192 km a 2245 výškových metrů. Závod by se dal rozdělit na dvě části. První polovina ve víceméně mírně zvlněném terénu. V druhé najeli cyklisté na okruh, který si dali 4x. V každém z nich je čekala dvě stoupání: 2,3 km s 7,8% a 0,8 km s 7,3%. Z vrcholu posledního pouze 6 km do cíle.

figueira-champions-classic-2024-result-profile-55b5128ffa.jpg

Favorit favoritů Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step), z českých jezdců na startu Mathias Vacek (Lidl-Trek), Pavel Bittner (dsm-firmenich PostNL) a Michal Schlegel (Caja Rural-Seguros RGA).

Teprve po více jak 60 km se podařilo odjet 7 lidem převážně z domácích, tedy portugalských konti týmů. Na čele pelotonu byly k vidění téměř výhradně dresy Soudal-Quick Step. Takže ještě před nájezdem na okruhy byli uprchlíci pohlceni.

Už 55 km před cílem při úvodním stoupání v druhém okruhu atakoval Evenepoel a nebylo člověka, který by mu byl schopen konkurovat. Pokusil se o to Isaac Del Toro (UAE), osamostatnil se před skupinou stíhačů, ale přiblížit se k Evenepoelovi neměl šanci. Když byl mladý Mexičan dostižen, pokoušeli se s vývojem závodu něco udělat jeho týmoví kolegové Marc Hirschi a António Morgado, ale ani oni nebyli ve snaze krátit víc jak minutový náskok Evenepoela úspěšní.

Za belgickým supertalentem se vykrystalizovala 19členná skupina, která v cíli zaostala o 1:48 min.! Nejrychlejší ve spurtu o druhé místo byl 23letý Vito Braet, který letos přišel do Intermarché-Wanty z druhodivizního Flanders-Baloise. A třetí místo vybojoval Simone Velasco z Astany v dresu italského šampiona.

"Jsem šťastný, že jsem mohl začít sezónu vítězstvím, jak jsem chtěl. Je to dobré pro mou sebedůvěru s výhledem na další závod," řekl Remco Evenepoel, přičemž měl na mysli Volta ao Algarve, který startuje příští středu.

„Trať se mi líbila a bavilo mě jet na vlastní pěst. Původně jsem chtěl počkat do posledních stoupání závodu. Ale když jsem si všiml, že v pelotonu zbylo jen asi 25 jezdců a mnozí měli potíže s tempem mých týmových kolegů, rozhodl jsem se jet a zjistit, co se stane, Když mi řekli, že mám dvacet sekund na vrcholu stoupání a čtyřicet sekund na začátku posledního kola, pokračoval jsem. Měl jsem sílu dál tlačit proti protivětru, což dnes nebylo jednoduché. Jsem velmi spokojený s tím, jak to dopadlo, i se samotným vítězstvím.“

Mathias Vacek (29.) i Pavel Bittner (31.) dorazili ve druhé větší skupině s mankem přesahujícím 3,5 minuty na vítěze. Michal Schlegel závod nedokončil.