50 km před cílem jela vepředu trojice, kterou hlavní skupina postupně sjížděla. Na poslední vrchařské prémii to ještě poslednímu z úniku Jonasi Kochovi (CCC) vyšlo na prémii a bezprostředně po jejím projetí byl polapen. Kochovi právě tohle přineslo v konečném součtu dres nejlepšího vrchaře.

V posledních desítkách kilometrů jeli velmi aktivně cyklisté EF Pro Cycling, CCC a druhodivizního domácího Nippo Delko. Před závěrečným stoupáním byli dokonce v úniku dva mužové tohoto celku El Fares a Šiškevičus a zkoušeli to i v závěrečném 3 km stoupání.

Od úpatí kopce začali kontrolovat čelo především cyklisté Astany, kterým se snažili konkurovat jezdci EF a Ineosu. 2 km před cílem nastoupil Alexandr Vlasov (Astana) a jeho nástup byl tak drtivý, že na něj nikdo nebyl schopen reagovat. Několik pokusů o nástup bezpečně pokryli ostatní kolegové vedoucího muže, kteří byli ve stále řídnoucí skupině ještě ve třech. Naprosto v klidu se držel na nejpřednějších pozicích Alexey Lutsenko, na němž bylo vidět, že má na o hodně víc, než musel vynakládat.

Vlasovovi nejenže nedocházely síly, ale byl schopen náskok ještě navýšit na konečných 24 sekund na druhého Wilco Keldermana (Sunweb), kterého doplnil na 16. místě Sam Oomen (24 let). Famózní výsledek, když vezmeme v úvahu, že ho dosáhl sám proti početné skupině skvělých vrchařů na pouhých 2 závěrečných kilometrech. Lutsenko zaspurtoval za nastupujícím Keldermanem na třetím místě.

První letošní vítězství Astany. Skoro to vypadá, že ke skupině mladých lídrů největších závodů Bernalovi, Pogačarovi a Evenepoelovi se přidává další, v případě Vlasova 23 letá nastupující hvězda světové cyklistiky.

Astana měla v první dvacítce ještě Alexe Aranburu (24) a Gorku Izagirre. Velmi dobře si vedli i cyklisté EF, z nichž nejlepší byl na 4. místě Magnus Cort, ale v první skupině měli ještě Hugh Carthyho. Skvělý výkon předvedl 20 letý nováček v Deceuninck-Quick Step Andrea Bagioli, který dokončil na 5. místě. Z Ineosu byl nakonec nejlepší Eddie Dunbar (23) na 6. pozici, 12. dojel Sivakov (22). Všichni tři vrchaři Groupama-FDJ, Pinot (7.), Gaudu (10./23 let) i Molard (20.) se umístili do dvacítky v první skupině. Quintana z Arkéa dojel 8., ale Barguil až 30. se ztrátou 44 sekund. Geniéz z AG2R vzdal, nejlepší z týmu byl tedy Aurélien Paret-Peintre (23) na 9. místě. Z Cofidisu potvrdil nejlepší vrchařskou výkonnost Jesús Herrada na 13. příčce. Nejlepší z Jumba byl 18. Sepp Kuss. Z World Tour týmů propadli cyklisté Movistaru, Treku a Israele. Z ProConti týmů se kromě Quintany udržel s nejlepšími ještě Julien El Fares (14.).

CCC mělo vepředu nakonec dva muže, kteří na nejlepší, vyjma Vlasova, ztratili jen několik sekund: na 19. místě nováčka Attilu Valtera (21) a na 21. Fausto Masnadu. Jan Hirt dokončil na 89. místě se ztrátou 6:56 min. Vypadá to na tři možnosti. Buď Honza Hirt nemá potřebnou výkonnost, nebo neměl den anebo – a předpokládám, že všichni v to doufáme – se šetřil na Mont Ventoux, který by mu měl sedět podstatně víc než dnešní „krátká“ stojka.

NTT Pro Cycling tentokrát nic moc. Nebyli nejhorší, ale na nejlepší to nestačilo. Nejlepší Domenico Pozzovivo dojel 31. se ztrátou 44 sekund a Amanuel Gebreigzabhier si na 37. místě přičetl ztrátu 1:07 min. Roman Kreuziger jako třetí z týmu dokončil na 44. místě se ztrátou 1:38 min.

Zítra tedy nejprve rozcvička v podobě dvou kopců a pak už Mont Ventoux. Uvidíme, zda Astana potvrdí svou dominanci. Ovšem jiný den, jiný kopec a možná trošku jiní lidé. Rozdíl mezi 2. a 20. totiž činí pouhé 2 sekundy.

Doufejme, že vidět budou i oba naši cyklisté.