Dnešními dvěmi půletapami začal 33. ročník polského Course Cycliste de Solidarnosc et des Champions Olympiques (2.2).

Účastní se ho 26 týmů, z toho 11 kontinentálních, 3 národní (Polsko, Litva, Maďarsko) a zbytek tvoří klubové celky z Polska, Nizozemska, Německa a také český Cyklo Tým Havířov, v jehož sestavě nastoupil kromě tří Poláků a Slováka Hozy i Jakub Říman (na snímku první zleva) Pokud jde o národnostní složení pelotonu, je tu 56 domácích cyklistů, 32 Nizozemců, 14 Němců atd.

K favorizovaným celkům patří pochopitelně ty z úrovně Continentals a v jejich řadách s ohledem na profil etap hlavně dobří sprinteři. Jsou to oba polské Voster ATS (Patryk Stosz a Jakub Muryas) a HRE Mazowsze (bratři Banaszekové a Jakub Kaczmarek), belgický Alpecin-Fenix Development (Timo Kielich), nizozemské Allinq (Arne Peters), Metec a VolkerWessels (Coen Vermeltfoort), německý Santic-Wibatech (Bartosz Rudyk), estonský Ampler (Madis Mihkels), lotyšský Kaunas (Venantas Lašinis) a australský Bolton (Mark Stewart).

S nimi poměří své síly jediný český ATT Investments, který sem poslal sestavu Petr Hetfleiš, Michal Rotter, Daniel Sporysch, Jiří Petruš, Matúš Štoček a Tomáš Bárta (na snímku zleva).

Soutěží se o pět trikotů: žlutý pro nejlepšího jednotlivce, bílý pro nejlepšího v bodovací a zelený ve vrchařské soutěži, modrý pro nejlepšího závodníka ve věku do 22 let a šedý pro nejlepší tým.

Mezi pěti etapami, z nichž čtyři se vyznačují jen malým převýšením, se vymyká druhá, tedy čtvrteční. Na 210 km 2255 výškových metrů a nejtěžší víc jak 3km stoupání s vrcholem 30 km před cílem.

Loni se právě v jediné profilově obtížnější etapě rozhodlo o celkových výsledcích, když pětičlenná skupina s dvěma českými závodníky Janem Bártou a Jakubem Ťoupalíkem dokázala odskočit z hlavního pole a o 46 sekund svůj náskok uhájit až do cíle. A byli to právě jmenovaní cyklisté Elkov-Kasper, kteří se prosadili na stupně nejvyšší: Jan Bárta vyhrál soutěž jednotlivců před Jakubem Ťoupalíkem (viz snímek níže), který vyhrál soutěž mladých jezdců, a i soutěž týmů se stala kořistí hradeckého celku.

Výraznější českou stopu zaznamenáváme i v hlubší minulosti: v roce 2001 závod vyhrál Ondřej Sosenka, v roce 2005 dojel 3. František Raboň a v roce 2013 na celkovém 2. místě Jiří Hudeček.

Dnešní první půletapa z Žory do Katowic měřila 93 km s převýšením necelých 500 metrů. Obsahovala pouze jednu sprinterskou prémii.

Rovinatá, rychlá etapa se jela za slunečného počasí a 30°C ve stínu. Vítr to cyklistům nekomplikoval. Dost rozbité cesty, a tím pádem, zvláště zpočátku, spousty defektů. Už na 11. km hromadný pád rozdělil peloton, ale posléze se skupiny zase spojily. Do denního úniku se dostal jezdec domácího klubového týmu TC Chrobry Scott Glogów. Patryk Gieracki, který také vyhrál jedinou rychlostní prémii. Klidné, stabilní tempo pelotonu určovali hlavně jezdci australského Bolton Equities Black Spoke.

Souboj o druhé místo a body a vteřiny na rychlostní prémii vyzněl pro Patryka Stosze.

Pořádně závodit se začalo až 25 km před cílem. Jezdec v úniku byl dostižen o 10 km dále. Na špici pelotonu začali být s blížícím se cílem aktivní cyklisté nizozemského VolkerWessels. V závěru se jely dva 6 km okruhy v Katowicích. Cílová rovinka byla nekomplikovaná, široká silnice. Celá etapa tak byla šitá na míru sprinterským specialistům a ti ji také ovládli. Vyhrál super spurtér VolkerWessels Coen Vermeltfoort před Alanem Banaszekem a Madisem Mihkelsem. Tomáš Bárta dospurtoval na 6. místě.

Čas vítěze si připsalo 125 závodníků z celkového počtu 149 a mezi nimi všichni naši. V cíli se udělují 6, 4 a 2 a na sprinterských prémiích 3, 2 a 1 bonifikační vteřina. Vermeltfoort tedy nastoupil do odpolední etapy ve žlutém, vlastnil i bílý dres. Modrý si oblékl Mihkels, který se od 1. srpna stává stážistou v Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux. Celkem tu je 78 závodníků, kteří se mohou zapojit do soutěže pro mladé jezdce, z našich to je Říman, Rotter, Sporysch a Hetfleiš.

Vermeltfoortovi, který dnes vyhrál přesvědčivě o dobré dvě délky bicyklu, je 34 let a v minulosti jezdil dva roky v nejvyšší divizi v týmu Rabobank. Letos má odježděno 30 závodních dnů, z toho byl 11x do deseti a dnes to bylo jeho letošní páté vítězství!

Tým VolkerWessels se může čerstvě pochlubit nizozemským titulem z domácího šampionátu v hromadném závodě v kategorii do 23 let, který získal 21letý Max Kroonen. A v závodě Elite dojel Bart Lemmen bezprostředně pod stupni vítězů!