Na sklonku bohaté kariéry podává skvělé výkony. Po španělské Vueltě neodletěl na světový šampionát do Austrálie a ačkoliv ho to mrzelo, umožnilo mu to dostat se do výborné kondice pro italské podzimní klasiky. Na Coppa Agostoni nestačil jen na Sjoerda Baxe, na Giro dell'Emilia dojel čtvrtý a na Tre Valli Varesine třetí. O jeho formě tak není pochyb a zaslouženě se řadí mezi favority Lombardie.

Na Tre Valli Varesine spurtoval o vítězství a rychlejší byli pouze mladí soupeři Tadej Pogačar a Sergio Higuita. Na čtyřicátníka zajel neuvěřitelně. "Chci poděkovat týmu za skvělou práci, kterou odvedl. S týmem UAE Emirates jsme závod od začátku hlídali. Měli jsme vše pod kontrolou," řekl Valverde v rozhovoru pro Esciclismo. Valverde těží ze síly celku Movistar, především ze skvělé formy Enrica Mase, vítěze Giro dell'Emilia. "Ve finále jsem řekl Enricu, aby si to také zkusil, ale nakonec z toho byl sprint. V závěru jsem se mohl spolehnout na podporu Enrica a Einera Rubia. Musím pogratulovat Pogačarovi, byl prostě nejrychlejší," dodal upřímně.

V sobotu nastoupí na start monumentu Okolo Lombardie jako jeden z favoritů, přitom je závodníkem z úplně jiné éry silniční cyklistiky. Mezi profesionály začal už v roce 2002 a o rok později skončil druhý na světovém šampionátu v kanadském Hamiltonu. V té době byly současnému mistrovi světa Remcu Evenepoelovi pouhé tři roky. Během 21 let v profesionálním pelotonu posbíral 133 vítězství. Ve 38 letech se stal mistrem světa a ještě letos získal tři triumfy. Končí ve výborné kondici a i když nevítězí tak často jako dřív, v Lombardii chce uspět. 

"Pokud vše půjde dobře, patřím mezi favority. Vše však záleží na průběhu závodu a na mé formě v den závodu," vysvětluje Valverde. "Teď jsem dost dobrý na to, abych mohl bojovat o vítězství. Kromě toho se mi líbí trať, líbí se mi víc než v předchozích letech," dodává Valverde, který ještě nikdy Lombardii nevyhrál. Třikrát však skončil druhý, v letech 2013, 2014 a 2019. Zatímco na Lutych - Bastogne - Lutych vyhrál hned čtyřikrát, v Itálii se mu na podzim nikdy tolik nedařilo. V první desítce dojel šestkrát. 

"Když jsem zhodnotil svou současnou formu, tak je stejná jako před deseti lety. A když jsem viděl, že jsem mezi nejlepšími, začal jsem uvažovat, jestli bych neměl pokračovat... Ale ne, je lepší skončit takhle," přiznal pochyby. 

Letošní Lombardie bude jeho 34. účastní na monumentálních klasikách. Nejčastěji startoval na Lutychu, celkem šestnáctkrát, a kromě čtyř vítězství tu byl také čtyřikrát na pódiu. Nikdy nestartoval na Paříž - Roubaix a pouze jednou na Kolem Flander. Celkem na monumentech získal jedenáct pódiových umístění a osmnáctkrát dojel v první desítce. Doplní tuto sobotu svou sbírku předních umístění?