„Wout van Aert jednostranně ukončil svůj kontrakt se Sniper Cycling v pondělí večer 17. září 2018. Toto rozhodnutí přišlo navzdory snaze managementu týmu uklidnit situaci, kdy Sniper Cycling nabídl van Aertovi vylepšený kontrakt na rok 2019," stojí v oficiálním vyjádření týmu. 

„Van Aert nabídku odmítl a rozhodl se jednostranně ukončit smlouvu s okamžitým účinkem. Management týmu rozhodnutí lituje. Věc je nyní v rukou právníků," píše se dále v oficiální tiskové zprávě.   

Wout van Aert má smlouvu se Sniper Cycling i na příští rok, ale po neshodách, které způsobilo vyjednávání týmu s jinými celky, konkrétně s Aqua Blue Sport a Roompot, už nechtěl dále za Sniper Cycling závodit. Van Aert byl hlavním trumfem Nicka Nuyense, šéfa Veranda′s Willems Crelan, ve vyjednávání s ostatními. O van Aerta oba týmy hodně stály, bez něj nemá Nuyens nic. 

Pro van Aerta to samozřejmě nebude jednoduché, hrozí mu, že bude muset zaplatit náhradu za nedodržení smlouvy. A nyní je ve zvláštní situaci, odletěl do Spojených států na první závody Světového poháru, ale nemá žádný tým. V jakém dresu pojede? Na jakém kole? Podle van Aerta se to vyřeší v nejbližších dnech. 

Za Veranda′s Willems Crelan objel o víkendu první cyklokrosový závod, kde ho o vítězství připravila mechanická závada. Cyklokros už pro něj není prioritou po třech světových titulech, letos objede omezený počet závodů a na jaře chce být připraven na jednorázové klasiky na silnici. Závodit by měl za LottoNL Jumbo, se kterým se prý už dříve domluvil na smlouvě od roku 2020. Ale jisté není momentálně nic. 

Foto Jaroslav Svoboda, Sirotti