Na 206 km čekalo na závodníky 2,5 tisíce výškových metrů. Přesto nebo právě proto to byla etapa, kde se dal předpokládat hromadný dojezd. Jediná vrchařská prémie čekala na 25 km. Po dlouhém sjezdu přišel na řadu docela zvlněný terén, rozhodující se však jevilo, že závěrečných 30 km se odehrálo převážně v klesání. Pokud by na spurt došlo, pak mezi favority bylo možno počítat Grovese (BikeExchange), Bauhause (Bahrain) či Molana (UAE), přičemž na nejúčinnější týmovou podporu mohl v závěru etapy spoléhat vítěz druhé etapy Kaden Groves, a to i přesto, že Michael Matthews už závod opustil.

20 km po startu se podařilo odjet trojici Španělů Berrade (Kern Pharma), Nicolau (Caja Rural) a Martín (Euskaltel). Po 50 km slezl z kola Molano. Od 100. do 120. km peloton zrychlil natolik, že by uprchlíky dojel zbytečně brzo, takže se zvolnilo a trio Španělů si mohlo ještě 60 km užívat pozornosti kamer, než byli 20 km před cílem dojeti. 

17 km před cílem se nacházela sprinterská prémie, Costa (UAE) dovezl pro jeden bod Almeidu, a ten se tak dostal do čela průběžné klasifikace. Závěr nebyl sice nijak zvlášť, co se týče profilu, náročný, ale úplná rovina to nebyla. Čehož pár jezdců využilo k pokusu o trhák, ale jak v případě Bakelantse (Intermarché), tak Costy i Carapaze (Ineos) měly jen jepičí trvání.

Schylovalo se k hromadné koncovce. 2 km před cílem se na špici srovnali tři lidi BikeExchange, ale jednak to bylo dost brzo a jednak se jejich vlak nakonec rozpadl. Kilometr před cílem na kruhovém objezdu ve chvíli, kdy se sjížděly oba proudy dohromady, kontroloval Van Wilder (Quick-Step) situaci za sebou, narazil do jezdce příjíždějího zleva a už se válel. Naštěstí pouze on.

Tahle smůla se ale nakonec obrátila ve prospěch týmu. V chaotickém závěru, včetně strkanic rukou, se agresívní jízdou dokázal prosadit 21letý nováček týmu Ethan Vernon. Jeho radost byla nelíčená!

Zítra tedy odstartuje do etapy v dresu lídra závodu Joao Almeida s nákokem 1 vteřiny na Naira Quintanu.