Pořadatelé tentokrát připravili závod o čtyřech dílech a s gradující obtížností. Na úvod čeká 7 km rovinatý prolog v Berre-l´Étang.

První, 152 km dlouhá etapa z Istres do Saintes-Maries-de-la-Mer obsahuje sice na 28. km vrchařskou trojku, ale pak až do cíle je to naprostá rovina. Ale jede se u moře a tam obvykle fouká.

Druhá 181 km měřící etapa z Arles do Manosque už je dost zvlněná, po pozvolnějším začátku se najede do obtížnějších stoupání, z nichž tři jsou klasifikovány jako vrchařské prémie, přičemž nejtěžší (6,6 km, 4,8%) má vrchol 30 km před cílem. A po sjezdu pokračuje zvlněný terén až do cíle, který je umístěn na konci 2 km stoupání průměrné náročnosti.

Vše vyvrcholí závěrečnou etapou o délce 166 km, která rozhodne o konečném vítězi celého závodu. Startuje se v místě cíle předešlé etapy a zamíří se na sever do strmějších kopců Provensálských Alp. Nejprve si cyklisté dají dvakrát zvlněný okruh s vrchařskou trojkou, aby se o celkové prvenství utkali v závěrečném stoupání do Montagne de Lure o parametrech 13,4 km, průměrným sklonem 6,5% a maximem kolem 8%.

Jak vidno, příležitost tu najdou jak sprinteři, tak klasikáři i vrchaři. Loňský ročník vyhrál ještě v dresu Ineosu Iván Sosa (na titulním snímku) před Julianem Alaphilippem (Quick-Step) a Eganem Bernalem (Ineos). Oba prvně jmenovaní si loňskou účast zopakují. Z vítězů předešlých ročníků tu budou startovat Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) a Gorka Izagirre (Movistar).

Peloton bude tvořit 11 World týmů a po třech domácích Pro a Conti týmech. Mezi favority celkového pořadí počítejme podle předběžné startovní listiny kromě již jmenovaných i Richarda Carapaze a Ethana Haytera (Ineos), Aurélien Paret-Peintra (AG2R Citroën), Michaela Storera (Groupama-FDJ), Victora Lafaye (Cofidis), Pierra Latoura (TotalEnergies) či Óscara Rodrígueze a Antonia Pedrera (oba Movistar).

V hromadném dojezdu by se měli v popředí pohybovat z nejznámějších jmen Elia Viviani (Ineos), Bryan Coquard (Cofidis) či Arnaud Démare (Groupama-FDJ), pro něhož to bude letošní závodní premiéra.

Přímé přenosy z části etap lze sledovat na Eurosportu.