Už dříve v sezóně skončili například Damiano Cunego, Matthew Brammeier a Bram Tankink, ale i mladší závodníci, jako Michael Kolář a Truls Korsaeth. Nyní, s posledními evropskými závody, se loučí další. 


Franco Pellizotti 

Ital si kariéru pořádně prodloužil. V lednu mu bude 41 let, ale stále byl velmi platným členem týmu Bahrain Merida a italské reprezentace. Jako věrný domestik Vincenza Nibaliho letos objel Tour de France, Vueltu, Mistrovství světa a skončil tuto sobotu na Kolem Lombardie. Už v neděli se začal zaučovat jako sportovní ředitel a od cyklistiky si tak neodpočine.  

Největšími úspěchy Pellizottiho kariéry jsou dvě etapy na Giru, čtvrté místo v celkovém pořadí Gira (jednou byl i třetí, ale kvůli dopingu byl diskvalifikován), vítězství v etapách na Paříž - Nice, Tirreno - Adriatico a Kolem Baskicka. A také byl nejlepším vrchařem Tour de France.  


Simon Gerrans

Jeden z nejlepších klasikářů svojí generace se loučí ve 38 letech. Gerrans patří k nejlepším australským cyklistům historie. Vyhrál Lutych - Bastogne - Lutych a Milán - Sanremo, dále etapy na všech třech Grand Tours, držel žlutý trikot na Tour de France a vyhrál jednorázovky v Montrealu (2x), Quebecu a Plouay. A se čtyřmi triumfy je rekordmanem Tour Down Under. 

Svými úspěchy držel první velký australský tým GreenEdge (Orica, Mitchelton) v prvních letech. Přesto odtud na poslední sezónu odešel do BMC. Letos už si nové angažmá nehledal, protože jeho výkonnost nebyla jako dřív. Se 33 profesionálními vítěstvími může být se svou dlouhou kariérou velmi spokojený. 


Sylvain Chavanel

Francouzský veterán je rekordmanem v počtu startů na Tour de France. A na nejslavnějším závodě světa slavil i své největší úspěchy. Vyhrál tři etapy a jel i ve žlutém dresu. Byl však především klasikář, ačkoliv žádný monument nikdy nevyhrál. Zvítězil v klasice v Plouay, na Dwars door Vlaanderen a Brabantském šípu. Vítězství na monumentu byl nejblíže v roce 2011, kdy prohrál na Kolem Flander jen s Nickem Nuyensem. Jel 44 monumentální klasiky, ale jen jednou byl na pódiu a pětkrát v první desítce. 


Igor Anton

Už nikdy se nedozvíme, jak by vše skončilo, kdyby Igor Anton neměl tvrdý pád ve 14. etapě Vuelty 2010. Anton vedl celkové pořadí a byl mimořádně silný, vyhrál dvě etapy a v kopcích řádil. Byl hlavním favoritem, ale spadl a už nikdy se nevrátil v tak vynikající kondici. Jeho nejslavnějším úspěchem je vítězství v etapě na Monte Zoncolan na Giru 2011, kde porazil i Alberta Contadora.  

Kariéru ukončil po Vueltě ve 35 letech. Absolvoval 21 Grand Tours a vyhrál čtrnáct závodů. 


Przemyslaw Niemiec

Polský vrchař byl vždy především loajální domestik. Mezi profesionály se prosadil až pozdě, v roce 2011. Jeho největším úspěchem je šesté místo na Giru, dále vyhrál etapu na Vueltě, dvě etapy na Kolem Trentina a celkové pořadí Route du Sud. Celkem 13 závodů. Sympatický závodník končí ve 38 letech.   


Robert Kišerlovski

Jeden z mála chorvatských profesionálů končí poměrně brzo, už ve 32 letech. Vrstevníkovi Romana Kreuzigera byla předvídána velká budoucnost, především v kopcích. Předpoklady ale nikdy nenaplnil. Vyhrál dva profesionální závody, skončil dvakrát desátý na Giru a v top 10 na velkých závodech Tirreno - Adriatico, Valonský šíp, Kolem Katalánska a Kolem Slovinska. Kariéru ukončil na Kolem Lombardie.


Jeremy Roy

Muž, který strávil celou kariéru v týmech Marca Madiota. V FDJ závodil šestnáct sezón. Byl především cenným domestikem, pravidelně se pouštěl do dlouhých úniků a největším úspěchem je vítězství v etapě na Paříž - Nice. Kariéru chtěl ukončit už na Paříž - Tours, ale byl povolán i na italské klasiky a byl u toho, když Thibaut Pinot vyhrál Milano - Torino a Kolem Lombardie. Končí ve 35 letech sedmým místem v Časovce národů ve Francii.  


Gregory Rast

Švýcarský domestik byl dlouhá léta oporou týmů Johana Bruyneela. Skoro celou kariéru strávil na kole Trek, kromě úvodních let ve Phonaku. Jeho největším osobním úspěchem je vítězství v etapě Kolem Švýcarska, ale byl hlavně pomocníkem v rovinatých závodech. Odchází ve 38 letech. 


Borut Božič 

Také slovinský sprinter a klasikář Borut Božič patří k úspěšnému ročníku 1980. Vyhrál 21 závodů, většinou menších, ale radoval se i v etapách Kolem Polska, Kolem Británie, Kolem Belgie a Kolem Švýcarska, ale zejména vyhrál etapu na Vueltě. Vystřídal mnoho týmů, závodil za Perutninu Ptuj, LPR, Collstrop, Vacansoleil, Astanu, Cofidis a Bahrain Merida. 


Mathew Hayman

Vítěz Paříž - Roubaix letos ještě nekončí, ale v příštím roce objede jediný závod, domácí Tour Down Under. Končí ve 40 letech a po neuvěřitelných dvaceti sezónách. Vždy byl velmi loajální, závodil jen za tři týmy, deset let za Rabobank, čtyři roky ve Sky a šest let v Mitchelton-Scott. Vyhrál pouhé tři závody, Kolem Saska, Paříž - Bourges a samozřejmě Paříž - Roubaix. A na to se nikdy nezapomene. 

Foto Sirotti