168 km a 2000 výškových metrů. Etapa profilově těžší než včerejší úvodní. Opět klasická Belgie, kratší, ale stále se opakující výjezdy prokládané sjezdíky. V posledních 40 km se třikrát projíždělo cílovým prostorem, který byl na vrcholu 1,7 km dlouhého stoupání s průměrným sklonem 5,9%. 

Opět si svou práci v průběhu etapy neodpustil déšť. A opět se padalo. 

Do etapy nenastoupil další cyklista ATT Investments, tentokrát Márton Dina.

660fd4b14f3ed.jpg

Podařilo se odjet šesti lidem bez české účasti. Nikdo z nich včera nepřijel v první skupině, takže nebezpeční moc nebyli. Dostali až přes čtyři minuty. Dostiženi byli zhruba 20 km před cílem. 

Pak se šlo do finále. Balík se dělil. Na čele zůstalo kolem 50 lidí.

Lídr André Drege (Coop-Repsol) to dnes neměl jednoduché: nejprve defekt, později pád a to pouze 20 km před cílem a už se mu nepodařilo dostat dopředu, takže o žluťáka přišel. Podobnou smůlu měl Paul Magnier (Soudal-Quick Step), včera druhý, když spadl 3 km před cílem a taktéž chytil značnou ztrátu.

V dojezdu byl nejúspěšnější Thibaud Gruel, který je od 1. března členem prvního týmu Groupama-FDJ, před loňským vítězem Mathiasem Bregnhojem (Sabgal/Anicolor).

image_1492477_20240405_ob_5dcdae_img-0675.jpg

Výborné čtvrté místo pouhých 5 vteřin za vítězem obsadil Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper), jemuž po etapě patří stejná pozice v průběžném pořadí.

V dojezdu na kopec se vytvořily relativně značné časové rozdíly. Nejlepší z českých cyklistů, kteří nabrali ztrátu 15 vteřin, byli 24. Michal Schuran, 31. Jakub Otruba (oba ATT Investments) a 35. Jakub Ťoupalík (Elkov-Kasper).

Petr Kaltofen: "Opět obtížná etapa. Kluci připravili v závěru pozici pro Lukáše Kubiše. Čtvrté místo je malým zklamáním, pódium bylo na dosah. Průběžné čtvrté místo je dobrá výchozí pozice na zítra, kdy se nejspíš bude rozhodovat o celém etapáku."

IMG-20240405-WA0002.jpg

Lukáš Kubiš: "Závodit se začalo až na cílových okruzích. V nájezdu do cílového kopce jsem si udělal ideální pozici. Kolem sedmistovky si přede mnou přeložil jeden jezdec, který to tedy rozpojil. Vpředu zůstali čtyři. Takže celý kopec jsem je dojížděl na větru a za svoje. Na stopadesátce jsem je doletěl, ale už jsem dojel jen v háku. Opět těsně pod pódiem. Zítra čeká podobný dojezd, ale na delší a strmější kopec."

Vojta Řepa: "Náročné, hektické. Úzké silnice, nahoru dolů, bez odpočinku, pozičně složité. Ve finiši těžký kopec. Z našich nejlepší Michal Schuran ve třetí desítce. Nezbývá než se pokusit o nějaký dílčí úspěch, abychom z Francie nejeli úplně s prázdnou. Před námi jsou ještě dvě těžké etapy."