Bora-hansgrohe obměnila sestavu o čtyři lidi. Odešli Kelderman do Jumbo-Visma, Großschartner do UAE, Pöstlberger do BikeExchange a Laas do Astany. Nahradili je Jungels (AG2R), Denz (DSM), Koretzky (B&B) a Lipowitz (Tirol KTM).

V týmu hrají sice ne ortodoxně, ale přeci jen na národní strunu. Denz a Lipowitz rozšířili počet domácích jezdců na deset z třicetičlenného kádru. Druhou nejpočetnější národností v počtu tří zůstávají, i přes odchod dvou borců, Rakušané.

Z pohledu aktuální výkonnosti je největší ztrátou odchod Wilco Keldermana, naopak z pohledu získaných bodů v roce 2022 by ho měl plně nahradit Bob Jungels. Zatímco Kelderman se postupně proměnil ve špičkového domestika do kopců, Lucemburčan se po dvou letech tápání způsobených i zdravotními komplikacemi letos vrátil do výborné formy. Předvedl se především 6. místem na Tour de Suisse a poté vyhranou etapou a celkovým 11. místem na Tour de France.

Bora-hansgrohe dosáhla v letošním roce na 30 vítězství. Mezi nejcennější patří vítězství Jai Hindleye na Giro d´Italia, ale i Aleksandra Vlasova na Tour de Romandie a Sergio Higuity na Volta Ciclista a Catalunya. Velmi se cení i dvě vyhrané etapy Hindleye a Kämny na Giru a dvě Sama Bennetta na Vueltě.

Hindley nebodoval jen na Giru. Dokončil na 10. místě Vueltu, 5. skončil na Tirrenu a 7. na Burgosu. Higuita na tom nebyl o nic hůř. Kromě vítězství v Katalánsku vynikl 2. místem na Tour de Suisse i 8. na Tour de Pologne (na snímku níže), skvěle se mu dařilo ale i na klasikách: 4. na Lombardii, 5. na Lutychu, 10. na Strade Bianche.

Hindley dosáhl na největší týmový úspěch, ale Vlasov posbíral nejvíc bodů. Postupně vyhrál Valencianu, skončil 4. na UAE Tour, odstoupil v poslední etapě Paris-Nice ze 7. místa, při GP Miguel Indurain ho porazil pouze Warren Barguil, v Baskicku se postavil na konečné stupně vítězů (3.), dojel 3. na Valonském šípu a 14. na Lutychu, vyhrál Romandii (na snímcích) a při Tour de Suisse ho nepustil z prvního místa do šesté etapy covid, aby vše vyvrcholilo 5. místem na Tour de France.

Letos si s Hindleyem vymění místa. V tomto týdnu Bora-hansgrohe uvedla, že Vlasov pojede Giro d´Italia. A Hindley by měl být lídrem na Tour. Důvod je nasnadě. Vlasov je na rozdíl od Hindleye skvělý časovkář. A Giro jich bude mít na rozdíl od Tour až dost.

Ruský cyklista má zkušenosti se všemi třemi Grand Tours. Giro jel už v letech 2020 a 2021. V prvním ročníku musel vzdát, ale v tom následujícím dokončil na 4. místě. Rád by toto umístění v příštím roce ještě vylepšil: „Mým velkým cílem je Giro d'Italia. Uvědomuji si, že laťka je nastavena hodně vysoko. Obhajujeme titul na Giru, ale začneme se silným týmem. Uděláme maximum."

To, že tým bude titul obhajovat, může být pro něj ale i svazující. "Celkové vítězství Hindleye na mě může vyvinout další tlak, ale já to tak necítím. Je to jen další vydání Gira. Miluju ten závod, ale i Itáli jako zemi. Žil jsem tam a závodil několik let a s Girem už mám zkušenosti. Navíc mi vyhovuje trať s několika časovkami a mnoha horskými etapami,“ řekl 26letý cyklista, který si v průběhu své kariéry zatím připsal 11 vítězství.

Jednoduché to mít ale určitě nebude, ovšem jako každý při Grand Tours. Na Giro se chystá mj. Remco Evenepoel, Geraint Thomas, Jack Haig či Joao Almeida. "Pro Evenepoela se všemi těmi kilometry v časovce je to příznivá trasa. Už letos ukázal, že umí vyhrát Grand Tour. Samozřejmě ho musíme hlídat a vymyslet něco, čím bychom ho porazili,“ řekl Vlasov, který v premiérovém roce v dresu německého týmu dosáhl na svou zatím nejlepší sezónu, která ho podle žebříčku UCI udělala 5. nejlepším mužem světové silniční cyklistiky.