Hromadný dojezd v Tel Avivu vyšel Eliu Vivianimu (Quick-Step Floors) dokonale. V samotném závěru se nespoléhal na své týmové kolegy, ale v pravý okamžik zareagoval na rozjeteho Jakuba Mareczka (Wilier-Selle Italia) a na posledních metrech ho jednoznačně překonal. 

Mareczko dokončil na druhém místě, třetí skončil Sam Bennett (BORA-hansgrohe), čtvrtý Niccolo Bonifazio (Bahrain Merida) a pátý Sacha Modolo (EF-Drapac). 

Do úniku se na začátku etapy snažilo dostat hodně závodníků, protože šlo o první vrchařskou prémii a někteří měli zájem i o rychlostní prémie a růžový trikot díky bonifikacím. Vrchařskou prémii vyhrál Enrico Barbin (Bardiani CSF) a získal modrý dres nejlepšího vrchaře. 

Jenže únik vepředu dlouho nevydržel, protože tým BMC chtěl na další rychlostní prémii přivézt Rohana Dennise na první pozici, která by znamenala, že se Australan dostane v celkovém pořadí před Toma Dumoulina (Sunweb). A podařilo se, Dennis ji vyhrál a byl virtuálním a nakonec i reálným lídrem Giro ďItalia. 

Motivaci vyrazit do dalšího úniku už měl jen Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy), který strávil dlouhé kilometry v sólové jízdě po nezajímavých dálnicích před cílovým Tel Avivem. Peloton dojel kanadského závodníka 17 kilometrů před cílem a sprinteři se už začali připravovat na poslední kilometry a spurt. 

Ještě 5,5 kilometru před cílem musel Wout Poels (Sky) řešit defekt. Iniciativu na čele pelotonu převzaly před sprintem týmy Quick-Step Floors a EF Drapac. Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) přivedl peloton na metu jednoho kilometru před cílem. 

Jakub Mareczko rozjel svůj spurt ze zadních pozic, ale Viviani dokázal zapadnout do jeho háku a jasně zvitezil. K Mareczkovi se těsně před páskou přiblížil Bennett, ale cílem projel na třetím místě. 

V celkovém pořadí vede Rohan Dennis o jednu sekundu před Tomem Dumoulinem. Třetí Victor Campenaerts (Lotto Soudal) ztrácí tři sekundy a na ctbetrme a pátém místě jsou jezdci Katusha Alpecin - José Goncalves a Alex Dowsett. Dennis je 23. závodníkem v historii, který si aspoň na jeden den oblékl dres lídra na všech Grand Tours. 

Max Schachmann (Quick-Step Floors) udržel bílý dres lídra soutěže do 25 let. Elia Viviani převzal fialový dres pro vedoucího může bodovací soutěže. Enrico Barbin je prvním letošním držitelem modrého trikotu nejlepšího vrchaře. 

Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) a Jan Hirt (Astana) dojeli v čase vítěze na 64. a 88. pozici. Zdeněk Štybar ztratil 25 sekund, poté co si vystoupil z vedoucí pozice při rozjíždění spurtu pro Eliu Vivianiho. 

Foto RCS sport