V rámci šesti okruhů třetího závodu ŠKODA CUP 2023 s centrem v České Kamenici absolvovali cyklisté celkem 152 km a 3 tisíce výškových metrů. Startovalo se do kopce a v prvních zhruba dvou třetinách 25km okruhu jich přišlo na řadu celkem šest, povětšinou hodně náročných s maximy i kolem 15 %. Následovalo 7 km profilově příjemnějších, aby se 3 km před koncem před závodníky zvedla kilometrová stojka, z níž se nejprve klesalo a pak mírně stoupalo do cíle. Náročná tu nebyla jen stoupání, ale i některé velmi technické a prudké sjezdy. A aby to opravdu stálo za to, před startem pokropil silnici déšť. Jak riskantní může být toto spojení, naznačila hned první zatáčka za cílovou bránou, kde spadlo kolem pěti lidí. Nakonec v průběhu závodu došlo k jednomu těžšímu pádu, po němž závodník pražské Sparty skončil v nemocnici.

Startovní listina v podstatě kopírovala tu sobotní z Krásné Lípy, pouze se mírně početně zredukovala. Dal se očekávat znovu souboj dvou nejlepších českých týmů Elkov Kasper a ATT Investments. Vždyť v Krásné Lípě, kde na stupních vítězů stanuli Tomáš Přidal a Michael Boroš z Elkovu a Márton Dina z ATT, se v první patnáctce umístili čtyři jezdci Elkov Kasper (4. Matěj Zahálka, 10. Dominik Neuman) a osm ATT Investments (5. Daniel Turek, 6. Jakub Otruba, 7. Michal Schuran, 8. Tomáš Jakoubek, 11. Karel Camrda, 12. Jan Kašpar, 15. Jiří Petruš). O zbylá tři místa se podělili Šimon Vaníček (9.) z ČEZ Cyklo Team Tábor, Richard Haberman (13.) z AC Sparta Praha a Michal Rotter (14.) z Favoritu Brno.

Stupně vítězů U23 v České Kamenici: 1. Tomáš Obdržálek, 2. Samuel Kováč, 3. Karel Camrda

Při průjezdu do druhého okruhu jela na čele šestičlenná skupina, v níž byli Matěj Zahálka a Dominik Neuman (Elkov), Jan Kašpar a Márton Dina (ATT), Michal Schlegel (česká reprezentace) a Samuel Kováč (Cycling Academy Trenčín). Jejich náskok na zhruba 60členné hlavní pole, v němž na prvních šesti pozicích bylo srovnáno pět jezdců ATT, činil 2:05 min.

V nájezdu do třetího okruhu jela na čele šestice ve stejném složení před stejně početným pelotonem vedeným jezdci ATT, pouze odstup se zvýšil na 3:15. Při průjezdu do čtvrtého kola se situace trochu pozměnila. Vpředu stále šest závodníků, za nimi ale +1:40 min. Tomáš Jakoubek (ATT) stínovaný Tomášem Obdržálkem (Elkov). Odstup pelotonu, zredukovaného na přibližně 40 cyklistů, činil +3.30. V průběhu tohoto okruhu se bohužel opět rozpršelo. Dvojici Jakoubek a Obdržálek se podařilo při nájezdu do předposledního okruhu přiblížit k vedoucí šestici na 1 minutu. Další čtyřčlenná skupina, v níž byli z ATT Michal Schuran a Karel Camrda s Danielem Mrázem z Elkovu, měla ztrátu +8:25 a o dalších 25 vteřin zpět projel peloton.

Šlo se do finále. V posledním okruhu se tedy mělo rozhodnout, kdo z obou domácích nejsilnějších týmů bude nakonec úspěšnější. První skupina se zmenšila o Samuela Kováče, který se v průběhu předešlého okruhu propadl k dvojici pronásledovatelů, jejichž odstup se ale zvýšil na 2 minuty, a i jim přestával stačit. O 7:30 min. později projela dvojice Schuran a Camrda, minutu za nimi skupina osmi lidí. Peloton ztrácel propastných 12:45 min.

Dalo se odhadovat, že dvojice ATT v první skupině se bude chtít prvořadě zbavit Dominika Neumana, který by v případném spurtu měl teoreticky největší šance. To se také stalo. Ale ještě před ním ztratil kontakt se soupeři Michal Schlegel, který odpadl již v průběhu předešlého kola, ale dokázal se ještě vrátit. V jistý moment nedaleko před cílem zůstala vpředu jen dvojice Dina a Zahálka, ale Honza Kašpar dokázal asi 2 km před cílem dojet zpět na čelo. Do cílové rovinky nakonec tedy najeli společně tři jezdci. Došlo na sprinterský souboj, který rozhodla "šíře galusky" a to ve prospěch Matěje Zahálky.

