V polovině 154 km dlouhé etapy z Opatije do Labinu, kdy měli cyklisté za sebou tři vrchařské prémie, z toho dvě jedničky, jela na čele necelá dvacítka závodníků, v níž byli s dvěma výjimkami všichni z první dvanáctky průběžného pořadí. Chyběl však vedoucí muž Jonathan Milan (Bahrain) a také průběžné osmý Jonas Gregaard (Uno-X).

Většina lídrů svých týmů tu měla k ruce minimálně jednoho pomocníka. Platilo to o Jumbo-Visma (Vingegaard), Ineosu (Rivera), Bahrainu (Mohorič), EOLO (Albanese), B&B (Laurance), DSM (Onley), Uno-X i Caja Rural.

Byl tu i Alexis Guerin, který se v první části etapy vydal za body na vrchařských prémiích, což mu vyneslo s definitivní platností zelený dres, pokud dokončí zítřejší poslední etapu. Jeho motivaci ukázat se podporuje skutečnost, že řeší nové angažmá.

Za touto skupinou jela dvanáctka dalších, kde pro Milana usilovně pracovali Caruso a Pernsteiner a jimž se dařilo postupně snižovat ztrátu z více jak 2 minut na necelou minutu. Jenže pouze do doby, než se najelo do závěrečné pasáže, v níž se třikrát do cesty závodníkům postavilo náročné cílové stoupání.

Trasa byla naplánována tak, že v prvním případě šlo o 6 km stoupání, v druhém 3 km a v třetím 2 km. Cíl byl totiž umístěn zhruba v polovině kopce. A stoupání to bylo náročné jak sklonem (5,5%), tak povrchem. Většina se totiž odehrávala na městské dlažbě.

A právě v této pasáži si to první skupina začala rozdávat o vítězství v etapě i o co nejlepší postavení v průběžném pořadí. První výjezd rozdělil skupinu na dvě části. Z Bahrainu v té první byli Mohorič i Buitrago, z DSM Onley i Hamilton, z Ineosu Rivera i Fraile. Byli tu i Albanese, Traen (Uno-X) a Vingegaard, který už ale o svého pomocníka Gijse Leemreizeho přišel v předešlé části etapy, kdy se nejvíce staral o to, aby skupina nebyla zezadu dojeta.

Po druhém výjezdu zůstalo vepředu pouze šest lidí: Vingegaard, Mohorič, Onley, Albanese, Rivera a Traen. Dánovi skoro nikdo nevystřídal, protože všichni předpokládali a v průběhu etapy i viděli, že jeho výkonnost je mimořádně vysoká a že vyrovnat se mu bude nanejvýš obtížné. A to byl také důvod, proč se před závěrečným výjezdem podařilo dopředu doskočit další šestici, na čemž měli největší podíl jezdci B&B Laurance a Rolland.

A byl to velezkušený Francouz, který 3 km před cílem atakoval. Do útoku dal všechny síly a zkusil to vabank. Za ním se sice trošku taktizovalo, ale zase ne natolik, aby mu soupeři umožnili získat 13. vítězství jeho předlouhé kariéry, kam spadají i etapy z Tour a Gira. Pořád totiž ve skupině pronásledovatelů byli lidi na práci. Ať už Buitrago, Hamilton či Fraile.

Sto metrů před cílem se kolem Rollanda přehnal Vingegaard s Onleyem za zády. Mladý Brit jako už tady tradičně dělal Dánovi největší potíže, ale Vingegaard se s nimi dokázal úspěšně vypořádat. Vyhrál etapu a získal červený dres lídra závodu.

Zítřejší etapa mu navíc profilem nahrává natolik, že by ho měl dovézt až do záhřebského cíle. Je celá rovinatá a v závěru se jede dvakrát přes krátké, strmější stoupání, než se krátkým sjezdem dostanou cyklisté do cíle.

"Měli jsme v plánu zaútočit už v dlouhém stoupání po 40 kilometrech a dobře jsme to provedli. Tým byl super silný, zvláště Gijs Leemreize," řekl Vingegaard. "Myslím, že Gijs jel vepředu asi osmdesát kilometrů. Jsem rád, že jsem to mohl dokončit," dodal k týmové podpoře vítěz letošní Tour de France.

K souboji o dnešní etapu a k zítřku řekl: "Začal jsem trochu příliš brzy, ale s posledními silami se mi podařilo překročit cílovou čáru jako první. Zítra bude další hektický a těžký den se spoustou bonusových sekund. Nejsem si v žádném případě jistý celkovým vítězstvím. Budeme muset být velmi ostražití. Jsem však se svou formou spokojený."

Michal Schlegel dnes dorazil do cíle na 20. místě v nepočetné druhé skupině, ovšem se ztrátou deseti minut.