vyprovokoval další únik Caisedo, který toho dnes evidentně neměl dost. Přidali se k němu Serry (Quick-Step), Armirail (Groupama), Delacroix (Intermarché), Hvideberg (DSM) a Molenaar (Burgos) a 35 km před cílem měli náskok přesahující minutu. A to vše za stálého deště. Psa by nevyhnal, cyklista musí.

To už se blížilo nejtěžší stoupání dne: 5 km, průměr 5,3% a max 6,9%. V jeho průběhu z čelní skupiny vypadli Caisedo i Molenaar. A stíhači se přiblížili až tak, že 8 km před cílem byl i tento pokus u konce. Hlavní podíl na tom měli závodníci Bahrainu pracující pro Colbrelliho. Pak už šlo o dvě věci: zajistit, že favorité celkového pořadí na mokré vozovce v nervózním závěru nespadnou, a že se podaří týmům, které na to měly, připravit pozici pro nejrychlejší muže pro stoupavý dojezd.

Dva muži ve finiši

Pády v průběhu etapy postihly z favoritů Hindleye (Bora) a Carapaze (Ineos). Oba se dokázali za pomoci kolegů do pelotonu vrátit a Carapaz si navíc vlezl na špic v cílovém dojezdu a zkoušel své soupeře udolat dlouhým stupňovaným tempem. Jenže dvě pozice za ním vše kontroloval Colbrelli. Když se do toho dal on, měl už jen jednoho soupeře. Ale ten byl nakonec úspěšnější: Michael Matthews (BikeExchange).

Z favoritů konečného pořadí tratil pouze Jack Haig (Bahrain). Ostatní si připsali čas vítěze.

Michal Schlegel dorazil ve 13ti členné skupině se ztrátou téměř 9 minut, Jan Hirt v grupettu 17 minut za vítězem.