Pojďme si stručně jednotlivé závody představit:

Od 6. do 11. února se jede po tříleté pauze opět Tour Colombia (2.1) s třemi World týmy a téměř kompletní jihoamerickou, zvláště tedy kolumbijskou špičkou včetně Nairo Quintany (Movistar), Richarda Carapaze (EF Education) či Egana Bernala (Ineos). Naposledy tu kompletní stupně vítězů obsadilo trio tehdejšího EF Education Sergio Higuita, Daniel Martínez a Jonathan Caisedo.

O dva dny později začínají dva čtyřdenní etapáky stejné kategorie 2.1 Tour de la Provence a Tour of Antalya. Francouzský závod se jede po osmé, když si vloni dal pauzu. V roce 2022 tady porazil Nairo Quintana v součtu o 27 vteřin Juliana Alaphilippa. Největší hvězdou letošní startovní listiny je Mads Pedersen (Lidl-Trek).

Turecký etapák napíše 5. kapitolu, i když ta loňská byla planá tím, že se neuskutečnila. V roce 2022 vyhrál Jacob Hindsgaul z Uno-X, který po loňské sezóně ukončil v pouhých 23 letech svou cyklistickou kariéru.

90354.jpg

V pátek 9. je na pořadu jednorázový závod sice "pouze" jedničkové kategorie Muscat Classic, v druhé polovině trasy se šesti kategorizovanými stoupáními klasikářského charakteru, ale ke startu je přihlášeno 9 World týmů a to proto, že jde o předkrm před Tour of Oman. Loňskou premiéru ovládl Jenthe Biermans z týmu Arkéa-Samsic.

O den později, tedy v sobotu 10. února odstartuje pětietapový Tour of Oman (2.Pro). Jede se po 13., loni ho vyhrál Matteo Jorgenson (na snímku), tehdy Movistar, nyní už Jumbo-LaB. Ke startu by mělo nastoupit 9 World týmů a hvězdou první velikosti by měl být Adam Yates (UAE Emirates). Šanci nejen na celkové, ale i etapová prvenství tady bude mít hned čtyřikrát, protože právě tolikrát končí etapa na vrcholu stoupání!

V den startu Okolo Omanu se jede portugalská jednorázovka Figueira Champions Classic (1.Pro). Jde teprve o 2. ročník, má klasikářský profil a loňským vítězem se stal Casper Pedersen (Soudal-Quick Step), na 8. místě dokončil Mathias Vacek.

330372596_3240096782968062_1683096497552173525_n.jpg

Na portugalský naváží tři po sobě jdoucí španělské jednorázové závody. 10. února Vuelta Ciclista a la Region de Murcia "Costa Calida" (1.1), 11. února 39. ročník Clasica de Almeria (1.Pro) a 12. února Clásica Jaén (1.1).

V Murcii se jede po 40., pro čistokrevné sprintery to tady moc není, ale ty odolnější to mohou zvládnout. Loni se o vítězství utkalo 25 lidí, vyhrál Ben Turner (Ineos). Ke startu je přihlášeno 9 World týmů, top jezdcem se jeví Arnaud De Lie (Lotto Dstny). V sestavě Tudoru figuruje po boku Matteo Trentina i Petr Kelemen.

V Almérie pokud sprinteři přežijí náročnější první polovinu trasy, mohou se utkat o vítězství. Největšími soupeři Arnauda De Lie by měli být v týmu Visma-LaB Wout van Aert s Olavem Kooijem, kteří si tady budou cizelovat spolupráci směřující na Giro d´Italia. Loňský 38. ročník vyhrál Matteo Moschetti (Q36.5). Kromě Petra Kelemena by měli najít místo v sestavě Caja Rural-Seguros RGA také Daniel Babor a Tomáš Bárta.

Jaén Paraiso přivítá ve svém 3. ročníku pouze 5 World týmů, ale sestavu Visma-LaB povede opět Wout van Aert. Loňský ročník vyhrál Tadej Pogačar. Nejde až tolik o extrémně kopcovitý závod, ale tím, že je tu spousta šotolinových úseků mezi olivovníkovými plantážemi, jde o pěknou generálku na Strade Bianche.

331970955_3414695572140795_2567686055369447431_n.jpg

Ve středu 14. odstartuje pětietpový Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista Del Sol (2.Pro). Závod má 70letou historii, loni ho vyhrál Tadej Pogačar před Mikelem Landou. Z toho je zřejmé, o jaký závod se z pohledu profilu jedná. Kopci rozhodně nešetří.

