I čtvrtá etapa, svou délkou - nepočítáme-li časovku - 166 km nejkratší z letošního ročníku Benelux Tour a vedoucí z Aalteru do Androoie, byla jen mírňounce zvlněná, takže otázkou bylo, zda už "konečně" skončí hromadným dojezdem a soubojem sprinterských specialistů.

10 km po startu odjela trojice z týmů, které tu chodí pravidelně do úniků: z BikeExchange Bewley, ze Sport Vlaanderen Sprengers a potřetí v řadě si pro body na prémiích odjel Livyns z Bingoal.

Bewley i Sprengers jsou typičtí zkušení pracanti, jejichž služeb si v týmu dlouhodobě váží. Sice nikdy nic nevyhráli, ale 34letý Bewley kroutí už 10. sezónu v současném týmu a 31letý Sprengers jen o jednu méně. A oba už absolvovali po 10 ročnících některé z pěti nejcennějších klasik, kam se počítá San Remo, Roubaix, Flandry, Lutych a Lombardie. Bewley mezi cyklisty vyniká i postavou: při výšce 190 cm má závodní váhu 81 kg.

Ale zpět k dnešní etapě. Na 45. km se přimotal do pádu Evenepoel (Deceuninck), ale pokračoval v závodě. Na rozdíl o Keldermana (Bora), který včera velmi bolestivě spadl v závěru etapy a do cíle se už nepodíval.

Hlavní pole i po včerejší zkušenosti nechtělo riskovat další blamáž a uprchlíky stále drželo na dostřel kolem 2 minut. A po 2. a dnes poslední rychlostní prémii na 100. km byli pohlceni. A v podstatě začal boj o pozice. Pár lidí z týmů, které si nemohly dělat velké ambice v hromadném závěru, to ještě zkusilo, ale nikdo už nebyl trvale úspěšný.

V závěrečných desítkách kilometrů byl kolem čela pelotonu vidět Petr Vakoč, kterak si plní týmové úkoly ve prospěch Tima Merliera. A vyplatilo se. Ve vypjaté koncovce, kdy se spousta týmů snažila připravit tu nejlepší pozici pro své sprintery a kdy se příznivá situace přelévala od jednoho týmu ke druhému, se nakonec v posledním momentu objevil jako jen těsně první opět Tim Merlier!

Peter Sagan čtvrtým místem ukázal, že je před mistrovstvím Evropy velmi dobře připraven. A i s ohledem na včerejší spurt hlavní skupiny, který vyhrál, se začíná jevit jeho vztek poté, co upadl v 1. etapě, jako o to víc "oprávněný".

Stefan Bissegger (EF) zůstává i po této etapě na čele průběžného pořadí. Druhý Kasper Asgreen (Deceuninck) ale snížil svůj odstup o vteřiny, které si za podpory svého týmu připsal v tzv. zlatém kilometru.