Van Aert už před závodem Gran Piemonte italským novinářům řekl, že by se rád brzo podíval na Giro d'Italia. Gazzetta dello Sport naznačuje, že by se měl pokusit také o celkové pořadí a nadcházející ročník je k tomu ideální, protože je méně horský (celkem 42 000 výškových metrů oproti 52 000 metrů v letošním roce), se dvěma časovkami (celkem 68 km) a vysoký a relativně těžký Van Aert by v tomto ročníku mohl mít šanci zajet mezi prvními pěti v konečném pořadí. 

Hlavním cílem by však měly být jednotlivé etapy. Van Aert by v Itálii nemusel pracovat pro lídra na celkové pořadí, což v posledních letech na Tour de France musel. Na Giru by byl jedničkou týmu a pořadatelé by jeho start nejspíš podpořili i finančně, mají to v posledních letech ve zvyku, motivují tak největší hvězdy cyklistiky ke startu na Corsa Rosa. 

SI202306250541.jpg

Na druhou stranu, sám Van Aert a také jeho tým, který se v novém roce bude jmenovat Visma-Lease a Bike, chtějí uspět i na jarních klasikách a Belgičan nechce ohrozit svou jarní formu kvůli Giru. Prvním vrcholem sezóny budou monumenty Kolem Flander a Paříž-Roubaix, poté ose vydá na Giro d'Italia, vynechá Tour de France a připraví se na Olympijské hry v Paříži, kde by měl být lídrem čtyřčlenného týmu Belgičanů.

Pokud by Van Aert opravdu vynechal Tour de France, bylo by to pro Jonase Vingegaarda významné oslabení jeho podpůrného týmu, protože nikdo není tak všestranně použitelný jako právě Van Aert. Nizozemský celek však musí svému hvězdnému Belgičanovi umožnit jezdit na sebe. Jinak by o něj mohli brzo přijít. 

Ze strany deníku Gazzetta dello Sport se jedná o spekulaci, která zatím není potvrzena ze žádného dalšího zdroje. Tým Visma-Lease a Bike představí novou sestavu a plány na rok 2024 až v prosinci.