Úvodní etapa nejspíš skončí hromadnou koncovkou, příhodnou pro typy jako je Matthews (BikeExchange), Colbrelli (Bahrain) či Hofstetter (Arkéa). V druhé by se mohli prosadit pravověrní sprinteři, jako např. Bauhaus (Bahrain), Molano (UAE) či Groves (BikeExchange). Třetí končí 12km výjezdem, takže tady poprvé přijdou ke slovu vrchaři a kandidáti celkového pořadí. O den později bude ještě o trošku hůř. Opět cílový výjezd, malinko delší a hlavně prudší. Pátá etapa je profilově znovu jednodušší, takže buď hromadná koncovka nebo úspěšný únik těch, co nebudou ohrožovat lídry průběžného pořadí. Při šesté nastoupají cyklisté hodně výškových metrů, ale vrchol posledního stoupání je dost daleko od cíle. Opět úspěšný únik? Posledních 50 km závěrečné etapy se odehraje na klasikářském okruhu v Barceloně. Pokud by mezi vedoucími závodníky byly jen nevelké rozdíly, bude to šance ještě něco na poslední chvíli změnit.

Ineos Grenadiers, který obhajuje loňské prvenství Adama Yatese, vysílá do Katalánska velmi silnou sestavu. Jedničku si připne na záda Richie Porte, ovšem v kopcích by to měli umět i Carapaz, Rodríguez, Sivakov a koneckonců i Plapp. Neméně silná se jeví sestava UAE Emirates s Almeidou, Bennettem, Ayusem a Solerem.

Quick-Step bude sázet na Masnadu a Van Wildera, Movistar na Valverdeho a Sosu, Jumbo-Visma na Kruijswijka a Dumoulina, Bahrain na Haiga a Poelse, Bora-hansgrohe na Hindleye a Higuitu, Trek-Segafredo na Skjelmose Jensena a Cicconeho, Cofidis na Martina a Jesúse Herradu, EF Education na Chavese a Carthyho.

Jedničkou AG2R je O´Connor, Groupama-FDJ Storer, Israel-Premier Tech Woods, Astany Dombrowski, BikeExchange Simon Yates a Arkéa Samsic Quintana.

V domácím prostředí se budou hodně snažit všechny čtyři domácí Pro týmy, především tím, že je uvidíme snad v každém úniku. V sestavě Caja Rural figuruje i Michal Schlegel.

Černým koněm by měli být cyklisté Uno-X. Tobias Johannessen, Charmig a Traen jsou skvělí vrchaři.

Intermarché přisoudilo pozici jedničky Louisi Mentjesovi. Univerzál Simone Petilli se naposledy zviditelnil 9. místem na Strade Bianche. My budeme speciálně zvědavi, jak si povede Jan Hirt. Oman vyhrál a na UAE Tour si vedl velmi dobře v jedné ze dvou etap končících dlouhým a náročným stoupáním. Jeho cesta v první části sezóny směřuje k Giro d´Italia.

Nejvýraznějšími kandidáty do první patnáctky se jeví Valverde, Yates, Higuita, Quintana, Rodríguez, Hindley, Haig, Porte, Ciccone, Almeida, Martin, Woods, O´Connor, Poels a Chaves.

Závod i s ohledem na to, že je zařazen v nejvyšší kategorii UCI, vysílá Eurosport.