První etapa tradičního španělského závodu, odehrávajícího se na jihu Pyrenejského poloostrova, vedoucí z Ubrique do Iznájaru překračuje o pár set metrů 200 km hranici. Její první polovina je hodně kopcovitá včetně úvodní vrchařské jedničky. Následuje profilově jednodušší pasáž, aby se v závěrečných 20 km zase najelo do kopců, přičemž cíl je umístěn na vrcholu 1,3 km dlouhého stoupání o 7,5% průměrném sklonu.

Druhá z Archidony do Alcalá la Real se na 151 km odehraje ve stylu nahoru dolů, kdy bude nutno překonat 5 VP 3. a 2. kategorie, aby se pověstná třešnička na dortu dostavila v samém závěru, kdy do cíle vede 3,4 km dlouhé stoupání o průměru 6,3%, ovšem cílová kilometrová rampa má sklon 11,5%!

Třetí etapa z Luceny do Otury měří 153 km a ve svém průběhu je profilově ještě o něco náročnější než předešlá, jen 2,5 km závěr je sice také do kopce, ale ne tak prudkého.

Čtvrtá z Cúllar Vega do Bazy o délce 166 km je první, která nekončí v kopci, ovšem v její první části se budou muset závodníci popasovat s dvěma vrchařskými jedničkami (6,8 km a 9,1%, 15,1 km a 3,1%) a ani potom kopce neskončí. Z vrcholu posledního zbývá do cíle jen 5 km převážně ve sjezdu.

poslední etapě se pořadatelé opět vrátili k cílovému dojezdu do kopce: 6,4 km a 5,6%. Předtím však na 167 km z Huesy do Chiclana de Segury bude předcházet opět spousta stoupání, z nichž tři jsou oklasifikovány jako VP 2. a 3. kategorie.

Stupně vítězů 2021: Tolhoek, López, Amezqueta

Profilu a skladbě etap pochopitelně odpovídá předběžná startovní listina. Závodu kategorie „Pro“ se účastní 12 World týmů a 10 Pro týmů. Ve Španělsku dostávají samozřejmě příležitost kromě Movistaru všechny čtyři Pro týmy: Euskaltel, Caja Rural, Burgos i Kern Pharma. Dále je tu italské Eolo, ruský Gazprom, americký Human Powered Health, belgické Alpecin a Sport Vlaanderen a francouzský TotalEnergies.

Sestavy favorizovaných týmů jsou v některých případech doslova nabity jejich nejlepšími jezdci jak pro profilově náročné etapy, tak lídry celkového pořadí obtížných etapových závodů.

Bahranin-Victorious snad ani lepší sestavu do kopců poslat nemůže. Chybí sice Mohorič i Colbrelli, ale z vrchařů jen Jack Haig. Takže sestava Caruso, Landa, Bilbao, Mäder, Poels a s nimi Teuns a Luis Leon Sánchez tu bude muset mít jen ty nejvyšší ambice.

Podobně k závodu přistoupila Bora-hansgrohe. Hned pět ze sedmi borců jsou výborní vrchaři a etapoví jezdci: Buchmann, Kelderman, Fabbro, Kämna a Aleotti. I Astana vysílá své tři největší hvězdy Nibaliho, Lutsenka a Lópeze, stejně jako AG2R Citroën O´Connora, Cosnefroye a Van Avermaeta. Sestavu Israele povedou Fuglsang s Woodsem, pro něhož to bude letošní závodní premiéra. Ineos do Andalusie veze tři borce do těžkých kopců: Geoghegan Harta, Narvaéze a především Carlose Rodrigueze, druhého z nedávného Okolo Valencie.

Jedničkou BikeExchange bude nejspíš Simon Yates, ale v kopcích to skvěle umí i Nick Schultz. Z Movistaru by se měl v náročných etapových dojezdech pohybovat mezi nejlepšími Iván Sosa, což předvedl na právě skončeném Tour de la Provence. Ze sestavy Intermarché ukázal v prvních závodech sezóny výbornou formu Kobe Goossens. Na soupisce UAE figurují první a druhý z nedávné jednorázovky kolem Murcie Covi a Trentin.

Do týmu Gazprom-RusVelo byl nominován stále ještě 19letý Mathias Vacek. Lídrem ruské sestavy bude pravděpodobně José Manuel Díaz a v nejtěžších stoupáních by měl konečně po delší době ukázat své předpoklady Kevin Rivera.

Belgický Quick-Step Alpha Vinyl, jak je jeho zvykem, nebude chtít ani v Andalusii hrát druhé housle. Na celkové pořadí by měli mířit Mikkel Honoré, Andrea Bagioli, jimž by měl být v kopcích k ruce Mauri Vansevenant. Na klasikářské dojezdy tu budou také tři lidi: Steimle, Sénechal a Zdeněk Štybar. Na černou práci je jako vždy připraven Pieter Serry.

Za posledních 10 let vyhrál Andalusii 5x Alejandro Valverde, ten ale tentokrát bude chybět. Poslední tři ročníky ovládl dvakrát po sobě Jakob Fuglsang a loni byl nejlepší Miguel Ángel López. Oba jak vidno se mohou pokusit o obhajobu.

Největší favority na konečné pořadí hledejme mezi jmény jako je Woods a Fuglsang, López a Lutsenko, Buchmann a Kelderman, Rodriguez a Geoghegan Hart, Caruso, Bilbao a Landa, O´Connor, Honoré a Bagioli a Simon Yates.

Závod lze sledovat na Eurosportu.