Nebudeme řešit naše sportovní naděje, ale hned první den získali sprinteři stříbro. Chceme se podívat na to, jaká hala stojí v Bulharsku a jak je využívána. Pochopitelně nás to zajímá v souvislosti s eventuální výstavbou velodromu v Brně.

Bulharsko je balkánský stát a je zde cyklistika trochu méně populární než v České republice. Má sedm miliónů obyvtel, tedy nějakých 70 % České republiky. HDP na obyvatele je přibližně 18 tisíc dolarů. Plovdiv je druhým největším městem Bulharska a má 350 000 obyvatel.

Mládež místního klubu

Takže Plovdiv můžeme srovnávat s Brnem, druhým největším městem České republiky (380 000 obyvatel), kde se mluví o výstavbě české haly s velodromem. Česká republika má HDP téměř 40 tisíc dolarů na obyvatele, tedy více než dvojnásobek proti Bulharsku.

V Bulharsku se podařilo postavit cyklistický velodrom, u nás zatím ne. Jedná se o jediný krytý velodrom na Balkáně a druhou největší sportovní halu v Bulharsku. 

Žádná čísla tedy nestojí proti myšlence vybudovat velodrom také v Brně. Pokud mělo smysl postavit takové sportoviště v Bulharsku a uspořádat zde akci mezinárodního formátu.


Ani zde se nebudovala hala jednoduše a potýkala se s problémem financování a problémy s dodržováním termínů. Stojí na místě bývalého otevřeného velodromu.

Původní Kolodrum

Hala se začala budovat za soukromé peníze, které ovšem došly. Stavební firma zkrachovala a výstavba se zastavila. Nakonec budování haly a velodrom převzal a profinancoval stát. Cenu se nám nepodařilo dopátrat.

A facebookové stránky "Kolodrumu" nás přivádí do reality akcí v této hale. Zřejmě jí ve sportu nejvíce vytěžuje a divácky obsazuje volejbal.

Na facebookových stránkách haly se nejčastěji objevují příspěvky z volejbalu

Konají se zde koncerty různých žánrů. Byly zde pořádány boxerské zápasy.Zajímavostí je to, že zde pořádal Rumunský cyklistický svaz své mistráky. Podobně by se asi využívala hala v Brně, pokud by se postavila.


Pochopitelně se z webu nedozvíme ekonomickou podstatu fungování haly, její provozní náklady a návratnost alespoň provozních nákladů. 

Hala je pro šest tisíc diváků. Dráha ze severského modřínu je 250 metrů dlouhá a sedm metrů široká.