Závod kategorie 1. Pro a Belgického poháru se jel ve vlámském Brabantsku už posedmé. Dlažba, ale především prašné úseky vytvořily nádherná panoramata pro fotografy. Podruhé vyrazily i ženy, ale především podle organizátorů je tahle pahorkatina (Hageland znamená v překladu země s nízkým porostem, neboť ve středověku jen tady zbyly lesy) s vinicemi na jižních svazích rájem pro gravely. Však se také samostatný závod jede ještě v neděli.

Na startu stálo 177 jezdců včetně mnoha předních cyklokrosařů (Sweeck, Vanthourenhout, Thijs Aerts, Van Kessel,…) i týmů Lotto/Soudal, Alpecin/Fénix, UAE/Emirates nebo QuickStep/Alpha Vinyl. Ještě v týdnu byl v očekávání Zdeněk Štybar, ale nakoec dal přednost promenádní projížďce na české L´Etape. Česká stopa tedy chyběla.

Od začátku se však jelo svižně, na 130. kilometru poodjela čtveřice Taco van der Hoorn (Intermarché/Wanté), Fabio van den Bossche (Alpecin/Fénix), Florian Vermeersch a zkušený Tim Wellens (OBA Lotto/Soudal). Peloton ji měl pod kontrolou na dohled, vpředu tahala hlavně Arkéa/Samsic.

Patnáct kilometrů před cílem bylo kvarteto dostiženo a začali se hledat uchazeči o prvenství mezi spurtery. Favoritem mohl být 20letý Arnaud de Lie (Lotto/Soudal), mj. vítěz loňského Okolo Jižních Čech a letos už šestkrát úspěšný. Jenže nečekaně poodjel Riesebeek a prořídlý peloton s padesáti jezdci už jako by nechtěl stíhat. Jeho náskok narostl až ke 20 vteřinám, s hlavou zabořenou snad pod řídítka dlouhými nohama poctivě roztáčel pedály, až bylo jasné, že už ho balík nechytí.

Aspoň o druhé místo se našli dva uchazeči, ale Gianni Vermeersch spíš kryl záda Riesebeekovi před dotírajícím Florianem Senéchalem (QuickStep). Poslední kilometr vedl vzhůru k Citadele, tedy dojezd pro klasikáře. Pro Riesebeeka… Ten se pak jen blaženě usmíval. „Že to bylo překvapení? Můžete říct klidně ano. Před startem jsme mysleli na Gianniho (Vermerssche), ale máme vyrovnaný tým. Od prvních úseků to bylo hektické, hodně jezdců se sjíždělo a to byla výhoda pro útočníky. Dostal jsem trochu prostoru na posledním nezpevněném úseku a tak jsem toho využil. Pocit vítěze se mi líbí a doufám, že ho nezažívám naposledy,“ říkal.

Bývalý jezdec Metecu nebo Rabobanku byldosud byl nejlíp druhý loni v jedné etapě Gira a celkově třetí na 4 Dnech v Dunkerque. Letos jel opět Giro (113.), zkraje roku etapáky Algarve a Coppi e Bartali, ale pouze jedinou jednorázovku GP Industria (1. Pro) na 48. místě v cíli. Zato druhý Vermeersch odjel sem velkých jarních klasik včetně Flander i Roubaix, ovšem bez výraznějšího zápisu.

Riesebeek získal 200 UCI bodů, prémii 7 515 eur a 119. výhru v historii týmu Alpecin. Před ním ji tady v roce 2017 zapsal tehdy 22letý Mathieu van der Poel.