Nejprve se vytvořil únik dne. Bylo v něm šest lidí, z World týmů pouze Verschaeve z Lotto-Soudal. Dostali až 5 minut. Jenže když se na silném bočním větru o síle kolem 50 km/hod. peloton nadělil na vícero skupin a v té první měla většina zájem jet, náskok uprchlíků vzal během 10 km za své. 

Velký díl práce pro tým a Vivianiho odvedl muž v černém dresu průběžného lídra Filippo Ganna. Viviani se tak po 2., 3. a 4. místě na Valencianě konečně dočkal prvního vítězství ve svém staronovém týmu a měl z toho mimořádnou radost. Ganna je i po dnešku v čele průběžného pořadí.

Z favoritů, kteří mohou díky poslední mimořádně náročné etapě myslet na konečný úspěch, dojel v čelní skupině bez časové ztráty také Julian Alaphilippe (Quick-Step), který sbíral body i na prémiích, a jelikož dokončil etapu na 3. místě, patří mu vedení v bodovací soutěži. Netratil ani Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), o něhož se vepředu starali pečlivě jako o vlastního Bouet a Owsian. A bez ztráty kytičky dorazil na pásku i Pierre Latour (TotalEnergies), který měl k ruce Macieje Bodnara. Ten zkusil po dohodě s Latourem 8 km před cílem solo akci a Ineosu, jmenovitě Carapazovi a Gannovi, trvalo skoro 7 km, než se jim ho podařilo dojet. Konečně z dobrých vrchařů dokončil v první skupině i Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën). Richard Carapaz (Ineos) si připsal kvůli práci pro Vivianiho 16 vteřin ztráty.

Od 24. místa už činil odstup dalších cyklistů 2,5 a více minut. Na větru propadl mj. Arnaud Démare, který měl patřit k favoritům hromadného dojezdu. Pomoc kolegů byla marná, takže nakonec projeli cílem s odstupem 9,5 minuty.

Na větru se také dost padalo. Jedním z těch, kteří to odnesli citelně, byl Gorka Izagirre (Movistar), který musel být transportován do nemocnice.

Zítra je na pořadu klasikářská etapa.