Všechny favority Sanrema můžeme rozdělit do dvou skupin - na klasikáře a sprintery. Podle Jaspera Stuyvena, vítěze z roku 2021, je Sanremo takticky hodně složitý závod, ačkoliv tak nevypadá. „Když se píše o Sanremu, vždy se očekává, že se bude mluvit o tom, co se stane na Cipresse a Poggiu, které jsou známé jako klíčové body závodu. Ale podle mých zkušeností je to právě zvládnutí předchozích hodin, které rozhoduje. Když skupina dorazí na Cipressu a závod začne přitvrzovat, musíte být připraveni si hrábnout. Zvlášť když máte v zádech potenciální vítěze, jako je Pogačar, který se bude snažit závod ztížit a utrhnout co nejvíce jezdců,“ myslí si Stuyven. „Když k Pogimu přidáme Van der Poela, šance na sprint se zmenšují. To je fakt, když se podíváme i na poslední ročníky, ale Sanremo je také závodem tisíce scénářů. Pokud ho chce jezdec a jeho tým vyhrát, musí počítat se všemi a být připraven vypořádat se s čímkoli, co se stane. Pro mě jsou tedy velkými favority sobotního závodu ti, kteří nechtějí sprinterský finiš, ale možnost hromadného dojezdu musí mít v hlavě i tak.“

_FF66877.JPG

Klasikáři

(Mathieu van der Poel, Tadej Pogačar, Matej Mohorič, Jasper Stuyven, Christophe Laporte, Filippo Ganna, Tom Pidcock, Alberto Bettiol, Michael Matthews, Laurence Pithie, Julian Alaphilippe) 

Vítězství obhajuje Mathieu van der Poel a proto je i letos největším favoritem, jenže proti němu stojí dvě okolnosti. Zaprvé vítězství na Sanremu naposledy obhájil Erik Zabel před 23 lety, od té doby nikdo dvě Sanrema za sebou nevyhrál. A Van der Poel letos ještě na silnici nezávodil. To však podle něj nebude problém. „I bez závodů v nohách dokážu něco zajet. Jestli můžu vyhrát nějaký monument bez závodního rytmu, tak je to Milán-Sanremo,“ říká Van der Poel. 

V roce 2022 na Sanremu také začínal a skončil třetí, letos navíc má rozhodně o dost lepší přípravu. Jenže pohlídat si všechny soupeře není snadné, koho se bude držet? Nejspíš Tadeje Pogačara, od kterého se opět očekává útok. Ale kde? Opět na Poggiu, nebo už na Cipresse? Co tým UAE Emirates vymyslí? Odjet sólo, nebo v malé skupině v předposledním stoupání Cipressa je sebevražedná mise, peloton se zde ještě dokáže poskládat a uprchlíky dostihne, to je skoro jisté. Pogačarovi by nejvíc vyhovovalo, kdyby na Poggiu zaútočil někdo ze soupeřů jako první, on mohl reagovat a sám nastoupit až těsně před vrcholem. Nejspíš však budou všichni čekat na jeho útok. 

Podle Matxina, šéfa týmu UAE Emirates, je zásadní už Cipressa. Ale to neznaná, že by se zde Pogačar měl vydat do úniku. „Klíčem je vyjet Cipressu za méně než devět minut. Davide Formolo zajel před dvěma lety čas 9:30 a v té době bylo v první skupině ještě 27 jezdců, zatímco loni při čase 9:50 jich zůstalo více než 70. Je možné jet pod devět minut a podle mého názoru to nezvládne více než 20 jezdců,“ vysvětluje Matxin. 

190323 POOL 1105Cycling Milan-Sanremo (c)Tim De Waele-Getty Images-3.JPG

„Na vrcholu samozřejmě zbývá ještě 22 kilometrů do cíle. Udržet se od tohoto bodu na čele nezáleží jen na Tadejovi, ale také na konkurenci,“  pokračoval španělský manažer. „Pokud pojedeme naplno Cipressu a Poggio, bude to těžký závod. Naším plánem je vyhrát a máme několik plánů pro různé situace. Tadej je v dobré formě, ale podle mě je největším favoritem Mathieu van der Poel. Hodně však bude záležet na pozici v pelotonu, která je na Sanremu důležitější než na ostatních monumentech.c

Bývalí vítězové Matej Mohorič, Jasper Stuyven, ale také Christophe Laporte a další budou nejspíš čekat, zda se jim podaří překonat Cipressu a Poggio v první skupině a útočit budou až ve sjezdu a na rovině před cílem. Například Tom Pidcock by klidně mohl předvést něco jako Mohorič před dvěma, také je excelentním vrchařem. Není však jisté, že dokáže viset za útočníky Pogačarem a Van der Poelem.  

