Fléche du Sud, v překladu Jižní šíp, je závod s velkou tradicí, a přestože má aktuálně přidělenu UCI kategorii 2.2, schází se tu velmi zajímavá konkurence. Letos se sem podařilo dostat týmu ATT Investments, v rakouském Felbermayr-Simplon Wels startuje Daniel Turek a v nizozoemském ABLOC Tomáš Kopecký.

Lucemburský závod se jede již po 71. a v přehledu jeho vítězů najdeme například skvělého domácího cyklistu z přelomu 50. a 60. let Charly Gaula, který ve své kariéře mj. získal dvakrát italské Giro, když dokázal porazit i legendárního Anquetila. V modernější historii tento závod vyhráli i tři vítězové Tour de France Bradley Wiggins, Geraint Thomas či jeden z nejlepších lucemburských cyklistů všech dob Andy Schleck. Ani další špičkový domácí a stále aktivní cyklista Bob Jungels, vítěz mj. Lutych-Bastogne-Lutych z roku 2018, mezi vítězi nechybí. Naposledy se závod uskutečnil v roce 2019 a mezi jeho vítěze se tehdy zapsal Quinten Hermans, dnes jezdec Intermarché a druhý z letošního Lutychu.

V posledních letech se závod ustálil na pěti etapách. Včerejší úvodní startovala až v 19 hodin a jela se na okruhu se startem a cílem v obci Kayl na jihu Lucemburska při francouzských hranicích. Okruh měřil 9 km a v jeho průběhu bylo nutno překonat jedno stoupání 1,4 km dlouhé o průměrném sklonu 6,5%. Na jeho vrcholu bylo možno 5x získat body do vrchařské soutěže. A při průjezdu cílovým místem 3x bojovat o body do sprinterské soutěže.

Na startu se sešlo 23 týmů. Dva belgické cyklokrosové, jednak Baloise-Trek Lions s Thibau Nysem a Larsem Van der Haarem a jednak Pauwels Sauzen-Bingoal s Laurensem Sweeckem či Michaelem Vanthourenhoutem. Dále tři špičkové nizozemské kontinentální týmy ABLOC s Tomášem Kopeckým, BEAT a VolkerWessels, 5 německých kontinentálních týmů Maloja, Lotto-Kern Haus, Bike Aid, Rad-Net Rose a P&S Benotti, rakouské Vorarlberg a Felbermayr, dánský ColoQuick, americké Aevolo, domácí Leopard a s nimi dalších 7 klubových či reprezentačních (Lucembursko, Irsko) celků. Na tuto kategorii závodu mimořádně vysoká úroveň startovní listiny.

ATT Investments do Lucemburska přivezl sestavu Camrda, Heming, Kašpar, Klabouch, Štoček a Tyrpekl. Výběr odpovídá aktuální výkonnosti, ambicím týmu a profilu jednotlivých etap. V závodě by se měli prosazovat převážně cyklisté, kteří jsou schopni přejet středně náročná stoupání, prosadit se z úniků či v závěrečném spurtu z redukované skupiny a zvláště ve třetí etapě, kdy se závěr odehraje v 3 km stoupání o průměru 6,6% a maximu 12%, by měli dostat příležitost uplatnit své kvality zdatní vrchaři. Tahle sestava rozhodně není bez šancí na hodně dobrý výsledek. Konkurence tu bude ovšem mnohonásobně náročnější než na RBB Tour, kterou ovládli bezkonkurenčně, takže tenhle závod prověří kvality cyklistů tohoto českého kontinentálního týmu, který letos zatím posbíral 134 UCI bodů, měrou výrazně vyšší. 

Zvědavi jsme pochopitelně i na výkon Daniela Turka, jemuž by měl závod svým charakterem vyhovovat. Na pohárovém závodě v Kyjově předvedl velmi dobrou formu, takže i jemu budeme držet palce, aby se v Lucembursku prosadil. Třeba alespoň tak jako letos v Turecku, kde se při Tour of Antalya (2.1) stal nejlepším vrchařem.

Pro pořádek: Dan Turek druhý zprava

Krátká etapa, městský okruh, velmi rychlé, bojovné, nervózní, a tím pádem i nebezpečné. "Dnes se nedalo nic získat, ale ztratit ano," komentoval úvodní etapu sportovní ředitel Petr Kaltofen. Nejlépe z ATT Investments dokončil Matúš Štoček na 18. místě: "Mimořádně nebezpečné a speciálně v závěru, dal jsem přednost zdraví." O místo za ním dojel jeho týmový kolega Mika Heming.

Vyhrál sprinter nizozemského VolkerWessels 23letý Daan van Sintmaartensdijk. Z posledních šesti letošních jednorázových závodů, které absolvoval od začátku dubna, byl dvakrát třetí a dvakrát pátý. Dnes to bylo jeho premiérové vítězství v závodech z kalendář UCI.

Dnešní etapa začne i skončí v Rumelange. Na 166 km čeká 6 vrchařských a 4 sprinterské prémie. Celkové převýšení není až tak velké, "jen" 1885 metrů. Profilově se dá říci, že je na pomezí sprinterské a klasikářské.