Ve stejném termínu se bude závodit i v Portugalsku při Volta ao Algarve em Bicicleta (2.Pro). Jede se po 50. a loňský ročník ovládla dvojice Ineosu Felipe Martínez a Filippo Ganna. Martínez by měl v novém dresu BORA-hansgrohe obhajovat prvenství, bude mít ale těžké soupeře v podobě Remca Evenepoela (Soudal-Quick Step), Wouta van Aerta, Joa Almeidy (UAE) a řady dalších špičkových borců. Předběžná soupiska Caja Rural obsahuje jména všech tří českých jezdců, tedy Babora, Bárty i Schlegela.

O víkendu 17. - 18. se uskuteční letos pouze dvoudenní Tour des Alpes-Maritimes (2.1), který loni vyhrál Kévin Vaquelin. Ten Vaquelin (Arkéa-B&B Hotels), jenž o tomto víkendu podlehl o pouhé 2 sekundy Mads Pedersenovi při Etoile de Bessèges - Tour du Gard (2.1). A obhajovat by měl i letos.

326405338_133072406175887_4085642638898359968_n.jpg

Od 19. do 25. února je na pořadu jeden ze dvou únorových závodů nejvyšší kategorie UAE Tour. Půjde o 6. ročník, ten loňský vyhrál Remco Evenepoel (viz titulní snímek). Letos se sem chystají jak špičkoví sprinteři v čele s Olavem Kooijem (Visma-LaB), Timem Merlierem (Soudal-Quick Step) a Dylanem Groenewegenem (Jayco AlUla), tak vrchaři a jezdci na celkové pořadí, jimž v neúplné startovní listině vévodí jména Adama Yates a Brandona McNultyho (UAE) či Ilana van Wildera (Soudal-Quick Step).

Souběžně, i když o tři dny později, se při O Gran Camiño - The Historical Route (2.1) ve čtyřech etapách poprvé v sezóně představí Jonas Vingeggard, jehož cílem bude nejen prověřovat momentální výkonnost, ale zároveň přitom obhájit loňské prvenství.

333234964_943141043766637_6963887150381563892_n.jpg

24. února konečně odstartuje sezóna jarních belgických dlážděných klasik při Omloop Nieuwsblad (1.UWT). Loni vyhrál po sólovém úniku Dylan Van Baarle (Jumbo-Visma), letos bychom měli mj. sledovat souboj borců jako jsou Wout Van Aert, Arnaud De Lie, Matej Mohorič (Bahrain), Christophe Laporte (Visma), Thomas Pidcock (Ineos) atd.

O den později naváže další belgická jednorázovka Kuurne - Brussel - Kuurne (1.Pro) s obdobnou sestavou jezdců. Loňský ročník vyhrál Tiesj Benoot (Jumbo-Visma).

27. se přidá ještě Le Samyn (1.1). Tenhle závod obvykle dospěje  do hromadné koncovky, kterou loni nejlépe zvládl Milan Menten (Lotto Dstny). Mezi letošní top favority by měl patřit jeho týmový kolega Arnaud De Lie. Na startu by se měl objevit v dresu firmenich-PostNL i Pavel Bittner.

Fp09S0KXoAQTISL.jpg

Jako protiváha belgickým klasikám se ve Francii pojedou o stejném víkendu také dva jednorázové závody, v nichž dostávají šanci na rozdíl od ranařů spíše vrchaři: Faun-Ardèche Classic a Faun Drome Classic (oba 1.Pro). V tom sobotním přijela loni do cíle jako první dvojice Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step) a David Gaudu (Groupama-FDJ), v té druhé Anthony Perez (Cofidis) před Rui Costou (tehdy Intermarché) a Andreou Bagiolim (tehdy Soudal-Quick Step).

28. února otevře italskou závodní sezónu kopcovitá Trofeo Laigueglia (1.Pro). Pojede se po 61., jubilejní 60. ročník vyhrál v sólovém úniku Nans Peters (AG2R).

A v ten samý den to všechno začne i pro české konti týmy ATT Investments a Elkov-Kasper při Trofej Umag (1.2). Ta obvykle končí hromadným spurtem, loni se však podařilo Adamu Ťoupalíkovi (Elkov-Kasper) soupeře překvapit a s minimálním náskokem závod vyhrát. O rok dříve dospurtoval na 2. místě Tomáš Bárta (tehdy ATT Investments). Dá se předpokládat, že sem oba české týmy pošlou své nejrychlejší muže, což jsou v obou případech nové tváře, u ATT Investments Bartosz Rudyk a u Elkov-Kasper Lukáš Kubiš.