Sprinteři

(Mads Pedersen, Jonathan Milan, Olav Kooij, Jasper Philipsen, Arnaud Démare, Biniam Girmay, Luke Lamperti, Caleb Ewan, Alexander Kristoff) 

V některých případech je těžké rozhodnout se, do kterého skupiny daný závodník patří, zejména v případě Madse Pedersena, který ve většině případů rozhodně odpovídá popisu klasikáře než sprintera, ale na Sanremu spadá spíše do skupiny spurterů, protože udržet se útočících klasikářů pro něj bude na Poggiu problém. Na Primaveře startoval dvakrát a pokaždé dojel šestý. Letos je asi v životní formě, takže posun na lepší umístění není nemožný, jenže dokáže se konečně udržet nejlepších na Poggiu?

20240308PNC0080-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Po dlouhých závodech mívá velmi dobrý spurt, kdyby se udržel v čelní skupině, mohl by porazit kohokoliv v dlouhém spurtu. „Upřímně řečeno, před sobotou jsem si nepředstavoval žádný scénář,“ říká Pedersen. „Opravdu beru závod tak, jak přichází. Myslím, že je to příliš těžká hra na to, abych vynakládal energii na přemýšlení o nějakém scénáři, který pak nevyjde a já byl nucen změnit způsob závodění, který jsem měl v hlavě. Opravdu se chci soustředit jen na sebe a na to, abych zajel co nejlépe. Vím, že pokud dojde na sprint skupiny pěti nebo patnácti jezdců, mohu závod vyhrát. Alespoň v to musím věřit. Sanremo je strašně těžký závod, který mi sedí, takže je mi jedno, jak se závod pojede, pokud budu závodit pro vítězství.“

Lidl-Trek má v záloze Jonathana Milana, který na Tirreno-Adriatico dvakrát porazil nejlepšího sprintera světa Jaspera Philipsena, ale je opravdu hodně nepravděpodobné, že po Poggiu bude vpředu. Na to nejspíš ještě nemá. 

GMD_7541-1.JPG

V ročnících s útočícím Pogačarem je pro většinu sprinterů skoro nemožné udržet se v čelní skupině, takže naděje Philipsena, Kooije, Démara a dalších nejsou moc velké. Hodně zvědaví však jsme na Luka Lampertiho, debutanta v dresu Soudal Quick-Step. Američan začal letošní sezónu ve skvělé formě a ukázal, že je nejenom rychlý ve spurtu, ale také velmi slušně přejíždí kopce. A to se na Sanremu hodí. Nejspíš to pro něj bude první střet s realitou, zjistí jak těžké to je proti Van der Poelovi a Pogačarovi, ale ani bychom se nedivili, kdyby zajel výsledek v první desítce. 

Sanremo na Eurosportu od startu do cíle 

První monument sezóny můžete na Eurosportu sledovat od úplného startu, ale nedělejte to. 288 kilometrů dlouhý závod bude zajímavý až v závěrečné hodině a půl. Doporučujeme závod začít sledovat před Tre Capi, stoupáními Capo Mele, Capo Cervo a Capo Berta. Tedy asi 55 kilometrů před cílem. Možná je lepší začít se dívat takových 70 kilometrů před cílem, abyste stihli nasát atmosféru a vnímali stoupající napětí prvního opravdu důležitého závodu roku. Vidět stoupání na Cipressu už je vyloženě povinnost. Nalaďte si Eurosport nejlépe od 15 hodin. Cíl by podle nejrychlejšího scénáře (průměr 44 km/h) měl být v 16:47. 

Favorité 115. ročníku Milán-Sanremo

⭐⭐⭐⭐⭐ - 

⭐⭐⭐⭐ Mathieu van der Poel 

⭐⭐⭐ Tadej Pogačar, Mads Pedersen

⭐⭐ Matej Mohorič, Alberto Bettiol

⭐ Tom Pidcock, Filippo Ganna, Christophe Laporte, Luke Lamperti, Jasper Philipsen