Matěj, který se tím dostal do průběžného vedení seriálu ŠKODA CUP 2023, popsal závod následovně: „Už v prvním kole jsme na desátém kilometru ujeli v šesti lidech. Vymyšlené jsme to měli tak, že pojedeme na Dominika Neumana, ale profilově to dnes bylo strašně těžké a na něj je tohle už moc. Já jsem si v posledním kole hlídal hlavně Maďara Dinu, který to asi dvakrát zkusil, aby Dominika odpáral. Napoprvé se to nepovedlo, podruhé už ano. V tu chvíli nastoupil Jan Kašpar, který si Dinu a mě dojel a až do cíle jsme jeli ve třech. Já jsem čekal, že nás Dominik dojede, protože byl pořád kousek za námi, ale nedokázal to sám dolepit, protože kluci z ATT Investments pořád jeli. Když už ho zlomili, snažili se roznastupovat i mě, ale já se dnes cítil docela dobře, takže jsem si na ně i věřil.“ 

"Maďara Diny jsme se trochu báli, ale když to párkrát zkusil a já viděl, že mi nedělá žádné problémy ho zachytit, v tu chvíli jsem si začal věřit, že dokážu Dominika zastoupit. Navíc byla cílová rovinka do kopce, což mi vyhovuje. Maďar to zkusil už v kopci 2 kilometry před koncem, čímž si odvařil Kašpara. Nechtěl jsem, aby si nás Kašpar dojel zadarmo, takže jsem jel na špici, pokračoval, aby nás nedojel hned, a oni si ve dvou nemohli navzájem pomoct. Zvolil jsem, že pojedu z první pozice a čekal, jestli mi na závěrečných 500 metrů nastoupí, ale to se nestalo a z poslední zatáčky 200 metrů do cíle jsem za to vzal. Vím, že to možná bylo brzo, ale já se nechtěl nechat překvapit. Nohy jsem měl opravdu dobré, a i když mě spousta lidí vnímá, že nejsem spurter, pomalý taky nejsem. Navíc po tak těžkém závodě jsou spurtérské dovednosti úplně jiné,“ detailně popsal závěr závodu Matěj Zahálka.

"V prvním okruhu se docela ostře závodilo a peloton se rozdělil na několik skupin. Po druhém nebezpečném sjezdu jsem zkusil nastoupit, a postupně se nás vpředu sjelo šest. V této sestavě jsme absolvovali většinu závodu. V posledním kole jsme se chtěli zbavit Dominika Neumana, takže jsme se dohodli, že já pojedu v kopcích vyšší tempo, abychom ho unavili, a Márton pak v některém kopci nastoupí. To se nakonec podařilo. Já zůstal s Neumanem, a když jsem viděl, že je unavený, nastoupil jsem mu. Márton mi pomohl tím, že přestal střídat. Když jsem je dojel, zkusil jsem hned nastoupit, ale už jsem neměl dost dobré nohy na to, aby to bylo účinné. Se svým výkonem jsem spokojený, konečně jsem se letos dostal na úroveň, kterou jsem měl loni, když jsem dosáhl svých nejlepších výsledků,“ řekl k závodu třetí v cíli Jan Kašpar.

Jestliže včera jsem nebyl příliš spokojený s tím, co kluci především po taktické stránce provedli, tak dnes spokojený jsem. Těsný spurt už je také i o štěstí. Sice jsme nezvítězili, což bych samozřejmě uvítal, ale rozhodně jsme nezklamali a jako tým obstáli. Matějovi k vítězství blahopřeji. My jsme měli co se týče závodního programu volnější duben, takže kluci nejsou ještě tak rozzávodění, ale má to svůj důvod. Náš další program je tak nabitý, že český pohár ani nemůže být naše hlavní priorita. Kvůli kolizi termínů zahraničních závodů a dalšího závodu českého poháru budeme moci například do Kyjova poslat nejspíš jen tři závodníky,“ doplnil pohled ze strany ATT Investments manažer Radim Kijevský.

Nejlepším v kategorii U23 a zároveň Nováčkem zůstal i po třetím závodě Tomáš Přidal z Elkov Kasper, nejlepším týmem je ATT Investments.

Oba víkendové závody měly kromě závodníků ještě jednoho vítěze. A tím jsou organizátoři. Uspořádat dnes takový podnik vyžaduje hodně nadšení, spoustu práce a bezbřehou trpělivost. Spojení dvou závodů do jednoho víkendu se také jeví jako šťastné a pro všechny užitečné. A propojení s dopoledními závody na totožných tratích pro hobíky nadmíru oceněníhodné. Však se jich tu sešlo každý den kolem 170 a všichni vypadali hodně spokojeně.

Výsledky.

Průběžné pořadí ŠKODA CUP 2023.