Na trase tři vrchařské prémie 3. kategorie. Vrchol té poslední 10 km před cílem, z nichž větší část se odehrála ve sjezdu. 

Pár kilometrů po startu odjelo sedm lidí, každý ze španělských týmů - vyjma Movistaru - tu měl po člověku. Dokonce dva belgický Bingoal WB. Gorka Sorarrain (Caja Rural-Seguros RGA) tady měl jasnou motivaci: udržet dres nejlepšího vrchaře. Spolujezdci v úniku mu to nedávali zadarmo, ale i tak své postavení upevnil. 

42 km před cílem se do pádu v pelotonu zamotali hned tři jezdci Jayco AlUla včetně spolulídra Eddie Dunbara. Všichni se ale dokázali vrátit do balíku ještě před poslední VP, v jejímž průběhu byli dostiženi poslední z uprchlíků.

GFQPJvcXwAADkGS.jpg

Smůlu měl i jeden z favoritů dnešního dojezdu Jonathan Milan (Lidl-Trek), když pár kilometrů pod vrcholem musel řešit defekt, což ho nakonec v cíli stálo ztrátu přesahující 4 minuty.

S blížícím se vrcholem kopce se začaly množit útoky jednotlivců, z nichž vynikl Felix Großschartner (UAE Emirates), který také projel jako první čárou prémie před Buitragem (Bahrain-Victorious) a Vlasovem (BORA-hansgrohe). Do hodně točivého sjezdu šla na čele skupina zhruba 40 závodníků. A z ní 6 km před cílem odjel sjezdař par excellence Matej Mohorič (Bahrain).

Dalším ze smolařů etapy byl Pavel Sivakov (UAE), jehož stál defekt 4 km před cílem manko blížící se minutě na vítěze etapy . Tím se stal Matej Mohorič, který si ve sjezdu udělal takový náskok, že posledních 1,5 km v mírně zvlněném terénu mu už ve vítězství nezabránilo.

GFQQEUxWcAA6rvD.jpg

V cíli měl náskok 13 vteřin na skupinu o 33 lidech, z níž jako poslední projel páskou Alessandro Tonelli, takže i do zítřejší etapy vstoupí v dresu lídra závodu s výhodou 1:08 min. právě na Mohoriče.

Z favoritů celkového pořadí dnes připsali manko oba smolaři, tedy jak Sivakov, tak Dunbar.

Zítra to vypadá na koncovku početnější skupiny a v pátek to přijde: královská etapa, která by měla rozhodnout o konečném pořadí.

"Sjezd byl velmi rychlý, ale i tak jsem se snažil neriskovat havárii. Nakonec to stačilo, abych to dotáhl až do cíle," řekl Mohorič v bleskovém rozhovoru. „Byla to etapa, která mi nejvíce vyhovovala, takže byla mým hlavním cílem v tomto závodě. Včerejší etapa taky trochu, ale pokazili mi to lidi v úniku.“

33449.jpg

Je to můj dolaďovací závod, abych se dostal do své nejlepší formy na klasiky, počínaje Omloopem. Můj trenér se tento týden smál, že mě musí brzdit v tréninku, protože pak bych byl na své nejvyšší úrovni příliš brzy. Ale já to vidím jinak. Snažím se maximálně využít všechny příležitosti, které se naskytnou. Pokud je promarníte, nevrátí se, protože dobré roky vaší kariéry rychle ubíhají. A rozdíl mezi výhrou a prohrou je velmi malý,“ pokračoval tenhle super sjezdař, který své umění předvedl v krystalické podobě a před nejpočetnějším možným publikem před dvěma roky při Milano-Sanremo.

Máme tady jeden z nejsilnějších týmů a nejsme aktivní pro nic za nic. Chceme začít rok dobrými výsledky, posílit morálku v týmu a nabudit emoce pro velké klasiky. Pello Blibao a Santiago Buitrago to musí udělat za nás všechny v celkové klasifikaci, pro mě jsou ty kopce ve čtvrté etapě příliš těžké,“ dodal Mohorič.