Pouze 65 kilometrů dlouhá 17. etapa Tour de France vedoucí přes tři velká stoupání měla nabídnout otevřené závodění, ale dočkali jsme se ho až v cílovém stoupání Col du Portet. Závodníci nechtěli útočit v ročních dvou vrchařských prémiích kvůli větru, který aktivní cyklistice nenahrával. 

Unikla početná skupina, ve které byli Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Rafal Majka (BORA-hansgrohe) a hlavně Alejandro Valverde (Movistar). Alaphilippe byl na první i prémii druhý a druhou vyhrál a opět si pomohl v soutěži o puntíkovaný dres. 

Jako první na Col du Portet, na samotném začátku kopce, zaútočil Daniel Martin (UAE Emirates) a s ním odjel Nairo Quintana (Movistar). Kolumbijec se brzo zbavil Martina a pokračoval ve stíhání uprchlíků. Tým Sky nijak nereagoval, ani nikdo další z favoritů, protože Quintana ztrácel už příliš v průběžném pořadí. 

13 kilometrů před cílem poprvé zaútočil Primož Roglič (LottoNL Jumbo), ale Chris Froome (Sky) byl hned za ním a jeho pokus neutralizoval. Geraint Thomas (Sky) si hlídal Toma Dumoulina (Sunweb). Nairo Quintana dojel Alejandra Valverdeho, který mu jel chvíli tempo, držel se s nimi i Rafal Majka. 

Po odstoupení Valverdeho vydržel Majka s Quintanou do mety 6,5 kilometru před cílem. Poté už pokračoval Quintana sám. Odstup 30 sekund držel Daniel Martin a více než minutu ztrácela skupina kolem žlutého Gerainta Thomase. Tým Sky udržoval poklidné tempo, protože Chris Froome se necítil dobře, ale 6 kilometrů před cílem přesto odpadl Romain Bardet (AG2R La Mondiale). 

Ve skupině byl aktivní hlavně Primož Roglič. 3 kilometry před cílem nastoupil a utrhl Chrise Frooma. Thomas reagoval bez problému. 2 kilometry před cílem zaútočil Tom Dumoulin a s Froomem zůstal Egan Bernal (Sky), dnes mimořádně silný domestik. Jel s nimi také Mikel Landa (Movistar). Roglič naposledy zaútočil 1,5 kilometru před cílem a tentokrát měl problém Dumoulin, ale vrátil se ke Slovinci a Thomasovi. 

Quintana dorazil na vrchol s náskokem 28 sekund před Danielem Martinem. Geraint Thomas v závěru zrychlil a dojel třetí, 47 sekund za vítězem a 5 sekund před Rogličem a Dumoulinem. Steven Kruijswijk (LottoNL Jumbo) ztratil 1:05 a Chris Froome 1:35. Romain Bardet zaostal o 2:35. 

Celkově tedy navýšil Geraint Thomas vedení. Druhý Tom Dumoulin ztrácí už 1:59 a Velšan je velmi blízko celkovému vítězství na Tour. Na třetí místo spadl Chris Froome. Má odstup 2:31 a jen 16 sekund za ním je Primož Roglič. 

Nairo Quintana si polepšil o tři příčky, nyní je pátý, ale jeho ztráta je velká, celkem 3:30. Kruijswijk postoupil na šesté místo a Landa klesl na sedmé. Nejvíc si pohoršil Romain Bardet, nyní osmý. Na deváté místo se posunul Daniel Martin a první desítku uzavírá Jakob Fuglsang (Astana), ačkoliv v etapě ztratil 4 minuty. 

Velký krok k bílému dresu pro vítěze soutěže do 25 let udělal Pierre Latour (AG2R La Mondiale) sice pracoval na čele hlavní skupiny v druhém stoupání a použil spoustu svých sil, ale stejně porazil Guillauma Martina (Wanty Groupe Gobert) o téměř 4 minuty. V celkovém pořadí před ním vede s náskokem 6:27 Přiblížil se Egan Bernal, ale i tak ztrácí 8:31 na Latoura. 

Peter Sagan (BORA-hansgrohe) tvrdě upadl ve sjezdu z Col d'Adet, ale etapu dokončil a nadále vede bodovací soutěž. Julian Alaphilippe opět navýšil vedení ve vrchařské soutěži. Má 140 bodů, zatímco druhý Warren Barguil (Fortuneo - Samsic) pouze 73 body. V týmové soutěži se vrátil do čela Movistar. 

Nejbojovnějším mužem etapy byl vyhlášen Tanel Kangert (Astana), který strávil většinu etapy v úniku a byl dostižen až v cílovém výjezdu. 

Foto Sirotti