Van der Poel se v klidu rozjel, ve čtvrtém z osmi okruhů zrychlil, tedy absolvoval slušný tempový trénink a v závěru se stihl v klidu vyjet. S tratí si hrál s nadšením a přirozeně jako dítě v hračkářství. Vyhrál tu počtvrté, v sezoně podesáté, světový pohár už posedmatřicáté (celkem 45x na pódiu), víckrát to dokázal jen Sven Nys (50, resp. 82x).

„Jsem spokojený, nechtěl jsem víc plýtvat energií, čeká mě trénink ve Španělsku,“ řekl. „Deset jedniček z deseti možných? To se mi ve škole moc nedařilo,“ usmál se pak. „Byla poprvé zima, chvíli trvalo, než jsem se dostal do tempa a taky Joris jel dobře. Ani po útoku vepředu jsem se moc nezahřál,“ dodal.

Za ním se honila čtverka 2:2 (Nizozemci x Belgánům, Trek x Crelan) ve složení Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar a Laurens Sweeck, Toon Vandebosch. Ten se držel na chvostu a ke konci po drobném zaváhání odpadl. Nieuwenhuis potvrdil již dlouhodobou kvalitu a podržel si druhou pozici, zajel stejně rychlé jedno kolo jako Van der Poel. Sweeck se připomenul, že jeho forma roste, a skončil třetí. Smutný byl tentokrát Ronhaar. A také osmý Lars van der Haar (Baloise/Trek). Do závodního kolotoče se po nemoci vrátil Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen). Není zdaleka v pohodě, ale vydřel šesté místo a udržuje si 25bodový náskok v čele pořadí světového poháru. Jeho parťák Michael Vanthourenhout po včerejším vítězství brzy odpadl a v polovině dokonce zabalil. Po pádu hnedle po startu skončil i britský mistr Cameron Mason (Cyclocross Reds 777), který tak naštval svého kouče.

Michael Boroš (Elkov/Kasper) vyrazil slušně, pak se zamotal do problémů a znovu musel dotahovat. Vyšlo z toho 16. místo, za sebou nechal Kuhna a Orts Lloreta. Jakub Říman (AŠ Mladá Boleslav) skončil 52., Pavel Jindřich (ČEZ Tábor) nedojel a Zdeněk Štybar nestartoval.

Pieterse měla smůlu i štěstí, Brand si natloukla nos

Z elitní ženské čtyřky chyběly podle plánu Fem Van Empel (Visma/LaB), která letos světovému poháru mnoho nedala a už trénuje s týmem ve Španělsku, a Ceylin del Carmen Alvarado, která si včera namohla záda. Puck Pieterse (obě Alpecin/Deceuninck) měla brzy defekt, naštěstí blízko depu, přesto ztratila pozice. Toho využila Lucinda Brand (Baloise/Trek Lions) a vyrazila dopředu. Prudké sjezdy v písku zvládala a držela náskok, jenže pak nečekaně v mírnějším klesání v relativně větší rychlosti podklouzla, doslova si natloukla nos a se zkrvaveným obličejem s podezřením a zlomeninu nosu odstoupila. Naposledy nedojela závod před 400 dny… Pieterse se tak ocitla na čele a už ho nepustila. Vyhrála počtvrté v řadě, tři svěťáky a jednu Superprestige… „Měla jsem smůlu s defektem a pak štěstí s nehodou Lucindy. Doufám, že bude v pořádku. Já jsem jela v písku na jistotu, lepší je tady zůstat v sedle než spadnout,“ povídala.

GDQT2QTWYAAiCkG.jpeg

Druhé a třetí místo bylo brzy také jasné, včerejší dobrou formu potvrdily Inge van der Heijden (Crelan/Corendon, - 24) a Zoe Backstedt (Canyon/Sram, -41). „Překvapilo nás to, je to jako vítězství,“ uvedly obě.

O čtvrtou příčku se ucházelo kvarteto. Až v konci z něho odjela Annemarie Worst (Cyclocross Reds 777). Kristýna Zemanová (Brilon Mladá Boleslav) v písečném stoupání lehce zaostala, ale pak parádně zdolala Lauru Verdonschot (De Ceuster/Bonache) 

 získala i druhé místo v U23. Stejně mladá Leonie Bentveld (Pauwels Sauzen) už jim nestačila. Julia Kopecky byla 33., první dojetá o kolo, Bára Jeřábková (Brilon) 37.

Zemanová byla už letos čtvrtá ve Val di Sole, ale tam se jelo na sněhu a se slabším polem, tento výsledek se dá tedy označit za její dosud nejcennější. „Užila jsem si to, jelo se mi dobře. Žádné technické problémy, start docela dobrý, posouvala se dopředu. Chvíli až na čtvrté místo. Přetahovaly jsme se tam, nebylo si kde odpočinout, Po chybách jsme se zase dojely. Sjezd v písku byl nebezpečný, hodně hluboký, nechtěla jsem se domlátit. Holky pak do kopce se zase seskakovaly dřív, já jsem se snažila najet něco raději tam, kde to šlo,“ popisovala vývoj. Rozbitou Brand u trati zaznamenala, ale nenechala se rozhodit. Teď ji čeká trénink doma, do Tábora vyrazí až v sobotu. 

Příští víkend se jedou národní šampionáty, ten český právě v Táboře, třeba belgický v Meulebeke. Světový pohár má na programu ještě dva závody, 21. ledna ve španělském Benidormu a 28. v Hoogerheide v Nizozemsku.

Průběžné pořadí světového poháru po 12 ze 14 závodů

Ženy: Alvarado 312, 2. Pieterse 260, 3. Brand 237, ...13. Zemanová 126, 38. Hladíková 17, 49. Kopecky 11, 59. Jeřábková 8, 60. Vaníčková 7.

Muži: 1. Iserbyt 295, 2. Nieuwenhuis 270, 3. Ronhaar 260,… 24. Boroš 66.