Už 5 km po startu dnešní 164 km dlouhé etapy z Gratangenu do Harstadu odjela devítka cyklistů, z nichž nejlépe postaveným v průběžném pořadí byl Francouz Delettre z týmu Delko, který měl odstup na lídra závodu bez vteřiny 4 minuty. I proto jim peloton v průběhu dlouhého úniku nedal víc jak necelé 3 minuty.

Nejznámějšími jmény v úniku byli Niki Terpstra (TotalEnergies) a Philipp Walsleben (Alpecin-Fenix). A byli to oni dva, kteří když se 5 km před cílem přiblížil peloton na 15 sekund, opustili zbylé tři muže, kteří vepředu ve vertikálně i horizontálně členitých cílových okruzích zbyli.

V hlavní skupině velmi pečlivě hlídali každý nástup cyklisté Alpecin-Fenix včetně v tomto směru velmi aktivního Petra Vakoče, neboť věřili, že v cílovém stoupání se jejich týmový kolega dokáže prosadit. A nezmýlili se.

Terpstra sice razantně v závěru cílového stoupání, které mělo vrchol 100 metrů před páskou, nastoupil, ale Walsleben nejenže dokázal odolat, ale přestože to oba nesmírně bolelo, dostat se před soupeře a zvítězit. Takže Terpstra se ani po 1225 dnech od svého posledního vítězství na prestižních Flandrech nedočkal výhry v podniku UCI.

Posledním mužem z úniku, který dokázal udržet minimální náskok před dotírajícími soupeři z hlavní skupiny, byl Delettre. Čímž pobral poslední možné bonifikační vteřiny a Ekingovi (Intermarché) jeho 4. a Lafayovi (Cofidis) jeho 9. místo už nebylo nic platné v souboji o celkové prvenství.

Petr Vakoč dokončil na 10. místě a hned za ním totiž proťal cílovou pásku Ben Hermans (Israel) ve žlutém dresu, čímž stvrdil své vítězství v tomto etapovém závodě.

Mladíky vyhrál Lafay, vrchaře Dversnes (Coop), bodovací soutěž Kristoff (Norsko/UAE) a v týmech byla nejlepší Astana.

Petru Vakočovi v konečném pořadí patří 17. příčka, Lubomír Petruš je klasifikován na 75. místě.