Valverde ukončil dlouhou závodní kariéru na Okolo Lombardie a první týdny ve sportovním důchodu strávil na exhibičních kritériích v Singapuru a Japonsku. Právě tam španělskému deníku AS prozradil, co ho v příštím roce čeká. "I když jsem tolik let závodil, z toho, co mě teď čeká, mám respekt. Až začne sezóna, bude to zvláštní, ale i nadále budu spojen se závodním světem." 

"Na soustředění po sezóně jsem stále seděl mezi závodníky," pokračuje a a mezi řádky naznačuje, že vlastně ještě se závoděním končit nechtěl, ale ve 42 let se to už nabízelo. "Spousta kolegů se mě ptala, proč končím, když jsem měl na konci letošní sezóny dobrou formu a byl jsem desátý v žebříčku UCI. Ale všechno má svůj konec." Co ho tedy čeká? "Mým hlavním úkolem bude zlepšit komunikaci mezi sportovními řediteli, trenéry a závodníky. Budu sedět v doprovodném autě na některých závodech. Chci být na Giru, Tour a Vueltě, ale ne celý závod. Pět nebo šest dní, něco takového. Na závodech mě bude vidět," vysvětluje.

Pro Enrica Mase, lídra Movistaru, je to dobrá zpráva: "Je velmi důležité, aby závodník s jeho zkušenostmi byl v autobuse nebo v autě, aby mohl mohl v těžkých a vypjatých chvílích poradit, hlavně v závodech, které už vyhrál." A bude také na soustředěních, kde chce jezdit na kole, protože s trénováním vůbec nechce přestat. "Nevím, jestli tam budu trávit třeba celé tři týdny, ale deset dní ano. Ale už nebudu závodit," dodává pro přesnost.

Závodit však nebude na nejvyšší úrovni na silnici, jinak je dost možné, že Valverdeho jméno uvidíme ve výsledcích gravelových závodů: "Ano, chtěl bych jet nějaké gravely a podobné věci, i když jsem to zatím moc neřešil. Budu mít svůj sportovní cíl a chci se bavit, ale to je pro mě to samé. Možná už to nebude tak přísné a disciplína bude horší, ale moje ranní tréninky se nezmění."