Závěrečná etapa pětidílného 63. ročníku Tour du Loir et Cher (2.2) se odehrála na městském okruhu v centru stejnojmenného departementu Blois. Měřila pouze 90 km, převýšení činilo 600 metrů. V každém okruhu, který se jel 13x, bylo nutno překonat kilometrové 3,4% stoupání, na němž bylo možno při 7. a 9. průjezdu sebrat body do vrchařské soutěže. Krátce po jeho zdolání následovala 250 metrů dlouhá cílová rovinka.

Právě na vrchařské prémie směřoval ATT Investments a jmenovitě Jakub Otruba předstartovní zájem, jelikož mu na druhém místě ve vrchařské soutěži scházely pouze dva body na průběžného lídra této soutěže. Jenže plány a realita se ne vždy musí nutně krýt. Poměrně záhy odjela sedmičlenná skupina, v níž byli i dva zástupci české cyklistiky Michal Schuran a Michael Boroš. A tahle sedmička se také nakonec utkala o prvenství v etapě a jak se ukázalo i v celkové klasifikaci.

437733904_10226274019500066_2681404447237786620_n.jpg

O etapu se ze sedmičlenného úniku utkali ve spurtu čtyři z nich, Michal Schuran (ATT Investments) jen těsně přišel o místo na pódiu. "Na technickém městském okruhu jsem si po druhé rychlostní prémii, kdy se začalo nastupovat, naskočil do úniku. Celou dobu jsme dobře spolupracovali. Když nám tři kola před cílem ukázali, že máme minutu náskok, bylo jasné, že se popereme o vítězství. V úniku byli někteří kluci z pořadí, ti měli zájem jet stále, ostatní jsme začali asi tři kilometry před cílem trochu taktizovat. Spurt jsem zahájil jako první na dvoustovce, nakonec z toho bylo o kousek čtvrté místo, což sice zamrzí, ale čtvrté místo ve Francii se počítá, takže za mě skvělý výsledek, za který jsem moc rád."

"Čtvrté místo beru všema deseti. Vůči týmu bylo škoda, že v úniku nebyl Jakub Otruba, případně Dan Turek, kteří by mohli poskočit v celkovém pořadí, ale já jsem moc rád za Michala Schurana, že se do úniku, který se vytvořil poměrně brzo, dostal, což určitě zvedne jeho sebevědomí. Kluci vzadu pracovali na tom, aby únik dojel až do cíle," řekl k etapě sportovní ředitel ATT Investments Vojta Řepa. "Tyhle na jaro mimořádně rychlé závody posunou kluky výkonnostně významně výš, což by se mělo zúročit v další části sezóny."

IMG-20240414-WA0004.jpg

Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper) sice klesl po etapě o jednu příčku na konečné 19. místo, ale i tak se stal nejlépe postaveným jezdcem z obou českých týmů: "V úniku byl Bory, takže jsme to potom už jen kotvili. V balíku už jsme tedy nejeli o vítězství, tak jsme chtěli jet na Daniela Mráze. Já byl posledním, kdo mu to rozjížděl, ale zůstal v poslední zatáčce na třístovce, tak jsem to s tuhými nohami "dokutálel" do cíle na desátém místě.

Jelikož Michael Kukrle (Felt-Felbermayr) nepřijel ani v hlavní skupině, nejlépe postaveným českým závodníkem se na 21. místě stal Daniel Turek (ATT Investments): "Dvacáté první místo nic neznamená. Myslím, že lepší výkony předvedli Schuran, Kukrle, Boroš, Otruba, Neuman. Byl to etapák, kde si nikdo nedaruje ani 20 cm místa. Dobrzďuje se úplně na poslední chvíli. Pořád si to tam lidi posílají, jako kdyby jeli do cíle, a ono je přitom do cíle 150 km. Rychlostní průměry mezi 45 až 50 km/hod. Prostě jatka. Ve čtyřech z pěti etap dojel únik, ale ve dvou případech za to mohly pády 4 km před cílem."

437701683_10226274029340312_7921947637388431267_n.jpg

Etapu vyhrál norský "ďábel" André Drege (Coop-Repsol), což je jeho letošní sedmé vítězství. Z úniku vytěžil nejvíc dánský cyklista Emil Toudal (ColoQuick), který poskočil o čtyři místa až na to nejvyšší.

V úniku byl s Michalem Schuranem i Michael Boroš (Elkov-Kasper), kterému v cíli patřilo 6. místo. Když jsme u aktiv českých týmů a závodníků, pak si tedy připomeňme, že v úvodní etapě byl Lukáš Kubiš 6., v druhé Dan Turek 9. a Jakub Otruba oblékl vrchařský dres, ve třetí byl Michal Boroš 7. a ve čtvrté Lukáš Kubiš 2.

Ve vrchařské soutěži skončil Jakub Otruba na 2., v bodovací Lukáš Kubiš na 5. místě. Z 25 týmů na startu se Elkov-Kasper stal třetím nejúspěšnějším, ATT Investments patří 6. příčka.